עישון בהריון 13.12.2017

תחליפי ניקוטין בטוחים יותר מעישון אקטיבי עבור נשים בהריון

טיפול בתחליפי ניקוטין (NRT) בטוח יותר מעישון אקטיבי ומומלץ לנשים הרות שאינן מסוגלות להפסיק לעשן

עישון בהריון (אילוסטרציה)
עישון בהריון (אילוסטרציה)

טיפול בתחליפי ניקוטין (NRT) בטוח יותר מעישון אקטיבי ומומלץ לנשים הרות שאינן מסוגלות להפסיק לעשן. כך טוען מחקר חדש בהובלת ד"ר יעל בר-זאב, רופאה ומנהלת המרכז למניעה ולמיגור עישון בפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן גוריון, מומחית בבריאות הציבור ויועצת לגמילה מעישון, אשר פורסם בכתב העתMedical Journal of Australia.

טיפולי ה-NRT מאושרים רפואית ופועלים על ידי ספיגה של ניקוטין דרך חלל הפה ו/או העור, וזאת על מנת לעזור לנשים בתקופת ההריון להיגמל מהעישון. יש סוגים שונים של טיפול מסוג זה וביניהם: מדבקות, מסטיק, לכסנית, תרסיס לאף ואף משאף. בארץ משווקים רק מדבקות, מסטיק ולכסניות.

מחקרים מראים כי 12%-20% מהנשים בהריון מעשנות ומסכנות את עצמן ואת עובריהן. טיפולי ה-NRT, שלא כמו העישון, בטוחים יותר.

"עישון במהלך ההריון הוא גורם סיכון חשוב אותו אפשר למנוע, המשפיע לרעה על בריאות האם והתינוק", טוענת ד"ר בר-זאב. "קלינאים בכל העולם, כולל בארצות הברית, מדווחים כי אינם מרבים לרשום טיפול NRT בשל חוסר ביטחון וספקות לגבי בטיחות הטיפול בהיריון. לעומת זאת, ידוע כי שילוב בין ייעוץ התנהגותי לבין התרופה הוא האסטרטגיה היעילה ביותר לגמילה מהעישון".

סקר בקרב 378 רופאים באוסטרליה הראה כי 25% מהרופאים בכלל ובפרט רופאים מיילדים, ציינו כי "לעולם לא" ירשמו טיפול NRT כהמלצה לנשים הרות.

הקווים המנחים השולטים בעולם הרפואה ממליצים על טיפול NRT לנשים הרות שלא הצליחו להפסיק לעשן ללא שימוש בתרופה כלשהי. אולם, הנחיות כדוגמת "לנשים בעלות מוטיבציה בלבד", "אספקה לשבועיים בלבד" או "תחת השגחה צמודה" שולח מסרים מנוגדים ועלול להשפיע פסיכולוגית על הרופאים.

מחקרים קודמים הראו כי שימוש ב-NRT בזמן היריון משפר את שיעורי הצלחת הגמילה, אך אלו היו נמוכים יחסית כי המינונים שניתנו לא לקחו בחשבון את העלייה בחילוף החומרים בהריון.

"ההדרכה החשובה ביותר בטיפול NRT בזמן הריון היא להשתמש במנת הניקוטין המינימלית שהיא היעילה", אומרת ד"ר בר-זאב, "אולם, על מנת להגיע לרמה זו, על הנשים להשתמש בכמות המתאימה לסיפוק החשק לסיגריה. רופאים צריכים לעודד שימוש בטיפול זה דרך הפה באופן שגרתי לאורך היום על מנת להוות חלופה לסיגריות. לדוגמה, אישה מעשנת כ-10 סיגריות ביום, ההדרכה הנכונה עבורה היא להשתמש ביחידת מסטיק בודדת בכל שעה וחצי, גם אם אינה חווה חשק עז לניקוטין".

המחברים ממליצים להשתמש הן ב"עוצמת הדחף לעשן" והן ב"תכיפות הדחף לעשן" כאינדיקטור להקטין או להגדיל את מנת הניקוטין הנצרכת במהלך הטיפול. רופאים צריכים לעודד נשים בהיריון להשתמש בטיפול NRT שדרך הפה על מנת להתמודד עם החשק לסיגריה. לדוגמה, אם אישה יודעת שהיא תהיה בסיטואציה שבה אחרים מעשנים, נטילת מנת ניקוטין דרך הפה כ-20 דקות קודם לכן יכולה לעזור לה עם מיתון החשק בזמן הסיטואציה.

על פי מקורות, בעוד ש-NRT מכיל ניקוטין, הוא אינו מכיל אף אחד מתוך 7,000 הכימיקלים המצויים בסיגריות. כ-300 מתוך כימיקלים אלה ידועים כרעילים ומזיקים, וכ-52 מהם ידועים כגורמים לסרטן. אפילו נשים שאינן מפסיקות לעשן, יכולות לשפר את בריאות התינוק בשל צמצום חשיפתו לכימיקלים מסוכנים אלה.

בנוסף, ניקוטין מה-NRT נספג בקצב איטי לעומת הניקוטין המצוי בסיגריה. דהיינו, המשתמשת מקבלת מנת ניקוטין קטנה יותר בהשוואה לסיגריות. ה-NRT מגביר את הסיכויים להפסקת עישון ולהתמדה בהפסקה זו בשיעור העומד על כ-40%.

החוקרים ממליצים על חינוך והדרכה נוספים על מנת לשפר את הביטחון והמיומנות של הקלינאים, וכן פיתוח מסלולי הפנייה טובים יותר הכוללים – שירותי גמילה מעישון מקצועיים ספציפיים, כדי לסייע לנשים הרות להפסיק לעשן.

גילוי נאות: ד"ר בר-זאב קיבלה תשלום על הרצאות בעבר (2012-2015) מה-Novartis NCH, החברה המפיצה טיפולי NRT במדינת ישראל.

נושאים קשורים:  עישון בהריון,  גמילה מעישון,  תחליפי ניקוטין,  מחקרים
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו