השתלת קוצב לב 15.12.2019

הפוטנציאל של ספירת דם מלאה לניבוי תוצאות השתלת קוצב דו-חדרי

ספירת תאי דם אדומים, RDW, אחוז לימפוציטים וספירת טסיות מהווים מנבאים עצמאים לתמותה ו/או השתלת לב במטופלים שעברו השתלת CRT

כמעט שליש מהמטופלים העומדים בקריטריונים הנוכחיים להשתלת קוצב דו-חדרי (cardiac resynchronization therapy – CRT) מגיבים לטיפול באופן לא מיטבי. סמנים ביולוגיים (Biomarkers) בדם יכולים לסייע לזיהוי המטופלים הללו.

מטרת החוקרים במחקר זה היתה להעריך את יכולתם של פרמטרים שונים בספירת דם מלאה לנבא את הפרוגנוזה של חולי אי ספיקת לב העוברים השתלת CRT.

במחקר השתתפו 612 מטופלים שעברו השתלת CRT, ושנלקחה עבורם ספירת דם מלאה במהלך 24 השעות שקדמו להשתלה. בוצע מעקב אחרי המטופלים לתקופה עם חציון של 1,652 יום (IQR: 837–2,612). נקודות הסיום שהוגדרו היו: א – תמותה או השתלת לב מכל סיבה, ב – שינוי מבני (Remodeling) בחדר שמאל.

בניתוח רב משתנים [יחס הסיכונים (HR) רווח סמך (CI)י95%] נמצא כי ספירת תאי דם אדומים (p=0.004), שונות נפח תאי דם האדומים (RDW)י(p<0.001), אחוז הלימפוציטים (p=0.03) וספירת טסיות (p<0.001) ניבאו תמותה מכל הסיבות. בנוסף לכך, RDWי(p=0.004) וספירת טסיות הדם (p=0.008) ניבאו באופן עצמאי שינוי מבני (Remodeling) בחדר שמאל.

לסיכום, זהו המחקר הראשון המדגים כי RDW וספירת טסיות מהווים מנבאים עצמאים לתמותה ו/או להשתלת לב במטופלים שעברו השתלת CRT. כדי לאשש את הממצאים הללו נדרשים מחקרים נוספים, שיעמיקו ביכולתם של פרמטרים אלה לשפר את בחירת המטופלים להשתלת CRT.

מקור: 

Papageorgiou N. et al. (2019) Scientific Reports 9, 13016

נושאים קשורים:  מחקרים,  קוצבי לב,  אי ספיקת לב,  הפרעות קצב
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו