מחקרים 05.11.2015

התקן תוך חצוצרתי מול עיקור לפרוסקופי - יעילות וסיבוכים

במחקר עוקבה קשירת חצוצרות לפרוסקפית והתקן (ESSURE (Bayer המוחדר לחצוצרות היסטרוסקופית הראו יעילות דומה אך ההתקן דרש פי 10 יותר התערבויות חוזרות

ניתוח (צילום: אילוסטרציה)
ניתוח (צילום: אילוסטרציה)

נשים אשר סיימו את תכנון משפחתן בוחרות לעתים לעבור הליך ניתוחי למניעת הריון שמספק הגנה כמעט מוחלטת מהריונות בלתי מתוכננים וזאת ללא טיפול הורמונלי מתמשך. פעולת העיקור הנפוצה היא קשירת חצוצרות שכיום לרב מבוצעת בגישה לפרוסקופית.
בתוך כך בעשור האחרון מתרחב השימוש בהתקן תוך חצוצרתי – סליל מתכתי המוכנס באמצעות היסטרוסקופ אל תוך החצוצרות ויוצר בהן תגובה פיברוטית החוסמת את נהור החצוצרה לצמיתות. חוקרים מניו יורק ביקשו לבחון במחקר עוקבה רחב היקף את פרופיל הבטיחות והיעילות של העיקור התוך חצוצרתי בהשוואה לפעולה הלפרוסקופית המוכרת. תוצאות מחקרם פורסמו לאחרונה בכתב העת BMJ.

מחקר עוקבה מבוסס אוכלוסיה נערך במסגרת מרפאות חוץ גניקולוגיות במספר מרכזים רפואיים במדינת ניו יורק. נאספו נתונים אודות נשים שעברו עיקור באמצעות קשירת חצוצרות לפרוסקופית או באמצעות התקנת סליל (ESSURE (Bayer בגישה תוך רחמית היסטרוסקופית. תוצאות המחקר העיקריות כללו בטיחות הפעולות, שיעור הריונות בלתי מתוכננים על אף העיקור והצורך בניתוח חוזר בשנה הראשונה לעיקור.

החוקרים אתרו 8,048 מטופלות שעברו עיקור באמצעות התקן ESSURE לצד 44,278 מטופלות שעברו קשירת חצוצרות לפרוסקופית בין השנים 2005 ל 2013 במדינת ניו יורק. בתקופת המחקר חלה עליה משמעותית במספר הפעולות ההיסטרוסקופיות ובמקביל ירידה בניתוחי עיקור לפרוסקופיים. מטופלות שבחרו בהליך התוך חצוצרתי היו מבוגרות יותר ובעלות שיעור גבוה יותר של PID (מחלה דלקתית של האגן) (10.3% לעומת 7.2%, P<0.01ׂ), ניתוחי בטן משמעותיים (9.4% לעומת 7.9%, P<0.01) וניתוחים קיסריים (23.2% לעומת 15.4%, 0.01>P). שנה לאחר הפעולה עיקור היסטרוסקופי לא נקשר לשיעור גבוה יותר של הריונות בלתי מתוכננים (יחס סיכויים 0.84, 95% רווח בר סמך 0.63-1.12) אך נצפתה עליה משמעותית בסיכון להתערבות חוזרת (בעיקר בשל נדידה של הסליל ואי סבילות של המטופלות להתקן) בהשוואה לעיקור הלפרוסקופי (יחס סיכויים 10.16 (7.47-13.81)).

החוקרים מסכמים כי מבחינת יעילות התקן ESSURE מוכיח את עצמו ושיעור ההריונות הלא מתוכננים בשיטת עיקור זו זהה לקשירת חצוצרות לפרוסקופית. עם זאת ההתקן התוך חצוצרתי נקשר לסיכון גבוה פי עשרה להתערבות חוזרת. החוקרים ממליצים לשקול את הדברים בבחירת שיטת העיקור תוך ידוע המטופלות על יתרונותיה וסיכוניה של כל אחת מהשיטות.

מקור:

Mao Jialin, Pfeifer Samantha, Schlegel Peter, Sedrakyan Art. Safety and efficacy of hysteroscopic sterilization compared with laparoscopic sterilization: an observational cohort study 2015; 351 :h5162

ערך: ד"ר צבי שליטנר

נושאים קשורים:  מחקרים,  התקן תוך חצוצרתי,  קשירת חצוצרות,  עיקור,  ESSURE
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו