קנאביס 28.06.2015

יחס תועלות מול סיכונים חיובי מתון לטיפול בכאבים כרוניים ובספסטיות על ידי חומרים קאנאבינואידיים

במחקר נמצאו ראיות באיכות בינונית ליעילותם של חומרים קאנאבינואידיים בטיפול בכאבים כרוניים ובספסטיות וראיות חלשות מאוד ליעילותם בטיפול בבחילות, הקאות ותופעות נוספות

קנאביס רפואי (צילום: אילוסטרציה)
קנאביס רפואי (צילום: אילוסטרציה)

למרות שיעילותם של קאנאביס וחומרים קאנאבינואידיים לטיפול במצבים רפואיים שונים אינה ברורה דיה, חומרים אלה נמצאים בשימוש נרחב לטיפול במחלות שונות ובתסמינים שונים. במחקר גדול ובינלאומי ערכו החוקרים בדיקה שיטתית של הספרות בנושא על מנת לבדוק לאילו מן השימושים הנפוצים בחומרים הקאנאבינואידיים ישנן ראיות מחקריות התומכות ביעילותם. המחקר פורסם בכתב העת Journal of the American Medical Association.

החוקרים עשו שימוש ב 28 מסדי נתונים ובחרו מחקרים קליניים אקראיים של חומרים קאנאבינואידיים עברו ההתוויות הבאות: בחילות והקאות כתוצאה מטיפולים כימותרפיים, הגברת תיאבון בחולי תסמונת כשל חיסוני נרכש (AIDS), כאב כרוני, ספסטיות כתוצאה מטרשת נפוצה או פאראפלגיה, דיכאון, הפרעת חרדה, הפרעות בשינה, פסיכוזה, גלאוקומה ותסמונת טורט.
איכות המחקרים הוערכה על ידי הכלי לסיכוני הטיה של קוקרן (Cochrane risk of bias tool). הערכות המחקרים בוצעו בנפרד על ידי שני חוקרים נפרדים. במקרים שבהם התאפשר, בוצעה מטא-אנליזה על נתונים שנאספו ממחקרים שונים.
התוצאות המרכזיות היו תוצאות ספציפיות למחלה ורלוונטיות לחולים, פעילויות יומיומיות, איכות חיים התרשמות כללית של שינוי ותופעות לוואי.

במחקר הספרות נכללו 79 מחקרים (6,462 משתתפים) מתוכם רק 4 נמצאו כבעלי סיכון נמוך להטיה. רוב המחקרים שנבדקו הראו שיפור בתסמינים בעקבות טיפול בחומרים קאנאבינואידיים, אולם שיפורים אילו לרוב לא הראו מובהקות סטטיסטית. ביחס לפלסבו, חומרים קאנאבינואידיים נקשרו בתגובה מלאה של הקלה בתסמינים של בחילות והקאות (47% לעומת 20%, יחס סיכויים 3.82, רווח סמך של 95% 1.55 עד 9.42, 3 מחקרים), הקלה בכאב (37% לעומת 31%, יחס סיכויים 1.41, רווח סמך 0.99 עד 2.00, 8 מחקרים), ירידה משמעותית בדירוג מספרי של כאב על ידי החולה (סולם דירוג כאב של 0 עד 10, ממוצע משוקלל -0.46, רווח סמך -0.80 עד -0.11, 6 מחקרים) וירידה ממוצעת בסולם הספסטיות של אשוורת (ממוצע משוקלל -0.36, רווח סמך -0.69 עד -0.05, 7 מחקרים).
נמצא סיכון גבוה יותר לתופעות לוואי קצרות טווח עם חומרים קאנאבינואידיים כולל תופעות לוואי חמורות. תופעות לוואי נפוצות היו סחרחורות, יובש בפה, בחילה, עייפות כללית, ישנוניות, אופוריה, הקאות, חוסר התמצאות (דיסאוריינטציה), בלבול, איבוד שווי משקל והזיות.

החוקרים קובעים כי קיימות ראיות מחקריות באיכות בינונית ליעילותם של חומרים קאנאבינואידיים בטיפול בכאב כרוני ובספסטיות. קיימות ראיות מחקריות חלשות מאוד ליעילותם של חומרים אלו בשיפור בבחילות והקאות כתוצאה מכימותרפיה, עלייה במשקל בחולי איידס, הפרעות בשינה ותסמונת טורט. השימוש בחומרים קאנאבינואידיים גורם לתופעות לוואי ובכללן תופעות לוואי חמורות.

מקור:

Cannabinoids for Medical Use: A Systematic Review and Meta-analysis.
Whiting PF, Wolff RF, Deshpande S, Di Nisio M, Duffy S, Hernandez AV, Keurentjes JC, Lang S, Misso K, Ryder S, Schmidlkofer S, Westwood M, Kleijnen J.
JAMA. 2015 Jun 23;313(24):2456-2473. doi: 10.1001/jama.2015.6358.

לינק:

http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2338251

ערכה: דר' שירי דיסקין

נושאים קשורים:  קנאביס,  מריחואנה,  יעילות קלינית,  כימותרפיה,  איידס,  כאב כרוני,  מחקרים
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו
אנונימי/ת
30.06.2015, 21:10

לנוכח העדר התימוכין הרפואי מחד לתועלת של קנביס רפואי , נוכחות של מחקרים דלים , באיכות ירודה לרוב ועם תוצאות שליליות או בלתי מובהקות , ומאידך העדר מחקרים ראויים לבחינת בטיחות התכשיר , כאשר מה שידוע שלפחות מחצית המטופלים יפסיקו את הטיפול בקנביס בשל תופעות הלוואי הכרוכות בנטילתו, שחלקן עשויות להיות משמעותיות, לא ניתן להתעלם מהשאלה הבלתי נמנעת - מדוע כה רבים צורכים זאת ? מדוע המספרים עולים מיום ליום ? לא כל שכן שאין מדובר בתכשיר זול - לפחות 500 שח לחודש !
היית מצפה שתכשיר ללא תועלת בספרות , ללא בטיחות מוכחת , ללא התויות רשומות כמעט, כשהנתונים המדעיים הקיימים עבורו לא היו , באף רשות תרופות שמכבדת עצמה מאפשרים קבלת אישור ,
אנשים ישקלו פעמיים את נטילתו.
משום מה קורה כאן ההיפך, ולמרות כל מה שהוזכר לעיל, ללא כל שקול דעת , אנשים נוטלים את הקנביס כאילו מצאו שלל רב.
לא חשוב כמה, לא חשובה הסיבה, לא חשובה מחלת הרקע או הבעיות הנילוות , לא חשוב אם בכלל צריך או אם זה עוזר או אם זה בטוח או אם הרופא בכלל ממליץ.
כאילו שזה "ויטמין" - יחזק ויפתור את הבעיות, וודאי לא יעשה אחרות.
כמה שזה סילוף של האמת.
מי באמת נשכר מ"אמת זו " שמפורסמת ו"נמכרת" לקהל הרחב. בוודאי לא החולים