ריצוף מטא-גנומי מהדור החדש (Metagenomic next-generation sequencing) זוהה בעבר כשיטה המשפרת את שיעור הזיהוי של פתוגנים בחולים עם דלקת ריאות חמורה שנרכשה בקהילה.
עוד בעניין דומה
במחקר שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת CHEST, חוקרים ביקשו להעריך את השפעת הריצוף של נוזל משטיפה ברונכואלוואולרית (BAL, bronchoalveolar lavage) על התוצאים הקליניים בחולים ביחידת טיפול נמרץ עם דלקת ריאות חמורה שנרכשה בקהילה.
מחקר קליני, רב-מרכזי, מבוקר-אקראי ופתוח זה נערך בעשר יחידות נמרץ. המטופלים חולקו באופן אקראי וביחס של 1:1 לביצוע הערכה של נוזל משטיפה ברונכואלוואולרית על ידי בדיקות מיקרוביולוגיות קונבנציונליות בלבד (קבוצת בדיקות מיקרוביולוגיות קונבנציונליות) או על ידי בדיקות מיקרוביולוגיות קונבנציונליות וריצוף מטא-גנומי (קבוצת ריצוף מטא-גנומי).
התוצא העיקרי היה הזמן עד לשיפור קליני, שהוגדר כמשך הזמן מההקצאה האקראית ועד לשיפור של שתי נקודות בסולם סידורי בן שש קטגוריות או עד לשחרור מיחידת הטיפול הנמרץ, לפי המוקדם יותר.
בסך הכל, 349 חולים חולקו באקראי בין 1 בינואר 2021 ל-18 בנובמבר 2022. מתוכם, 170 חולים הוקצו לקבוצת הבדיקות המיקרוביולוגיות הקונבנציונליות, בעוד ש-179 חולקו לקבוצת הריצוף המטא-גנומי. לפני אנליזת הכוונה לטיפול, הזמן עד לשיפור קליני היה קצר יותר בקבוצת הריצוף המטא-גנומי בהשוואה לקבוצה שנבדקה על ידי בדיקות מיקרוביולוגיות קונבנציונליות בלבד (עשרה ימים לעומת 13 ימים; הבדל של 2.0- ימים; רווח בר סמך 95%: -3.0-(0.0) ימים). תוצאות דומות נצפו גם באנליזה לפי פרוטוקול.
בנוסף, שיעור החולים שחוו שיפור קליני תוך 14 יום היה גבוה באופן מובהק בקבוצת הריצוף המטא-גנומי (62.0%) בהשוואה לקבוצת הבדיקות המיקרוביולוגיות הקונבנציונליות (46.5%). עם זאת, לא נמצאו הבדלים מובהקים בתוצאים משניים אחרים.
החוקרים מסכמים כי ריצוף מטא-גנומי, בשילוב בדיקות מיקרוביולוגיות קונבנציונליות, הפחית את משך הזמן עד לשיפור קליני בחולים עם דלקת ריאות חמורה שנרכשה בקהילה, בהשוואה לבדיקות מיקרוביולוגיות קונבנציונליות בלבד.
מקור:
תגובות אחרונות