למרות הראיות המוחצות להשפעות העמוקות וארוכות הטווח של סטרס בחיים המוקדמים (early-life stress - ELS) על דלקת, מבנה המוח והזדקנות מולקולרית, השפעתו על הזדקנות המוח האנושי והסיכון למחלות נוירודגנרטיביות אינה מובנת.
עוד בעניין דומה
במחקר שפורסם בכתב העת Annals of Neurology, מטרת החוקרים היתה להעריך את ההשפעה של חומרת ELS באסוציאציה לגיל, על סמנים מבוססי דם של דלקת עצבית, נוירודגנרציה, נפחי מוח ותפקוד קוגניטיבי בנשים בגיל העמידה.
במחקר הוכללו 179 נשים (בגילאי 30-60 שנים) עם ובלי חשיפה ל-ELS לפני תחילת ההתבגרות. באמצעות טכנולוגיית Simoa, הוערכו סמנים מבוססי דם של דלקת עצבית וניוון עצבי, כולל ריכוזי סרום של חלבון גליאלי פיברילרי חומצי (glial fibrillary acidic protein - GFAP) ושרשרת נוירופילמנטית קלה (neurofilament light chain - NfL).
בנוסף, הושגו תמונות תהודה מגנטית להערכת נפחי מוח וביצועים קוגניטיביים רגישים לליקויים מוקדמים הקשורים להתפתחות דמנציה, באמצעות מבחן אוטומטי נוירופסיכולוגי. החוקרים ביצעו שימוש במודלים נוספים כלליים כדי לבחון השפעות אינטראקציה לא ליניאריות של חומרת ELS וגיל על תוצאים אלו.
תוצאות המחקר הדגימו שיש השפעות מובהקות של אינטראקציה לא ליניארית של חומרת ELS וגיל על ריכוזי NfL ו-GFAP בסרום, אובדן נפח חומר אפור כולל ותת-קורטיקלי, עלייה בנפח החדר השלישי ופגיעה קוגניטיבית.
החוקרים הסיקו כי ממצאי המחקר מצביעים על כך ש-ELS מחמיר באופן עמוק סמנים היקפיים, נוירוסטרוקטורליים וקוגניטיביים של הזדקנות המוח. תוצאות המחקר קריטיות לפיתוח אסטרטגיות מניעה מוקדמות חדשות המכוונות להשפעה של סטרס מתפתח בהדרגה על המוח כדי להפחית מחלות נוירולוגיות הקשורות להזדקנות.
מקור:
תגובות אחרונות