נדודי שינה 17.06.2018

מה ידוע בספרות על יעילות נוגדי דיכאון לטיפול בנדודי שינה?

במאגר המידע ע״ש קוקריין נערך סקר ספרות מקיף שבחן את היעילות, בטיחות וסבילות של נוגדי-דיכאון לטיפול בנדודי שינה במבוגרים

גבר מתקשה להירדם (אילוסטרציה)
גבר מתקשה להירדם (אילוסטרציה)

בסקר ספרות של מאגר המידע קוקריין נמצאו מחקרים מעטים ולא איכותיים שבדקו יעילות נוגדי דיכאון שונים לטיפול בנדודי שינה. מעט עדויות תומכות ביעילות של דוקספין וטרזודון אך הנתונים חלקיים ומידע לגבי תופעות לוואי חסר.

נדודי שינה (אינסומניה) הם תופעה שכיחה הגורמת לפגיעה משמעותית באיכות החיים ופעמים רבות מלווה בהפרעות נפשיות כגון דיכאון, חרדה, התמכרויות וכו׳. רבים מטופלים באופן כרוני בתרופות היפנוטיות, אך גם הטיפול באמצעות נוגדי דיכאון הוא נפוץ במיוחד בשל החפיפה להפרעות הנפשיות.

במאגר המידע ע״ש קוקריין נערך סקר ספרות מקיף שבחן את היעילות, בטיחות וסבילות של נוגדי-דיכאון לטיפול בנדודי שינה במבוגרים.

בסקר הספרות נכללו מחקרים מסוג RCT שנערכו במבוגרים עם אבחנה של נדודי שינה וקיבלו טיפול בתרופה נוגדת דיכאון בודדת כלשהיא ובהשוואה לכל טיפול אחר (אינבו, נוגד דיכאון אחר, תרופה היפנוטית או טיפול שגרתי).

נתונים סטטיסטיים: 23 מחקרי RCT שכללו 2,608 חולים נכללו בסקר הספרות. פרוקסטין (SSRI) שיפר משמעותית איכות שינה סובייקטיבית בשני מחקרים כעבור 6 שבועות (60 חולים, p=0.03) וב-12 שבועות (27 חולים, p<0.001). פלואוקסטין במחקר אחד חלש לא הראה יעילות.

6 מחקרים בדקו יעילות נוגדי דיכאון טריציקלים, מתוכם ב-5 נבדק דוקספין ובאחד טרימיפרמין, לא נמצאו מחקרים על אמיטריפטילין.

בשקלול 4 מחקרים (528 חולים) נמצא שיפור מתון באיכות השינה, יעילות השינה ומשך השינה בהשוואה לאינבו, ללא קיצור חביון השינה. ב-3 מחקרים על טרזודון (379 חולים) נמצא שיפור מתון באיכות השינה בהשוואה לאינבו אך בשני מחקרים שביצעו פוליסומנוגרפיות האפקט על יעילות השינה היה קטן מאוד.

סיכום: החוקרים סיכמו כי המחקרים שנמצאו בתחום היו ברובם קטנים, קצרי טווח ולוקים בחסרונות תכנוניים. קשה לקבוע מה היעילות של SSRI בהשוואה לאינבו. לדוקספין וטרזודון ככל הנראה יעילות מסוימת בשיפור איכות השינה בהשוואה לאינבו. נתונים על בטיחות וסבילות של התרופות חסרים.

מקור:

Antidepressants for insomnia in adults. Everitt H, Baldwin DS, Stuart B, et al. Cochrane Database Syst Rev. 2018 May 14;5:CD010753.

 ערכה: ד״ר נועה גולדשר מינרבי

נושאים קשורים:  מחקרים,  נדודי שינה,  אינסומניה,  נוגדי דיכאון,  טריציקלים
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו