כנסים 25.02.2016

רשמים מכנס ה SMFM 2016, אטלנטה ג'ורג'יה

סקירתן של ד"ר ענת לביא- רבינוביץ וד"ר מיה וינר-רם על התקצירים שהוצגו בכנס ה SMFM שהתרחש בתחילת החודש

הכנס התרחש בין התאריכים 3-6/2 אלפי רופאים מרחבי העולם.

מתוך כ 1750 אבסטרקטים שהוגשו התקבלו כ 750 פוסטרים ועוד כ 145 הרצאות פרונטאליות.

נסקור מדגם מייצג של התקצירים על פי החדשנות הטמונה בחובם לטעמנו, יש לציין כי ספר התקצירים פורסם כגיליון מיוחד ב AMJOGGYN בחודש ינואר.

1) Antenatal Late Preterm Steroids (ALPS): a randomized trial to reduce neonatal respiratory morbidity

ההרצאה ממרילנד שפתחה את הכנס וכבר הספיקה להתפרסם ב NEJM בדקה את ההשפעה של טיפול בצלסטון משבוע 34 ועד סוף שבוע 36 על סבוכי נשימה בילוד. מסקנת העבודה החד משמעית היתה כי מתן בטאמתזון לנשים בסיכון ל late preterm delivery קשור באופן מובהק לירידה בתחלואה נשימתית אבל בעליה בהיפוגליקמיה עוברית ללא סיבוכים אמהיים או עובריים נוספים.

2) Uterocervical angle (UCA): a novel US marker to predict spontaneous preterm birth

עבודה של קבוצה מניו יורק שבדקה האם מדידת הזוית בין דופן הסגמנט התחתון של הרחם לצואר הרחם יכולה לנבא לידה מוקדמת. מחקר רטרוספקטיבי שכלל כמעט אלף נשים עם הריונות יחיד. נמצא כי זוית >95 קשורה באופן מובהק עם לידה לפני שבוע 37 ב 80% רגישות, ואילו זוית >105 מנבאת לידה מוקדמת בשבוע <34 ב 80% רגישות, בעוד שאורך צואר <2.5 ס"מ מנבא לידה מוקדמת רק ב 15% רגישות אבל עם ספציפיות גבוהה. התוצאות נשארו מובהקות גם לאחר תקנון לערפלנים נוספים כגון לידה מוקדמת בעבר, גרידה, קוניזציה והשמנת יתר. יחד עם זאת, בשל הרגישות הנמוכה ספק אם סמן זה יוכל להוות כלי לשימוש קליני.

3) Opptimum

מחקר בריטי שבדק האם טיפול מניעתי בפרוגסטרון וגינלי למניעת לידה מוקדמת בנשים בסיכון (על פי פיברונקטין חיובי, היסטוריה של לידה לפני שבוע 34 או צוואר מקוצר מ 25 מ"מ) משפר תוצאות מילדותיות או נאונטליות. כ 1200 נשים חולקו אקרעית לקבלת טיפול בפרוגסטרון נרתיקי או פלצבו בין שבוע 22 לשבוע 34. נמצא כי מתן פרוגסטרון באינדיקציות שתוארו לא הוריד את שיעור הלידות המוקדמות ולא הועיל לילודים לא בטווח קצר (פגיעה מוחית או BPD) ולא בטווח הארוך (קוגניציה בגיל שנתיים).

4) Prevention of maternal and perinatal complications by enoxaparin in women with previous severe preeclampsia (hepepe): an open-label, multicenter, prospective, RCT

מחקר צרפתי פרוספקטיבי על כ 250 נשים שבדק האם מתן קלקסן מניעתי בשילוב עם אספירין לפני שבוע 14 לנשים עם רעלת הריון חמורה בעברן יוריד סיבוכים בהשוואה לאספירין בלבד.
לא נמצא הבדל בתוצאים הראשוניים (מוות אימהי או פרינטאלי, רעלת, IUGR תחת אחוזון 10, הפרדות שליה) או השניוניים (רעלת חמורה, לידה לפני שבוע 34 או 37 ו IUGR תחת אחוזון 5) ומסקנת החוקרים היתה כי בנשים שבעברן רעלת חמורה לפני שבוע 34 אין יתרון במתן קלקסן ואספירין בהשוואה לאספירין לבד. לציין כי נשים עם APLA  הוחרגו מהמחקר.

5) RCT of prolonged second stage: extending the time limit vs usual guidelines

מחקר של ברגלה וקבוצתו מפילדלפיה שמטרתו להעריך האם הארכת הלידה הלידה בנשים מבכירות עם שלב שני מוארך על פי קריטריוני ה ACOG תשפיע על שיעור הניתוחים הקיסריים ועל התוצאים האימהיים והנאונטלים. כ 80 מבכירות עברו רנדומיזציה לקבלת שעה נוספת למול סיום בלידה מכשירנית או ניתוח קיסרי. בקבוצה שקבלה שעה נוספת היה שיעור נמוך משמעותית של ניתוחים קיסריים (כ 20% לעומת 43%) ללא הבדלים בתוצאים אמהיים (זיהומים, קרעים, PPH) או נאונטלים (פרע כתפיים, אשפוז ב NICU או תחלואה נשימתית).

עבודה נוספת שהספיקה להתפרסם גם היא ב NEJM בשבועות האחרונים בדקה האם כלוהקסידין עם אלכוהול עדיף על תכשירים מבוססי יוד ברחצה אזור הניתוח הקיסרי. נמצא ששעור התחלואה מזהומים,ובעיקר זהומי פצע, נמוכה יותר בשימשו בכלורהקסידין ואלכוהול.

לקראת סיום הכנס, הוזמנו בכירי ה CDC שהיו מעורבים בכתיבת הנהלים הקשורים בוירוס ה ZIKA כדי לענות על שאלות הקהל. הדיונים היו ערים והשאלות היו נוקבות, וניראה שעדיין לא נאמרה המילה האחרונה בנושא זה.

באשר לוירוס ה ZIKA ושאלות שונות העולות באשר למניעה ובירור יש לפנות לחוזר משרד הבריאות בעניין.

נושאים קשורים:  כנסים,  הודעות הוועד
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו