לידה 29.12.2021

מהי השיטה היעילה ביותר לשימור טמפרטורת היילוד בחדר לידה?

רוב השיטות הקיימות לשימור טמפרטורת היילוד בחדר הלידה נמצאו קשורות לעליה בטמפרטורת גוף של פגים, וחלקן גם קשורות לירידה בשיעור הסיבוכים ובתמותה

תינוק לאחר לידה. אילוסטרציה

מניעת היפותרמיה בחדר הלידה הינה התערבות זולה, יעילה ובעלת ערך רב בהפחתת תמותת יילודים ובמיוחד פגים. קיימות מגוון שיטות למניעת היפותרמיה בחדרי הלידה, אך טרם נקבע מי מהן היא היעילה ביותר. מטרת המחקר הייתה לגלות איזו התערבות למניעת היפותרמיה בחדר הלידה הכי יעילה בהפחתת אירועי היפותרמיה של היילוד ומשפרת את התוצאים של פגים שנולדו עד שבוע 36 של ההריון.

במחקר זה כללו מחקרים קליניים אקראיים ומעין אקראיים שבחנו שיטות שימור חום שונות עבור פגים בחדרי לידה. כמו כן נכללו תקצירים עם ביקורת עמיתים וכן מחקרים שפורסמו בשפות נוספות (חוץ מאנגלית).

התוצאים העיקריים שנבדקו היו טמפרטורת פנים הגוף והיארעות של היפותרמיה קלה עד בינונית באשפוז או תוך שעתיים מהלידה. תוצאים שניוניים כללו היארעות של היפרתרמיה, פגיעה מוחית משמעותית ותמותה לפני שחרור מאשפוז. במחקר נבדקו תשע שיטות לשימור חום גוף: (1) שקית פלסטיק/עטיפה פלסטית שמכסה את כל הגוף מלבד הראש כאשר הראש נותר ללא עיטוף או עם עטיפה מבד; (2) כובע פלסטיק המכסה את הראש בלבד; (3) מגע עור לעור; (4) מזרן תרמי; (5) שקית פלסטיק או עיטוף פלסטיק כולל כובע פלסטיק; (6) שקית פלסטיק או עיטוף פלסטיק נוסף על מזרן תרמי; (7) שקית פלסטיק או עיטוף פלסטיק יחד עם אוויר מחומם ולח לצורך החייאה או תמיכה נשימתית כבר בחדר הלידה; (8) שקית פלסטיק או עיטוף פלסטיק יחד עם אינקובטור להעברה מחדר הלידה ו-(9) טיפול שגרתי הכולל ייבוש וכיסוי היילוד בשמיכות מחוממות עם או ללא כובע בד.

מתוך 6,154 כותרים שנבדקו במחקר נכללו 34 מחקרים שבהם 3,688 יילודים. תוצאות המחקר הדגימו כי בהשוואה לטיפול שגרתי בלבד; שקית או עיטוף פלסטיק עם מזרן תרמי (הפרש ממוצע של 0.98 מעלות צלזיוס, רווח בר-מהימנות של 0.6-1.36), כובע פלסטיק (הפרש ממוצע של 0.83 מעלות צלזיוס, רווח בר-מהימנות של 0.28-1.38), שקית או עיטוף פלסטיק עם אוויר מחומם ולח להנשמה (הפרש ממוצע של 0.76 מעלות צלזיוס, רווח בר-מהימנות של 0.38-1.15) שקית או עיטוף פלסטיק יחד עם כובע פלסטיק (הפרש ממוצע של 0.62 מעלות צלזיוס, רווח בר-מהימנות של 0.37-0.88), מזרן תרמי (הפרש ממוצע של 0.62 מעלות צלזיוס, רווח בר-מהימנות של 0.33-0.93) ושקית או עיטוף פלסטיק (הפרש ממוצע של 0.56 מעלות צלזיוס, רווח בר-מהימנות של 0.44-0.69) נמצאו קשורים לחום גוף גבוה יותר. נמצאה ודאות ראיות בינונית עבור חמש שיטות שימור חום, ונמוכה עבור שקית או עיטוף פלסטיק ומזרן תרמי.

כאשר הושוו לטיפול שגרתי, שקית או עיטוף פלסטיק עם וללא אוויר מחומם ולח בהנשמה נמצאו קשורים לירידה בסיכון לפגיעה מוחית משמעותית (יחס סיכונים של 0.23, רווח בר-מהימנות של 95%, 0.03-0.67, עם וודאות ראיות בינונית). כמו כן נמצא כי שקית או עיטוף פלסטיק עם כובע פלסטיק קשור לירידה בסיכון לתמותה (יחס סיכונים של 0.19; רווח בר-מהימנות של 0.02-0.66, ודאות ראיות נמוכה).

מסקנת החוקרים הייתה כי רוב השיטות המקובלות לשימור חום היילוד בחדר הלידה הינן מקושרות לשיפור בטמפרטורת גוף הפג (עם ודאות ראיות בינונית). שימוש בשקית או עיטוף פלסטיק עם כובע פלסטיק או אוויר חם ולח להנשמה נמצא קשור לירידה בסיכון לפגיעה מוחית קשה ולתמותה (עם ודאות ראיות נמוכה).

מקור: 

Abiramalatha T, et al. (2021) “Delivery Room Interventions for Hypothermia in Preterm Neonates: A Systematic Review and Network Meta-analysis.” JAMA Pediatrics, September 2021. Vol. 175, Issue 9, e210775. doi:10.1001/jamapediatrics.2021.0775

נושאים קשורים:  לידה,  טמפרטורה,  יילוד,  פגים,  מחקרים
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו