במחקר שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת CHEST, חוקרים ביקשו להעריך את ההשפעה של קוצר נשימה במבוגרים עם תסמינים נשימתיים לא מאובחנים. הם חקרו קוצר נשימה, את גורמי הסיכון הקשורים לו ואת השפעתו על ניצול שירותי בריאות, איכות חיים ופריון עבודה בקרב מבוגרים עם תסמינים נשימתיים לא מאובחנים.
עוד בעניין דומה
מחקר מבוסס אוכלוסיה זה כלל 2,857 מבוגרים עם תסמינים נשימתיים, שלא אובחנו קודם לכן עם מחלות ריאה כלשהן. המשתתפים גויסו מ-17 מרכזים קנדיים באמצעות חיוג ספרתי אקראי. כל המשתתפים עברו בדיקת ספירומטריה לפני ולאחר שימוש במרחיב סמפונות כדי להעריך האם עמדו בקריטריונים האבחנתיים ל-COPDי(Chronic Obstructive Pulmonary Disease), אסתמה או ספירומטריה לקויה עם יחס שמור (PRISm, preserved ratio impaired spirometry), או האם היו בעלי תוצאות ספירומטריה תקינות.
קבוצת ביקורת תואמת גיל (n=231) גויסה גם היא באמצעות חיוג ספרתי אקראי. ציון הערכת ההשפעה של קוצר הנשימה, שנע בין 0 ל-100, נוצר באמצעות שאלות ממבחן ה-COPD Assessment ושאלון הנשימה של סנט ג'ורג'.
תוצאות המחקר הדגימו כי אנשים עם ספירומטריה לקויה ויחס שמור (n = 172) דיווחו על השפעה גדולה יותר של קוצר הנשימה (ציון ממוצע 63.0; רווח בר-סמך 95%: 59.5-66.4) בהשוואה לאלה עם אסתמה לא מאובחנת (n = 265; ציון ממוצע 56.6; רווח בר-סמך 95%: 53.9- 59.3) או COPD לא מאובחן (n = 330; ציון ממוצע 57.5; רווח בר-סמך 95%: 55.1-59.9).
כל הקבוצות דיווחו על קוצר נשימה בעל השפעה מובהקת יותר מקבוצת הביקורת (ציון ממוצע 13.8; 95% CI,י11.8-15.7). יתר על כן, גורמים ספציפיים למטופל כגון גיל, מין, BMIי(Body Mass Index), עישון ומחלות נלוות היוו 20.6% מהשונות בקוצר הנשימה. 12.4% נוספים מהשונות הוסברו על ידי סיווג המחלות ואילו 1.7% נוספים הוסברו על ידי חומרת הליקוי בתפקודי הריאות, כפי שהוערכה באמצעות ספירומטריה.
לאחר התאמה לגיל, מין ו-BMI, נמצא כי השפעה גדולה יותר של קוצר הנשימה היתה קשורה לניצול גבוה יותר של שירותי בריאות, איכות חיים נמוכה יותר וירידה בפריון העבודה.
החוקרים מסכמים כי במבוגרים בקהילה עם תסמינים נשימתיים לא מאובחנים, אלה שזוהו עם ספירומטריה לקויה ויחס שמור חוו את ההשפעה המשמעותית ביותר של קוצר נשימה. קוצר נשימה מכביד על מערכת הבריאות וקשור לירידה באיכות החיים ופריון העבודה.
מקור:
תגובות אחרונות