מחלות סרטן 25.12.2019

האם כדאי להציע חיסון נגד שפעת למטופלים המאובחנים בסרטן?

מטרת המחקר הנוכחי היתה להעריך את היעילות של החיסון כנגד שפעת מאובחנת על פי בדיקות מעבדה בקרב אוכלוסיה של חולי סרטן

חיסון. אילוסטרציה

חיסון שפעת עונתי מומלץ למטופלים החולים בסרטן על אף החששות מהדיכוי החיסוני שנגרם בעקבות המחלה. מטרת המחקר הנוכחי היתה להעריך את היעילות של החיסון (VE – Vaccine effectiveness) כנגד שפעת מאובחנת על פי בדיקות מעבדה בקרב אוכלוסיה של חולי סרטן.

החוקרים ביצעו מחקר TND - Test-negative design תצפיתי שכלל מטופלים שאובחנו קודם לכן בסרטן. המשתתפים במחקר היו מעל גיל 18 שנים ועברו בדיקות לשפעת בין השנים 2010-2011 ל-2015-2016 בעונה הרלוונטית בעיר אונטריו בקנדה.

החוקרים קישרו בין רשומות אישיות עם מידע בנוגע למחלת הסרטן, בדיקות להימצאות וירוסים נשימתיים ומידע אדמיניסטרטיבי רפואי במטרה לזהות את אוכלוסיית המחקר והתוצאים. החוקרים קבעו את הסטטוס החיסוני באמצעות תיעוד מהרופא ומבתי המרקחת. בהמשך, החוקרים השתמשו ברגרסיה לוגיסטית רב משתנית על מנת להעריך VE, תוך התאמה לגיל, מין, אזור מגורים (כפרי/עירוני), חמישון הכנסה (Income quintile), מאפייני הסרטן, חשיפה לכימותרפיה, מחלות רקע, שימוש קודם בשירותים רפואיים, עונת השפעת וזמן קלנדרי.

במחקר זוהו 26,463 מטופלים עם סרטן שעברו בדיקה לשפעת, כאשר מתוכם 4,320 (16%) היו עם בדיקה חיובית ו-11,783 (45%) קיבלו חיסון לשפעת. הגיל הממוצע של המשתתפים במחקר היה 70 שנים, 52% היו גברים, משך הזמן הממוצע שעבר מאבחון המחלה היה 6 שנים, 69% מכלל המשתתפים אובחנו בממאירויות של גידולים מוצקים ו-23% קיבלו טיפולים כימותרפיים.

תוצאות המחקר חשפו כי ה-VE נגד שפעת מאובחנת בבדיקה היה 21% (רווח בר סמך 95%: 15-26%) וה-VE נגד אשפוזים כתוצאה משפעת היה 20% (רווח בר סמך 95%: 13-26%). בנוסף, נמצא כי בקרב מטופלים עם גידולים מוצקים ה-VE היה 25% (רווח בר סמך 95%: 18-31%), בהשוואה ל-8% (רווח בר סמך 95%: -5-19%) בקרב מטופלים עם ממאירויות המטולוגיות (P= 0.015). החוקרים מצאו כי שימוש בכימותרפיה לא השפיע באופן מובהק על ה-VE, בייחוד בקרב מטופלים עם גידולים מוצקים.

החוקרים הסיקו כי תוצאות המחקר תומכות בהמלצות למתן חיסון שפעת לחולי סרטן. כמו כן, נראה כי ה-VE ירד בקרב מטופלים עם ממאירויות המטולוגיות וכי לא נמצא הבדל מובהק ב-VE כתלות בשימוש בכימותרפיה בקרב מטופלים עם גידולים מוצקים. החוקרים סברו כי צריך לפתח שיטות לייעול מניעת השפעת בקרב מטופלים חולי סרטן.

מקור:

Blanchette, P.S. et al. (2019) Journal of Clinical Oncology 37,30.

נושאים קשורים:  מחקרים,  שפעת,  חיסון לשפעת,  גידולים מוצקים,  ממאירויות המטולוגיות,  מניעת שפעת
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו