הריון 14.07.2015

סיכון מוגדל למומים מולדים עקב שימוש בסרוקסט ובפרוזאק במהלך ההריון

המרכז לבקרת מחלות ומניעתן מצא כי נוגדי SSRI מסויימים בטוחים לשימוש בהריון אך שימוש בסרוקסט ו/או פרוזאק במהלך הריון מעלה את הסיכון למומים מולדים פי 2-3.5

נשים שעברו מספר גבוה של לידות בסיכון לסיבוכי לידה
הריון ולידה (צילום: אילוסטרציה)

מחקרים קודמים הראו קשר בין שימוש בנוגדי SSRI במהלך ההריון ובין מומים מולדים. מחקר חדש שבוצע בשיתוף פעולה בין המרכז לבקרת מחלות ומניעתן בארה"ב, אוניברסיטת קולומביה הבריטית בקנדה ואוניברסיטת בוסטון בדק את הקשר הזה במסד נתונים מורחב. המחקר פורסם בכתב העת British Medical Journal.

במחקר נעשה שימוש במסד הנתונים של המחקר הארצי למניעת מומים מולדים (National Birth Defects Prevention Study) ובוצע ניתוח בייזיאני שבו שולבו תוצאות מחקרים שפורסמו בספרות עם נתונים ממחקר מקרה-ביקורת מבוסס אוכלוסיה של מומים מולדים.
במחקר נכללו 17,952 אימהות של יילודים עם מומים מולדים ו9,857 אימהות של יילודים ללא מומים מולדים, בהתבסס על תעודות לידה עם תאריכי לידה בין 1997 ו 2009.
התרופות שנבדקו: Citalopram (משווק בארץ בין השאר תחת השם המסחרי ציפראמיל, לונדבק), escitalopram (ציפרלקס, לונדבק), fluoxetine (פרוזק, אלי לילי), paroxetine (סרוקסט, גלקסו סמית קליין), sertraline (סרטרלין, CTS).
יחסי סיכויים הותאמו למוצא האתני/גזעי של האם, רמת ההשכלה שלה, עישון והשמנת יתר חולנית בעת ההריון.
התוצאה המרכזית הייתה שיעור ההיארעות של 14 מומים מולדים שדווחו בספרות בעבר כקשורים עם שימוש בנוגדי SSRI בהריון.

סרטרלין הייתה התרופה שבה נעשה השימוש הנרחב ביותר. המחקר לא אישש את הקשר בין השימוש בסרטרלין ובין אף אחד מהמומים המולדים שדווחו בעבר כקשורים בתרופה זו. כמוכן לא נמצא קשר מובהק סטטיסטית אם אף אחד מהמומים המולדים האחרים שנבדקו במחקר.
נמצא סיכון מוגדל לחמישה מומים מולדים בעקבות השימוש בסרוקסט (יחס סיכונים עבור אנאנצפאליה 3.2, רווח סמך של 95% בין 1.6 ל6.2, עבור פגם במחיצה הבין עלייתית 1.8, 1.1 עד 3.0, עבור חסימה במוצא חדר ימין 2.4, 1.4 עד 3.9, עבור דלקת מעי נמקית 2.5, 1.2 עד 4.8, עבור פגם דופן בטנית omphalocele 3.5, 1.3 עד 8.0). כמו כן נמצא סיכון מוגדל לשני מומים מולדים בעקבות השימוש בפרוזק (יחס סיכונים עבור חסימה במוצא חדר ימין 2.0, רווח סמך 1.4 עד 3.1, עבור תפרים לא תקינים בגולגולת 1.9, 1.1 עד 3.0).

לאור הממצאים קובעים החוקרים כי השימוש בנוגדי SSRI מסויימים ובכללם סרטרלין במהלך הריון אינו מעלה סיכון למומים מולדים אולם השימוש בסרוקסט ובפרוזק מעלה את הסיכון פי 2 עד פי 3.5.

מקור:

Jennita Reefhuis, Owen Devine, Jan M Friedman, Carol Louik, Margaret A Honein. Specific SSRIs and birth defects: bayesian analysis to interpret new data in the context of previous reports.BMJ 2015;351:h3190

לינק:

http://www.bmj.com/content/351/bmj.h3190

ערכה: דר' שירי דיסקין

נושאים קשורים:  הריון,  תרופות נוגדות דיכאון,  מומים מולדים,  נוגדי SSRI,  מחקר
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו
15.07.2015, 06:11

מי מימן את המחקר?