Sensory phenomenaי(SP) הן תחושות סותרות המניעות התנהגויות חוזרות ונשנות ב-OCDי(obsessive-compulsive disorder) והפרעת טורט שאינן מטופלות היטב על ידי טיפולים סטנדרטיים. SP קשורות לתפקוד של מעגל סנסורי-מוטורי שעשוי להיות מווסת על ידי אנטגוניסט לקולטן 5-HT3.
עוד בעניין דומה
מטרת החוקרים היתה לבחון את ההשפעות מתן אונדנסטרון במינון גבוה במשך ארבעה שבועות, בהשוואה לאינבו, על חומרת תופעות חושיות וקישוריות מוחית בקבוצה של אנשים עם הפרעה טורדנית כפייתית ו/או הפרעת טורט.
מתוך 51 משתתפים שהשלימו את המחקר, 27 הוקצו לקבל 24 מ"ג ליום של אונדנסטרון ו-24 קיבלו אינבו. אנליזות בדקו שינויים בחומרת SP, ולמשתתפים עם OCD נבדקה חומרת OCD כללית מההתחלה ועד לביקור הסופי. נתוני MRI פונקציונליים נאספו בשני הביקורים לצורך ניתוח מדדי קישוריות פונקציונליים מהותיים המאפיינים מתאם גלובלי ומתאם מקומי.
תוצאות המחקר, שפורסמו בכתב העת The American Journal of Psychiatry, הדגימו שלא היו הבדלים מובהקים בין אונדנסטרון לאינבו בהפחתת SP או בחומרת OCD הכוללת במדגם המלא.
בתת-מדגם של משתתפים עם OCD הנוטלים מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין (serotonin reuptake inhibitors - SRI), אונדנסטרון היה קשור לירידה משמעותית בחומרת ה-OCD הכוללת ובקישוריות הגלובלית של הקורטקס הסנסומוטורי המדיאלי בהשוואה לאינבו. הפחתות אורכיות בחומרת SP היו קשורות לירידה בריכוזיות סנסומוטורית ימנית בשתי הקבוצות, ולקוהרנטיות מקומית של גזע המוח רק במשתתפים הנוטלים אונדנסטרון.
החוקרים הסיקו כי לא היתה השפעה של אונדנסטרון במינון גבוה על SP. עם זאת, כאשר נעשה שימוש כהגדלה ל-SRIs, אונדנסטרון הפחית את חומרת ה-OCD הכוללת, אשר עשויה להיות קשורה לשינויים ב"מרכזיות" של הקורטקס הסנסומוטורי. היכולת של אונדנסטרון לווסת את קישוריות גזע המוח עשויה לעמוד בבסיס היעילות המשתנה שלו בהפחתת SP.
מקור:
תגובות אחרונות