טרשת נפוצה 28.07.2020

טרשת נפוצה במקביל למחלה אוטואימונית אחרת – האם זה משפיע על מהלך המחלה?

חוקרים סבורים כי מחלה אוטואימונית המתקיימת במקביל לאבחנה של טרשת נפוצה אינה משפיעה על מהלך המחלה

מטרת החוקרים היתה לבחון את הקשר בין טרשת נפוצה למחלות אוטואימוניות אחרות.

החוקרים ביצעו מחקר עוקבה שבו הכלילו 635 חולי טרשת נפוצה, מתוכם בחרו 66 עם היסטוריה של מחלות אוטואימוניות. לאחר מכן בחרו החוקרים נבדקי בקרה, שהותאמו אחד לאחד, מאוכלוסיית החולים להם רק טרשת נפוצה, ללא מחלות אוטואימוניות נוספות. החוקרים ביצעו אנליזות שונות על מנת להשוות בין הקבוצות.

החוקרים מצאו כי ההימצאות של מחלות אוטואימוניות נוספות באוכלוסיית המחקר היתה 10.4%. הגיל הממוצע היה 43 (סטיית תקן של 13 שנים), כאשר 77% מהמשתתפים במחקר היו נשים.

החוקרים זיהו סך של 15 מחלות אוטואימוניות שונות, כאשר הנפוצה ביותר היתה דלקת אוטואימונית של בלוטת התריס (ב-18 מתוך 66 נבדקים, 27%). הסתבר כי ב-46% מהנבדקים, המחלה האוטואימונית אובחנה לפני האבחנה של הטרשת הנפוצה, לעומת 49% בהם סדר האבחון היה הפוך.

זאת ועוד, נוכחות היסטוריה משפחתית של מחלות אוטואימוניות לא נמצאה כקשורה לסיכון לפתח מחלה אוטואימונית.

האנליזה שהחוקרים ביצעו לא מצאה קשר בין נוכחות מחלות אוטואימוניות למידת הפעילות של הטרשת הנפוצה (לפי הפרמטרים הבאים: נגעים חדשים, האדרת גדוליניום, ממוצע הישנויות בשנה או התחלת טיפול קו שני). עובדה זו היתה נכונה עבור בחינה של כל פרמטר בנפרד, כמו גם בשקלול כלל הפרמטרים.

החוקרים קבעו כי בקבוצה בעלת המחלות הנלוות, הציון החציוני במדד הנכות המורחב ובמדד החומרה של הטרשת הנפוצה היה 1.5 (טווח בין רבעוני של 3.0) ו-1.0 (טווח בין רבעוני של 3.0), בהתאמה. לעומת זאת, בקבוצת הביקורת הציונים היו 1.5 (טווח בין רבעוני של 3.0) ו-2.0 (טווח בין רבעוני של 3.0), בהתאמה, וההבדל לא היה מובהק סטטיסטית. לבסוף, נמצא כי נוכחות של מחלה אוטואימונית נוספת השפיעה על בחירת הטיפול תשעה נבדקים.

החוקרים הגיעו למסקנה כי מחקרם מדגיש את הטווח המגוון של המחלות האוטואימוניו, המתקיימות במקביל לטרשת נפוצה. עם זאת, נראה כי הקיום במקביל של מחלות כאלו אינו משפיע על מהלך המחלה.

מקור:

Laracho de Seabra, M. M. et al. (2020). Clinical and Experimental Neuroimmunology. https://doi.org/10.1111/cen3.12557

נושאים קשורים:  טרשת נפוצה,  מחלות אוטואימוניות,  מחקרים
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו