פרפור פרוזדורים 12.05.2025

יעילות ובטיחות וורפרין ואפיקסבן בחולים עם פרפור פרוזדורים לאחר מחלת כליות

מה הם היתרונות של אפיקסבן על פני וורפרין במניעת אירועים מוחיים ובהפחתת הסיכון לדימומים בחולים עם פרפור פרוזדורים ומחלת כליות כרונית חמורה או סופנית?

פרפור פרוזדורים,, טיפול תרופתי. צילום אילוסטרציה

במחקר עוקבה רטרוספקטיבי חוקרים בחנו את היעילות והבטיחות של אפיקסבן (Apixaban) בהשוואה לוורפרין (Warfarin) בחולים עם פרפור פרוזדורים ומחלת כליות כרונית חמורה (שלב 5) או מחלת כליות סופנית (ESKD), בהם לרוב יש קונטרה-אינדיקציה לטיפול בוורפרין. במחקר, שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Heart rhythm, החוקרים שאפו לקבוע את היתרונות של אפיקסבן על פני וורפרין במניעת אירועים מוחיים ובהפחתת הסיכון לדימומים בחולים עם פרפור פרוזדורים ומחלת כליות כרונית חמורה או סופנית.

החוקרים השתמשו במסד הנתונים TriNetX משנת 2017 עד 2023. הם איתרו 1,364 חולים שהוערכו עבור אירועים מוחיים, דימומים ותמותה תוך התאמה לסיכונים מתחרים. הם השתמשו בהתאמת ציון נטייה (PSM) ובניתוח רב משתנים של Cox כדי להפחית הטיות, תוך התמקדות בלעדית בחולים שלא החליפו בין תרופות כדי להימנע מהשפעה על התוצאות. ניתוחי תת קבוצות נערכו על סמך מין, גיל וסטטוס הדיאליזה. כמו כן, הושוו מינונים של אפיקסבן כדי להעריך השפעות הקשורות למינון.

מתוצאות המחקר עולה כי לקבוצת האפיקסבן היו תוצאים טובים יותר באופן מובהק בהשוואה לקבוצת הוורפרין הן ביעילות והן בבטיחות. בקבוצת האפיקסבן היו שיעורים נמוכים יותר של אוטם מוחי (יחס סיכון 0.72, רווח בר סמך 95%, 0.60-0.85), שבץ דימומי (יחס סיכון 0.42, רווח בר סמך 95%, 0.28-0.63) ואירועים צרברו-וסקולריים כלליים (יחס סיכון 0.69, רווח בר סמך 95%, 0.59-0.81).

בנוסף, בקבוצה זו היו פחות מקרים של דימומים במערכת העיכול (יחס סיכון 0.77, רווח בר סמך 95%, 0.61-0.9), עירויי דם (יחס סיכון 0.73, רווח בר סמך 95%, 0.61-0.87) ותוצאים כלליים הקשורים לדימום (יחס סיכון 0.75, רווח בר סמך 95%, 0.64-0.87).

כמו כן, ניתוח תת הקבוצות הראה יתרונות עקביים של אפיקסבן על פני גילאים שונים, מגדרים וסטטוסי דיאליזה, עם יחס סיכון של 0.69 (רווח בר סמך 95%, 0.61-0.78) עבור התוצא המורכב הכולל. בעוד שהזמן של וורפרין בטווח הטיפולי היה 44.4%, ניתוח הרגישות לא סיפק ראיות מספיקות כדי לקבוע באופן סופי אם מינון של 5 מ"ג או 2.5 מ"ג של אפיקסבן הוא עדיף.

החוקרים סיכמו כי אפיקסבן מפחית באופן מובהק את הסיכון לאירועים מוחיים ודימומים בחולים עם מחלת כליות כרונית חמורה או סופנית, בהשוואה לוורפרין. ממצאים אלה תומכים באפיקסבן כחלופה בטוחה יותר באוכלוסיית חולים זו, אם כי יש צורך במחקרים נוספים כדי לקבוע את המינון האופטימלי של אפיקסבן.

מקור:

Effectiveness and safety of apixaban and warfarin in patients with new- onset atrial fibrillation after advanced chronic kidney disease or end-stage kidney disease. Wu, Ming-Ju et al. Heart Rhythm, Volume 22, Issue 5, 1197 - 1209

נושאים קשורים:  וורפרין.,  אפיקסבן,  פרפור פרוזדורים,  דיאליזה,  מחלת כליות סופנית,  מחלת כליות כרונית,  מחקרים
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו