LDL 20.06.2016

כולסטרול והשפעתו על הגוף

מהי דרך הפעולה של הכולסטרול בגוף ואיך הוא מזיק לנו? ובאיזה גיל מומלץ לבדוק את רמותיו בדם?

(cholesterol (shutterstock

מה זה בכלל כולסטרול?

השומנים בדם, כולל הכולסטרול והטריגליצרידים, מהווים חלק חשוב וחיוני בבניית הרקמות והתאים השונים בגוף האדם. הם הכרחיים כדי לבנות את קרום התאים, הורמונים שונים ומלחי מרה ומאפשרים העברת מסרים ואותות בתאי עצב. הכולסטרול נמצא במזונות רבים שאנחנו צורכים, ובעיקר במזונות מן החי כולל ביצים, בשק בקר, חמאה וגבינות. בנוסף לכולסטרול שאנחנו צורכים מהמזון, הגוף שלנו מייצר כולסטרול, בעיקר בכבד ובמעי, ומשם הוא מועבר לאיברים השונים באמצעות זרם הדם. הדם הוא בעל תכונות הדומות למים, ומכוון שמים ושמן לא מתערבבים זה בזה, השומנים נמצאים בדם בתוך חלקיקים עגולים הנקראים "ליפופרוטאינים". הליפופרוטאינים מחולקים לסוגים שונים, שהמוכרים בהם הם ה- (LDL (Low Density Lipoprotein, שמוכר גם בתור "הכולסטרול הרע", וה-(HDL (High Density Lipoprotein, שמוכר גם בתור "הכולסטרול הטוב"(1).

איך כולסטרול מזיק לנו(1)?

אנשים רבים סובלים מרמות גבוהות מדי של LDL, הכולסטרול הרע, ולא מודעים לכך. כאשר רמות ה-LDL עולות, הוא שוקע בדפנות כלי הדם, גורם להתעבות של הדפנות ולהיצרות חלל העורק. בתגובה מתפתחת דלקת מקומית והנזק לכלי הדם הולך ומחמיר. התהליך הזה, המכונה "טרשת עורקים", גורם להפרעה בזרימת הדם ולפגיעה באספקת החמצן לרקמות. בסופו של דבר עלולה להיווצר חסימה של כלי הדם, שתבוא לידי ביטוי בהתקף לב או בשבץ מוחי. כך, ככל שרמות ה-LDL גבוהות יותר, הסיכון למחלות לב וכלי דם עולה, וכלל שהרמות נמוכות יותר, הסיכון יורד.

ה-HDL, הכולסטרול הטוב, מסתובב גם הוא בכלי הדם ומפנה כולסטרול שהצטבר בדפנות כלי הדם. ה-HDL למעשה מפחית את הנזק שנגרם על ידי רמות גבוהות של כולסטרול רע. ככל שרמות ה-HDL עולות, יורד הסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם.

ישנם מצבים נוספים הגורמים לנזק לכלי הדם ולהתפתחות טרשת עורקים, ומהווים גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם. בין המצבים הנפוצים ביותר ניתן למצוא את מחלת הסוכרת, המתבטאת ברמות סוכר (גלוקוז) גבוהות בדם. מצבים נוספים הם עישון, יתר לחץ דם, השמנה וחוסר פעילות גופנית. הנזק שנגרם מהמצבים השונים מצטבר, וככל שישנם יותר גורמי סיכון, כך עולה הסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם.

איך נדע שיש לנו רמות גבוהות של כולסטרול?

הצטברות הכולסטרול בכלי הדם, והנזק שנגרם להם, הינו תהליך שקט – אין לו סימפטומים ולא מרגישים שהוא מתרחש. לכן, ישנה חשיבות רבה לבדוק את רמות הכולסטרול בדם, לפני שיגרם נזק בלתי הפיך לכלי הדם. את רמות הכולסטרול הטוב והרע ניתן לבדוק בקלות בבדיקת דם פשוטה. מומלץ לכל אדם מעל גיל 20, לבצע בדיקת דם להערכת רמת השומנים והכולסטרול בדם. לאנשים הסובלים מגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם כמו סוכרת, יתר לחץ דם, עישון, השמנה או קרוב משפחה הסובל ממחלת לב, מומלץ לבצע בדיקת דם להערכת רמת השומנים והכולסטרול בדם, ללא קשר לגיל(2).

אז מה אפשר לעשות?

כדי להפחית את רמת הכולסטרול בדם, וכך את הסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם, מומלץ לבצע שינוי באורח החיים - כולל הקפדה על תזונה נכונה, הפסקת עישון וביצוע פעילות גופנית. לפי הצורך ניתן גם לטפל בתרופות שונות על מנת להוריד את רמות הכולסטרול הרע(3).

מקורות:

  1. Nair DR, Sharifi M, Al-Rasadi K. Familial hypercholesterolaemia. Curr Opin Cardiol. 2014;381–8.
  2. מניעה וטיפול בטרשת העורקים ובמחלות כלי דם - הנחיה קלינית. החברה הישראלית לטרשת עורקים. 2009.
  3. Nordestgaard BG, Chapman MJ, Humphries SE, Ginsberg HN, Masana L, Descamps OS, et al. Familial hypercholesterolaemia is underdiagnosed and undertreated in the general population: Guidance for clinicians to prevent coronary heart disease. Eur Heart J. 2013;34(45):3478–90.

נושאים קשורים:  כולסטרול,  טריגליצרידים,  כולסטרול LDL,  HDL,  מחלות לב וכלי דם,  עמותת לכם
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו