דום נשימה חסימתי 19.08.2019

ויסות מושרה-היפוקסיה של PD-L1 בצעירים עם דום נשימה חסימתי בשינה

מחקר חדש מוכיח כי ביטוי יתר של PD-L1 במטופלים עם דום נשימה חסימתי בשינה, כתוצאה מהפעלה של HIF-1α, מתרחש בעיקר במטופלים צעירים

בחולים עם דום נשימה חסימתי בשינה, הופעת היפוקסיה לסירוגין עשויה לפגוע בבקרת מערכת החיסון דרך ביטוי יתר של הרצפטור למוות תאי מתוכנן-1 (PD-1) והליגנד שלו (PD-L1). בשל סיכון יתר לממאירות בעקבות דום נשימה חסימתי בשינה כתלות בגיל, החוקרים ביצעו הערכה של רמת ביטוי PD-1/PD-L1 בקרב מטופלים בגיל העמידה ומטופלים מבוגרים יותר, וכן במודל עכברי.

רמת הביטוי של הליגנד PD-L1 נבדקה בקרב 41 מטופלים עם דום נשימה חסימתי בשינה בדרגה חמורה, ובקרב 40 נבדקים בריאים. כלל הנבדקים נחלקו לשתי קבוצות – גיל 55 ומטה ומעל גיל 55. החוקרים השתמשו בציטומטריית זרימה, PCR כמותי ובדיקות אלייזה (ELISA) על מנת לקבוע מה רמת הביטוי של הליגנד PD-L1 במונוציטים, ומה רמתו בקרב חלבוני הפלזמה. כמו כן, בוצעה הערכה של רמות ביטוי PD-L1 בעכברים צעירים ובוגרים.

בנבדקים עד גיל 55 הסובלים מדום נשימה חסימתי בשינה בדרגה חמורה, הייתה עליה ברמת PD-L1 על פני ממברנת המונוציטים וברמת ביטוי mRNA של החלבון, וכמו כן הייתה עליה בריכוז התוך תאי של PD-L1 בהשוואה לנבדקים בריאים.

בקרב הנבדקים הבריאים, ניתן היה לזהות קורלציה בין גיל לבין רמות PD-L1 ורמות פקטור מושרה-היפוקסיה 1 אלפא (HIF-1α), בעוד שבחולים היה יחס הפוך בין שני הגורמים הללו.

במודל העכברי נצפה כי בקרב עכברים שנחשפו להיפוקסיה, רק הצעירים ביטאו רמות גבוהות יותר של PD-L1 על גבי תאי טחול מסוג F4/80+.

ביטוי של HIF-1α היה משמעותית גבוה יותר במטופלים עם דום נשימה חסימתי בשינה מאשר בנבדקים בריאים עד גיל 55, בעוד שרמות PD-L1 במונוציטים היו קשורות לרמות HIF-1α במטופלים צעירים יותר עם דום נשימה בשינה.

ממסקנות המחקר עולה כי ביטוי יתר של PD-L1 במטופלים עם דום נשימה חסימתי בשינה כתוצאה מהפעלה של HIF-1α מתרחש בעיקר במטופלים צעירים. במטופלים מבוגרים יותר, לא זוהה ביטוי יתר, וייתכן שהסיבה היא רגישות מופחתת לחמצן.

מקור:

Carolina Cubillos‐Zapata, et al. Respirology (2019);

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/resp.13470

נושאים קשורים:  מחקרים,  מבוגרים,  מערכת החיסון,  היפוקסיה אינטרמיטנטית,  דום נשימה בשינה
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו
03.12.2019, 21:29

הגיע הזמן להפסיק להשתמש במונח העממי ׳שלפוחית רגיזה׳ או לפחות להפסיק להרגיז אותה... מינוח היכול להתאים יותר לנושא הוא ׳שלפוחית מרוגשת׳, שם המבטא ביתר דיוק את הסיבה והתוצאה של התסמין, וזאת בדומה לבעיות ריגוש-עורי בדרמטולוגיה וכו׳.