מחקר חדש שפורסם בכתב העת Menopause חושף קשר מפתיע בין רמות דלקת בסיסיות, שנמדדו שנים לפני מגיפת הקורונה, לבין חומרת תסמיני לונג-קוביד (PASC) בנשים לאחר גיל המעבר. הממצאים הראו כי נשים עם ספירת לויקוציטים גבוהה יותר, שנמדדה כ-25 שנים לפני המגיפה, היו בסיכון גבוה יותר לפתח תסמינים חמורים יותר של לונג-קוביד לאחר ההדבקה בנגיף.
עוד בעניין דומה
החוקרים ביקשו לבחון האם סמנים דלקתיים שנמדדו שנים רבות לפני פרוץ מגיפת הקורונה יכולים לנבא את הסיכון לפתח תסמינים ארוכי טווח לאחר הדבקה בנגיף (PASC - Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2), את חומרתם ואת התסמינים הקוגניטיביים הקשורים אליהם בקרב נשים לאחר גיל המעבר.
המחקר התבסס על נתונים מדגימות דם שנאספו בין השנים 1993-1998 כחלק ממיזם בריאות הנשים (Women's Health Initiative).
החוקרים ניתחו נתונים מ-1,237 משתתפות שמילאו סקר קוביד בין יוני 2021 לפברואר 2022. המחקר נערך ב-40 מרכזים קליניים ב-24 מדינות ברחבי ארה"ב. סטטוס ה-PASC הוגדר לפי הקריטריונים של ארגון הבריאות העולמי וחומרת התסמינים נמדדה כסכום התסמינים המדווחים.
התוצאים מראים כי לאחר תקנון למאפייני בסיס, ספירת לויקוציטים מעל 5.5 × 1,000 תאים למיקרוליטר (β = 0.13; רווח בר-סמך 95%: 0.02-0.23; P=0.02) ורמות גבוהות של הלוגריתם הטבעי של ספירת הלויקוציטים (β = 0.27; רווח בר-סמך 95%: 0.07-0.47; P=0.009) קשורות לתסמינים חמורים יותר של לונג-קוביד.
עם זאת, לא נמצא קשר בין ספירת הלויקוציטים להופעה כללית של PASC או לתסמינים קוגניטיביים הקשורים אליו. ריכוז חלבון C-ראקטיבי ברגישות גבוהה (hsCRP), שהיה זמין רק בכ-27% מהמשתתפות, לא נמצא קשור באופן מובהק לאף אחד מתוצאי ה-PASC לאחר תקנון למשתנים רלוונטיים.
המחקר מצביע על כך שספירת לויקוציטים, סמן קליני זמין ופשוט למדידה של דלקת מערכתית, מהווה מנבא עצמאי לחומרת תסמיני לונג-קוביד בנשים לאחר גיל המעבר. דלקת מוגברת, אפילו שנים לפני ההדבקה בנגיף הקורונה, עשויה לתרום להתפתחות תסמינים ארוכי טווח לאחר המחלה. ממצאים אלה עשויים לסייע בזיהוי נשים בסיכון גבוה יותר לתסמינים חמורים של לונג-קוביד, ולפתח גישות מניעתיות או טיפוליות המותאמות לאוכלוסייה זו. עם זאת, נדרש מחקר נוסף כדי לבחון את תפקידו של hsCRP, בשל המגבלה של כוח סטטיסטי מוגבל במחקר הנוכחי.
מקור:
תגובות אחרונות