טראומה בילדות, הטיות קוגניטיביות, נוירוטיות ודיכאון הופיעו כסמני סיכון מכריעים לחוויות דמוי-פסיכוטיות (PLEי- psychotic-like experiences). עם זאת, יחסי הגומלין בין משתנים אלה בהשפעה על הסיכון של PLEs נותרו ברובם לא ידועים.
עוד בעניין דומה
לאחרונה, פורסמו בכתב העת Child and Adolescent Psychiatry and Mental Health, ממצאיו של מחקר בו חוקרים ביקשו להעריך את הקשר המורכב בין טראומת ילדות, הטיות קוגניטיביות, נוירוטיות ודיכאון על הסיכון ל-PLE.
במחקר הוכללו 4,087 מתבגרים משלושה תיכונים. בוצע שימוש ב-Community Assessment of Psychic Experiences למדידת PLE, שאלון טראומה בילדות להערכת טראומת ילדות, סולם Davos Assessment of Cognitive Biases כדי להעריך הטיות קוגניטיביות, סולם neuroticism subscale of the Neuroticism-Extraversion-Openness Personality Inventory על מנת להעריך נוירוטיות ושאלון בריאות המטופל כדי להעריך דכאון. אבחנות פסיכיאטריות נבדקו באמצעות שאלון דיווח עצמי.
תוצאות המחקר הדגימו שטראומה בילדות, הטיות קוגניטיביות, נוירוטיות ודיכאון היו קשורים כולם לסיכון מוגבר ל-PLEs. משתתפים שחוו טראומת ילדות בשילוב עם דיכאון, הטיות קוגניטיביות או נוירוטיות הפגינו סיכון גבוה משמעותית לחוות PLEs בהשוואה לאלה שחוו אך ורק טראומה בילדות.
אנליזה נוספת גילתה שהטיות קוגניטיביות, נוירוטיות ודיכאון הם מתווכים משמעותיים של הקשר בין טראומה בילדות לבין PLEs. המודל הסביר 44.7% מהשונות ב-PLEs.
החוקרים הסיקו כי ממצאי המחקר מדגישים הטיות קוגניטיביות, נוירוטיות ודיכאון כמתווכים מרכזיים המקשרים בין טראומה בילדות ל-PLEs. הכרה במשחק הגומלין המורכב בין גורמים אלה היא חיוניות ויש לשלבה בבדיקה קלינית ובאסטרטגיות טיפוליות כדי להפחית את הסיכון ל-PLEs.
מקור:
תגובות אחרונות