מחקרים 12.01.2016

סמנים בפלסמה ונוזל שדרה עשויים לנבא הדרדרות קוגניטיבית

מחקר במודלים סטטיסטים מצא כי שקלול של סמני פלסמה, נוזל שדרה ומאפייניים אישיים וקליניים מאפשר ניבוי מהימן של מעבר מ MCI למחלת אלצהיימר פעילה

שיטה אמינה לזיהוי מוקדם של מחלת האלצהיימר (AD) בתקופת הפרודרום הייתה יכולה לתרום הן ליעילות הטיפול התרופתי והן לתיאום ציפיות החולים ומשפחותיהן ותכנון שגרת חייהם. סמנים נוכחיים למחלת האלצהיימר מסייעים לאבחון אך אינם מספקים מידע מהימן באשר לקצב התקדמות המחלה וסיכויי המעבר לשטיון קליני. בכדי לשפר את כלי החיזוי חוקרים מקליפורניה בחנו מספר רב של משתנים וסמנים וניסו לבנות מודל בעל ערך מנבא מקסימלי. תוצאות המחקר פורסמו לאחרונה בכתב העת JAMA.

למחקר העוקבה הפרוספקטיבי שנערך כחלק מפרויקט הדימות העצבי במחלת האלצהיימר Alzheimer Disease Neuroimaging Initiative -ADNI גוייסו 928 מטופלים שסבלו מהפרעה קוגניטיבית קלה-MCI בנקודת התחלת המחקר. 249 משתנים שונים אודות הנחקרים היו זמינים במאגר הנתונים של ADNI. המשתנים כללו נתונים קליניים ודמוגרפיים, ציונים קוגניטיביים, נתוני נפח וצפיפות רקמת המח מבוססי MRI, גנוטיפים של APOE (אפוליפופרוטאיןE) ושל TOMM40 (אנזים טרנסלוקאז המצוי בממברנה החיצונית של המיטוכונדריה), ורמות של סמנים ביוכימיים שונים שנמדדו בפלסמה ובנוזל השדרתי. הנתונים נאספו עד 2012, ונותחו בין 2012-2015. תוצאת המחקר הראשית הייתה ניבוי ההתקדמות מ MCI ל AD בתוך 1-6 שנים באמצעות שילובים שונים של סמנים ומאפיינים.

מ 928 המשתתפים במאגר הנתונים ADNI, ל-94 היו 224 מהמשתנים הנדרשים לבניית המודל הניבוי הסטטיסטי. התוצאות הראו כי גיל, דירוג דמנציה קליני על פי Clinical Dementia Rating Sum of Boxes, נפח היפוקמפוס וסמנים ביוכימיים שונים בפלסמה ונוזל שדרתי כולם תורמים לבניית המודל העשוי לנבא התקדמות של הפרעה קוגניטיבית קלה למחלת האלצהיימר. שקלול סמני פלסמה (אפוליפופרוטאיןA-II, רמת קורטיזול) ונוזל שדרה (פקטור גדילה 4 בפיברובלסטים, חלבון קושר חומצות שומן אופייני ללב, קלציטונין, TRAIL-R3) אפשר ניבוי אמין של סטטוס המחלה 3 שנים לתחילת איסוף הנתונים (80% דיוק בסיווג המצב הקוגניטיבי, רגישות של 88% וסגוליות של 70%).

לסיכום, ממצאי המחקר מראים כי שילוב של סמנים, השונים מעמילואיד-בטא ו TAU המוכרים, אשר נמדדים בפלסמה ובנוזל השדרה עשויים להיות שימושיים בניבוי ההתקדמות מהפרעה קוגניטיבית קלה למחלת האלצהיימר. מאחר ומדובר בקביעה הרת גורל מבחינת החולים סביר כי יעשו מאמצים מחקריים נוספים בכדי לבודד את המשלב בעל הערך המנבא הגבוה ביותר ולהופכו לערכה קלינית ומסחרית.

מקור:

Lehallier B, Essioux L, Gayan J, et al. Combined Plasma and Cerebrospinal Fluid Signature for the Prediction of Midterm Progression From Mild Cognitive Impairment to Alzheimer Disease. JAMA Neurol. Published online December 14, 2015. doi:10.1001/jamaneurol.2015.3135.

ערך: ד"ר צבי שליטנר

נושאים קשורים:  מחקרים,  אלצהיימר,  הפרעה קוגניטיבית קלה,  MCI,  Alzheimer Disease,  סמנים ביוכימיים
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו