גידולי מערכת העיכול 14.04.2025

מדד חדש מסייע בניבוי הופעת גידולי מעי גס ורקטום בצעירים

מערכת ניקוד חדשה עשויה להקל על קבלת החלטות ולשפר את הגישות למניעה ואבחון מוקדם של נגעים מתקדמים במעי גס ורקטום

סרטן הרקטום. אילוסטרציה

במאמר שפורסם בכתב העת Digestive Diseases and Sciences מדווחים חוקרים על מערכת ניקוד חדשה שפיתחו לניבוי הסיכון לגידולים מתקדמים של מעי גס ורקטום במבוגרים מתחת לגיל 45, המבוססת על היסטוריית עישון, מדד מסת גוף והיסטוריה משפחתית של סרטן המעי הגס.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי זוהו מספר גורמי סיכון שנקשרו עם הופעה מוקדמת של גידולים מתקדמים של מעי גס ורקטום, העשויים לסייע בזיהוי צעירים מתחת לגיל 45 בהם תתכן תועלת לבדיקת סקר מוקדמת יותר מכפי שמומלץ בהנחיות הנוכחיות. כעת הם השלימו מחקר במטרה לפתח ולתקף מודל להערכת הסיכוי להתפתחות גידולים מתקדמים של מעי גס ורקטום במבוגרים מתחת לגיל 45 שנים.

המחקר כלל נתונים אודות משתתפים שעברו קולונוסקופיה במרפאת קליבלנד בין 2011 ו-2021, כאשר אלה עם אבחנה של גידולים מתקדמים של מעי גס ורקטום נכללו בקבוצת המקרים ואלה עם בדיקת קולונוסקופיה תקינה או נגעים לא מתקדמים שימשו כביקורות.

נגעים מתקדמים במעי גס ורקטום הוגדרו כאדנומה טובולרית של 10 מ"מ ומעלה או כל אדנומה עם מאפיינים סיסיים או דיספלזיה בדרגה גבוהה, פוליפ ססילי משונן של 10 מ"מ ומעלה, פוליפ משונן עם דיספלזיה, אדנומה משוננת, או אדנוקרצינומה פולשנית.

מדגם המחקר כלל 9,446 משתתפים (גיל ממוצע של 36.8 שנים, 61% נשים), מהם 346 (3.6%) עם אבחנה של נגע מתקדם במעי גס או רקטום ו-9,100 שימשו כביקורות.

החוקרים מצאו כי מדד מסת גוף, היסטוריה משפחתית של סרטן מעי גס ורקטום ושימוש בטבק הם גורמי סיכון בלתי-תלויים לאבחנה של נגע מתקדם. הם פיתחו מדד חיזוי סיכון על-בסיס גורמי סיכון אלה להערכת הסיכוי לזיהוי נגעים מתקדמים אלה, אשר נע בין 1.8% עם מדד של נקודה אחת ועד 22.2% בנוכחות מדד של 12 נקודות; באלו עם ציון של 9 נקודות ומעלה תועד סיכון של 14% ומעלה לאבחנה של נגע מתקדם.

המודל המוצע הדגים יכולת הבחנה מתונה במדגם ולידציה, עדות לכך שכלי זה עשוי להבחין בצורה יעילה בין אלה בסיכון גבוה לאלה בסיכון נמוך לנגעים מתקדמים. החוקרים מסכמים וכותבים כי מערכת הניקוד המוצעת עשויה להקל על קבלת החלטות ולשפר את הגישות למניעה ואבחון מוקדם של נגעים מתקדמים במעי גס ורקטום.

מקור:

Digestive Diseases and Sciences, Feb 13, 2025

נושאים קשורים:  גידולים מתקדמים של מעי גס ורקטום,  מחקרים,  מודל ניבוי
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו