ביטאון האגודה הישראלית לסכרת 149

10 איל 2023 אוגוסט כרוב ובריאות: כל מה שצריך לדעת מאת דן אבן. * יעוץ מקצועי: מריאנה אורבך ) הוא Cabbage( כרוב ירק שמשתייך לקבוצת המצליבים הירקות – קבוצה שכוללת גם ברוקולי, כרובית, קולרבי, לפת, צנון, צנונית וירקות עליים ירוקים כמו חרדל ירוק, עלי רוקט, קולרד (כרוב הבר) וקייל. כרוב שייך גם למשפחה המצומצמת של הירקות ה'כרוביים' – שבה נמנים גם כרובית, קולרבי וברוקולי. הכרוב משמש כירק פופולארי במטבח הישראלי, בעיקר בסלטים מסוגים שונים, ממולאים ומרקים או כתוספת. הכרוב נאכל בצורתו הטבעית או כשהוא מבושל, אפוי, מאודה או כבוש. מאחר והכרוב משתמר לאורך זמן – הוא ירק פופולארי ברחבי העולם. בישראל מוכרים שני זני כרוב – הכרוב הלבן והכרוב האדום – שהוא למעשה סגול. הכרוב זמין בשווקים לאורך כל השנה, ועונת הגידול הטבעית שלו ארוכה – בעיקר בסתיו, בחורף ובאביב. "הכרוב הוא ירק מצוין עם יתרונות רבים, ומאחר והוא זמין ומחירו זול והוא משביע, הוא יכול לשמש תוספת מצוינת קלה ולא מכבידה למנה חלבונית, במקום אורז או תפוח אדמה". ערכים תזונתיים של כרוב ערכו התזונתי של הכרוב נחשב גבוה במיוחד, והוא עשיר בוויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון. הכרובדלבקלוריות, ולכן התקבע גםכירק קלוריות: מוביל בדיאטות שונות, שאף התפרסם ב'דיאטת הכרוב' הידועה בעיקר לשמצה, שמתבססת בעיקר על אכילת כרוב או מרק כרוב לאורך היום, וכיום תזונאים ודיאטנים מזהירים מפניה. קלוריות. 22 בכוס של כרוב קצוץ רק ,)USDA( לפי נתוני משרד החקלאות האמריקאי קלוריות למאה גרם, 25 ערכו של הכרוב הלבן קלוריות למאה גרם. 31 וערכו של הכרוב האדום "באכילת סלט הכרוב המוכר 'קולסלואו' – חשוב להיזהר מהתוספת השומנית של המיונז שמגדילה כמובן את כמות הקלוריות". שאל את המומחה מים: בדומה לרוב הירקות, רוב תכולתו של הכרוב מהכרוב הלבן הוא מים, וכך גם 92.2% – היא מים מהכרוב האדום. 90.4% כרוב אינו מקור משמעותי לחלבון מן חלבון: גרם חלבון למאה 1.28 הצומח. בכרוב לבן טרי גרם חלבון למאה גרם. 1.43 גרם, ובכרוב האדום כרוב הוא ירק ידידותי לסוכרתיים אשר פחמימות: גרם פחמימות 5.8 : מכיל כמות נמוכה של פחמימות גרם פחמימות 7.37- למאה גרם בכרוב הלבן ו ) של GI בכרוב האדום. ערך האינדקס הגליקמי ( יחידות בלבד, כלומר שהוא 10 – כרוב הוא נמוך מעלה באיטיות את רמות הסוכר בדם, בהשוואה יחידות לסוכר פשוט (גלוקוז). רוב 100 לערך של גרם 3.2 : הפחמימות בכרוב מורכבות מסוכרים סוכרים מכיל הכרוב הלבן לכל מאה גרם, ובכרוב גרם סוכרים. 3.83 האדום בכל מאה גרם סיבים תזונתיים: כרוב עשיר בסיבים תזונתיים שמסייעים לתפקוד תקין של מערכת גרם סיבים 2 העיכול. בכוס כרוב קצוץ יותר מתזונתיים. כמות הסיבים התזונתיים הנמדדת בכרוב גרם למאה גרם, ובכרוב האדום 2.5- הלבן מגיעה ל גרם סיבים למאה גרם. 2.1 כרוב נתברך בוויטמינים רבים, והוא עשיר ויטמינים: . כוס של כרוב לבן K ובוויטמין C במיוחד בוויטמין מהתצרוכת היומית המומלצת 54% קצוץ מכילה מהתצרוכת המומלצת ליום 85% ו- C של ויטמין , ובכרוב C מ"ג ויטמין 36.6 . בכרוב לבן K של ויטמין מ"ג למאה גרם. תכולת 57 אדום אף יותר מכך – 76 גבוהה יותר דווקא בכרוב הלבן: K הוויטמין מיקרוגרם 38.2- מיקרוגרם למאה גרם, בהשוואה ל למאה גרם בכרוב האדום. בכרוב גם כמויות נאות מסוגים שונים, בעיקר B וויטמיני A של ויטמין – חומצה פולית – בכמות B9 וכן ויטמין B6 ויטמין מהתצרוכת היומית 10%- המשתווה בכוס אחת ל המומלצת. כמות גבוהה במיוחד של ויטמינים נמדדת בנבטי כרוב אדום – שצוברים פופולאריות בשנים זיהה כי 2012 האחרונות. מחקר אמריקאי משנת בנבטי הכרוב האדום כמות הגבוהה יותר באופן משמעותי של מרכיבים בריאותיים חיוניים בהשוואה 40 לכרוב אדום גדול, ובין השאר כמות גבוהה פי .C של ויטמין 6 ופי E של ויטמין בכרוב גם שורה ארוכה של מינרלים מינרלים: התורמים לבריאות הכוללת. בכוס כרוב קצוץ מהתצרוכת היומית המומלצת של מנגן 6% כ- 3% ואשלגן, המשמש בגוף כנוגד חמצון, וכמהתצרוכת היומית המומלצת של סידן ומגנזיום. "מאחר וכרוב אינו מכביד על הגוף וקל לאכול ממנו כמויות גדולות, הוא מהווה פתרון מיטבי להעלאת תכולת הסידן עבור טבעונים שנמנעים ממוצרי חלב" גם שומשום מכיל סידן בכמויות גבוהות, אבל הרבה יותר קשה לאכול כמות גדולה של שומשום, בהשוואה לכמות גדולה של כרוב". נוגדי חמצון: הכרוב מכיל נוגדי חמצון רבים שמעניקים לו את רוב יתרונותיו הבריאותיים. ההבדל המרכזי בין הכרוב הלבן לאדום מצוי בתכולה שונה של נוגדי חמצון מסוג אנתוציאנינים מקבוצת הפלבנואידים, אשר מקנים לכרוב האדום את צבעו הסגול, ורמתם נמוכה משמעותית יותר בכרוב הלבן. "הפיגמנט הסגול בכרוב האדום ובבצל הסגול מיטיב עם הבריאות, וככלל מומלץ לגוון באכילת כרוב בצבעים שונים". היתרונות הבריאותיים של הכרוב לכרוב יתרונות בריאותיים רבים, ובעיקר הוא מוכר כירק שתורם לבריאות הלב ומחזק את המערכת החיסונית. יתרונותיו גם הפכו אותו לתרופת סבתא פופולארית למחלות ומצבים רפואיים רבים. כולסטרול יש מחקרים שמדגימים באופן ישיר השפעות של אכילת כרוב על ירידה ברמות הכולסטרול בדם – גורם סיכון חשוב למחלות לב LDL הרע וכלי דם. עקב הצורך לגוון בתזונה, מומחים רבים מתריעים מפני דיאטת כרוב ודיאטת מרק כרוב כאמצעי ל"ניקוי" הגוף משומנים. בכרוב מספר מרכיבים שנקשרו על ידי מדענים להורדת כולסטרול ובהם סיבים מסיסים וכן ותרכובות מסוג 'פיטוסטרולים' שדומות C ויטמין במבנה הכימי לכולסטרול, ולכן מתחרות בכולסטרול על הספיגה במעי הדק ומפחיתות את ספיגת הכולסטרול בגוף. לחץ דם יש מדענים שטוענים כי אכילת כרוב צפויה לסייע להורדת לחץ הדם, בעיקר על רקע תכולה גבוהה מהתצרוכת 6% יחסית של אשלגן בכרוב – כהיומית בכוס כרוב קצוץ וכן תכולה גבוהה של נוגדי חמצון מסוג אנתוציאנינים – המצויים בעיקר בכרוב האדום. עם זאת, עד כה לא פורסמו מחקרים מקיפים שזיהו באופן ישיר השפעה של אכילת כרוב על הורדת לחץ דם. הורדה במשקל יש עבודות שמצביעות על השפעה מעודדת הרזיה

RkJQdWJsaXNoZXIy OTMzNDYz