תרופות 07.07.2019

עדכון משנת 2019 לקריטריוני Beers המפורסמים ע''י האיגוד האמריקאי לגריאטריה

ישנם מספר עדכונים חשובים לקריטריוני ה-Beers. החוקרים מסכימים כי שימוש מושכל בתרופות יתרום לטיוב הטיפול במטופלים קשישים

תרופות (צילום: אילוסטרציה)
תרופות (צילום: אילוסטרציה)

קריטריוני ה-Beers המפורסמים על ידי האיגוד האמריקאי לגריאטריה (American Geriatrics Sociery) עוסקים במתן תרופות שאינו הולם (potentially inappropriate medications) באנשים הגיל המבוגר. הקריטריונים מכילים רשימה של תרופות אשר מוטב להימנע מהם במטופלים קשישים. העדכון האחרון של קריטריוני ה-Beers יצא בשנת 2019 לאחר שצוות רב-תחומי של מומחים סקר את הראיות שפורסמו מאז שנת 2015 בה פורסם העדכון הקודם על מנת לקבוע האם יש לכלול קריטריונים חדשים, להוציא קריטריונים קיימים או לשנות המלצות קיימות.

במסגרת קריטריוני ה-Beers ישנה המלצה שלא להשתמש בתרופות אנטי-כולינרגיות בגיל המבוגר מאחר והשימוש בתרופות אלו כרוך בסיכון מוגבר לירידה קוגניטיבית. תרופות בעלות השפעה אנטי-כולינרגית חזקה כוללות תרופות נוגדות דכאון מקבוצת ה-TCA וה-SSRI, תרופות אנטי-היסטמיניות מדור ישן, תרופות אנטי-פסיכוטיות ותרופות אנטי-פרקינסוניות. איכות הראיות העומדות בבסיס המלצה זו הינה בינונית וחוזק ההמלצה הינו חזק. בנוסף, הכותבים ממליצים כי בקרב גברים מבוגרים הסובלים מתסמינים של דרכי השתן התחתונות ובכלל זה הגדלת ערמונית בניגנית (BPH) יש להימנע משימוש בתרופות אנטיכולינרגיות חזקות, פרט לתרופות אנטי-מוסקריניות עבור אי נקיטת שתן. הרציונאל העומד מאחורי החלטה זו הינו הסיכון להפחתת זרימת שתן ולאצירת שתן. איכות הראיות העומדות בבסיס המלצה זו הינו בינוני וחוזק ההמלצה הינו חזק. סיבה נוספת בעטיה הכותבים ממליצים על הימנעות משימוש בתרופות אנטי-כולינרגיות בגיל המבוגר הינה האינטרקאציות הרבות שיש לתרופות אלו עם תרופות אחרות.

עדכונים נוספים לקריטריונים כללו המלצה להימנע מטיפול ממושך עם מעכבי משאבות פרוטונים בשל הסיכון המוגבר לזיהום C.difficle ואובדן עצם. משך הטיפול המקסימלי המומלץ הינו שמונה שבועות, פרט לאוכלוסיות מטופלים ספציפיות. לעומת זאת, ההמלצה על הימנעות משימוש במעכבי H2 באנשים הסובלים מדמנציה או ירידה קוגניטיבית הוסרה לאור ראיות חלשות על ההשפעה הקוגניטיבית השלילית של תרופות אלו. עם זאת, עדיין ישנה המלצה להימנע מתרופות אלו בזמן דליריום.

תרופות נוספות אשר הומלץ להימנע מהן הינן תרופות שינה שאינן בנזודיאזפיניות כדוגמת זולפידם, זופיקלון וזלפלון. התרופה לסוכרת, גלימפריד, הוספה לרשימת התרופות בעלות סיכון גבוה להיפוגליקמיה. תרופות מקבוצת ה-SNRI אינן מומלצות למטופלים עם רקע של נפילות או שברים. בשונה מרוב התרופות האנטי-פסיכוטיות, הקריטריונים אינם שוללים שימוש בקוויטיאפין, קלוזפין ופימוונסרין, במטופלים קשישים עם מחלת פרקינסון.

החוקרים ממשיכים להמליץ על הימנעות מדיגוקסין כטיפול קו ראשון בפרפור עליות ואי ספיקת לב. בנוסף, תרופות ממשפחת מעכבי תעלות סידן שאינם דהידרופרידינים אינם מומלצים בקרב אנשים עם אי ספיקת לב ומקטע פליטה ירוד ותרופות מקבוצת ה-NSAID המעכבות את COX2. תיאזולידינדיונים ודרונדרון צריכים להינתן בזהירות למטופלים מבוגרים עם אי ספיקת לב שאינם סימפטומטיים ולא מומלצים לשימוש בקרב מטופלים סימפטומטיים. יש להמשיך ולהימנע מהתרופה cilostazol במטופלים קשישים עם אי ספיקת לב מכל סוג.

החוקרים מסכמים כי ישנם מספר עדכונים חשובים לקריטריוני ה-Beers וכי שימוש מושכל בתרופות יתרום לטיוב הטיפול במטופלים קשישים.

נושאים קשורים:  תרופות,  קריטריוני Beers,  מטופלים מבוגרים,  תרופות אנטי כולינרגיות,  מחקרים