סרטן שד 25.10.2015

המלצות חדשות לסקר סרטן השד – פחות אינטנסיבי, יותר מאוחר וללא בדיקה קלינית

בהמלצות החדשות האגודה האמריקאית לסרטן מציעה להתחיל סקר ממוגרפי מגיל 45, להפחית את תדירות הבדיקה מגיל 55 ולוותר על הערכה קלינית של השד כבדיקת סקירה

ממוגרפיה לגילוי סרטן השד (אילוסטרציה)
ממוגרפיה לגילוי סרטן השד (אילוסטרציה)

ההמלצות האחרונות של האגודה האמריקאית לסרטן (American Cancer Society) יצאו בשנת 2003 עם עדכונים מינוריים מדי מספר שנים לאחר מכן. במקביל במהלך העשור האחרון חלו תמורות חשובות בכל הקשור לדיוק בדיקות הסקר, ההבנה של הסיכונים הגנטיים, הארכה של תוחלת חיים איכותיים ולא פחות חשוב מכך עליה דרמטית במודעות הציבור ליתרונות ולסיכונים של בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן. על רקע הדברים האגודה האמריקאית לסרטן יזמה סקירה נרחבת של הידע המבוסס ראיות שהצטבר עד כה בנוגע לגילוי מוקדם של סרטן השד תוך התיחסות ליתרונות וחסרונות של הבדיקות בשלבים השונים בחיי האישה וכן חוזק ואיכות הראיות. ניתוח הממצאים הוליד המלצות חדשות ומעודכנות שפורסמו לאחרונה בכתב העת JAMA.

ניתוח הראיות: ממוגרפיה כבדיקת סקר בקרב נשים בנות 40 עד 69 נקשרה להפחתה מובהקת בתמותה כתוצאה מסרטן שד לרוחב מחקרים רבים בעלי מתודולוגיה מגוונת. ראיות עקיפות תומכות בביצוע בדיקות בסקר בקרב נשים בנות 70 ומעלה כל עוד תוחלת חייהן ארוכה מעשר שנים ובריאותן איתנה.  הערכות לגבי סיכון מצטבר לאורך החיים לתוצאות חיוביות כוזבות של ממוגרפיה מצביעות על סיכון גבוה יותר ככל שהסקירה מתחילה בגיל מוקדם יותר זאת קרוב לודאי בגלל מספר רב יותר של ממוגרפיות וכן שיעור גבוה יותר של ממצאים בלתי סגוליים בנשים צעירות. איכות הראיות בנוגע לאבחון יתר איננה מספקת בכדי להעריך באופן מדויק את הסיכון המצטבר במהלך חיי האישה. בחינה של תדירות הסקירה מגלה כי בקרב נשים לפני גיל המעבר מאפייני הגידולים הסרטניים המתגלים בבדיקות הסקר שפירים יותר באם הבדיקה בוצעה אחת לשנה לעומת בדיקות שנעשו בהפרש של שנתיים. מכלול הראיות איננו תומך בבדיקת שד פיזיקלית קלינית כבדיקת סקר שגרתית בקרב נשים עם סיכון ממוצע לסרטן שד.

ההמלצות: האגודה האמריקאית לסרטן ממליצה לנשים עם סיכון ממוצע לסרטן שד לעבור בדיקות ממוגרפיה תקופתיות החל מגיל 45 (המלצה מבוססת – ראיות מצביעות על יתרונות ברורים העולים על החסרונות באופן מובהק). ההמלצה לתדירות הבדיקה בנשים בנות 45-55 היא אחת לשנה (המלצה מסויגת – הראיות מצביעות על יתרונות ברורים אך משקלם ביחס לחסרונות איננו חד משמעי). לנשים בנות 55 ומעלה מומלץ להמשיך בממוגרפיה פעם בשנתיים תוך מתן אפשרות לעבור את הבדיקה אחת לשנה במידה והן מעוניינות בכך (המלצה מסויגת). לנשים צריכה להנתן האפשרות להתחיל בבדיקות הסקר גם מגיל 40 (המלצה מסויגת). מומלץ לכל הנשים להמשיך ולעבור בדיקות ממוגרפיה תקופתיות ללא הגבלת גיל כל עוד מצבם הבריאותי טוב ותוחלת חייהן המשוערת ארוכה מ 10 שנים (המלצה מסויגת).  האגודה האמריקאית לסרטן איננה ממליצה על בדיקת שד קלינית כבדיקת סקר לגילוי מוקדם של סרטן השד בקרב נשים עם סיכון ממוצע לסרטן השד בשום גיל (המלצה מסויגת).

ההנחיות הנוכחיות מגיעות לאחר לבטים וחילוקי דעות ארוכים בין מומחים וארגונים אונקולוגיים אמריקאים, ועדיין חלק מהאיגודים המקצועיים לא מוכנים לאמץ את ההמלצות. ההמלצות מחמירות פחות מהקודמות ונוטות ליישר קו עם הנהוג בעולם ובישראל - בדיקת סקר ממוגרפית מדי שנתיים לנשים בנות 50 ומעלה בעלות סיכון ממוצע לסרטן שד. מיד עם פרסום נייר העמדה התעורר פולמוס מומחים נוקב לגבי המשמעויות הקליניות, הכלכליות והחברתיות של השינוי במערך הסקירה.

מקור:

Oeffinger KC, Fontham EH, Etzioni R, et al. Breast Cancer Screening for Women at Average Risk: 2015 Guideline Update From the American Cancer Society. JAMA.2015;314(15):1599-1614. doi:10.1001/jama.2015.12783.

ערך: ד"ר צבי שליטנר

נושאים קשורים:  סרטן שד,  בדיקות סקר לסרטן השד,  ממוגרפיה,  בדיקה קלינית,  גיל המעבר,  מחקרים
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו
26.10.2015, 09:53

מה חדש?
זו תרופה ותיקה מאוד מאוד.
יעילותה וגבולותיה מוכרות לכל .
מקומה בסל הפרוגסטטיבים באשר קיימת הוריה לרישומם.