מחקרים 01.12.2016

האם עישון מנבא דכאון? מחקר תאומים

במחקר אפידמיולוגי התגלה קשר ארוך טווח בין עישון לשימוש בנוגדי דכאון. החוקרים סבורים כי עישון מנבא דכאון וממליצים לערוך סקרי דכאון תקופתיים בקרב מעשנים

(smoking leads to depression (shutterstock

רבים מחולים הסובלים מדכאון מעשנים. נהוג להניח כי העישון מרגיע ומפיג מתחים, אולם הדבר לא הוכח מחקרית חד משמעית ובשורה של עבודות עישון נקשר דווקא לרגזנות, חוסר שליטה בדחפים, דכדוך ואי שקט. חוקרים מאוניברסיטת הלסינקי בדקו במחקר תאומים אורכי האם עישון מנבא התפתחות של דכאון בטווח הארוך, והאם ניתן להצביע על קשר סיבתי בין ההרגל המזיק להפרעה האפקטיבית. תוצאות המחקר פורסמו לאחרונה בכתב העת The Journal of Affective Disorders.

המחקר התבסס על שאלונים שהוצגו לזוגות תאומים בפינלנד במסגרת עבודה אפידמיולוגית רחבת היקף בשנת 1990. סטטוס העישון של הנחקרים בשנת 1990 הוצלב עם נתונים אודות שימוש בנוגדי דכאון בין השנים 1995-2004 כפי שתועדו ברשם ביטוח הבריאות הממלכתי של המדינה הסקנדינבית. בניתוח הסטטיסטי שבוצע באמצעות מודל הסיכונים היחסיים של קוקס נכללו 1,075 תאומים שעישנו בתקופה הנקובה ו 9,577 תאומים שלא עישנו באותה העת. התוצאות מלמדות כי עישון יומי נקשר לסיכון מוגבר באופן מובהק לשימוש בתרופות אנטידכאוניות במהלך עשר שנים. יחס הסיכון (HR) של מעשנים כבדים ללא רקע דכאוני ליטול נוגדי דכאון במהלך עשור עמד על 1.56, 95% רווח בר סמך 1.17-2.08, זאת תוך תקנון למשתנים מתערבים עיקריים. ניתוח הפוך שהתמקד בזוגות תאומים בו אחד האחים נטל נוגדי דכאון והשני לא, אישר כי השימוש בנוגדי דכאון אכן קשור לעישון (יחס סיכון 1.98, 95% רווח בר סמך 1.11-3.54). הנתונים נותרו על כנם בקרב תאומים מונוזיגוטיים ודיזיגוטיים.

לסיכום, במחקר אפידמיולוגי התגלה קשר ברור וארוך טווח בין עישון לשימוש בנוגדי דכאון. החוקרים סבורים כי ניתן לראות בעישון סמן פרוגנוסטי של דכאון וממליצים לערוך סקרי דכאון תקופתיים בקרב מעשנים. הקשר עולה בקנה אחד עם הנסיון הקליני הרווח, עם זאת לא ניתן לשלול כי עישון הוא זה שגורם לדכאון ולא רק מנבא את המחלה.

מקור:

J Affect Disord. 2017 Jan 1;207:221-227. doi: 10.1016/j.jad.2016.09.035. Epub 2016 Sep 27.
Smoking status as a predictor of antidepressant medication use.
Korhonen T1, Ranjit A2, Tuulio-Henriksson A3, Kaprio J4.

ערך: ד"ר צבי שליטנר

נושאים קשורים:  מחקרים,  גמילה מעישון,  עישון,  SSRI,  נוגדי דיכאון,  עישון פאסיבי
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו