מחקרים 29.02.2016

גלולות למניעת הריון וחומצה פולית בתכשיר אחד

בניסוי קליני גלולות המשלבות חומצה פולית הצליחו להשיג רמה טובה של פולאט בפלזמה ובכדוריות הדם האדומות אשר נשמרה כ 5 חודשים לאחר הפסקת הגלולות

רמה מספקת של חומצה פולית מגנה מפני מומים מולדים בעמוד השדרה והתעלה העצבית אך נשים רבות מתקשות להקפיד על נטילה של תוספי חומצה פולית לפני ההריון שמועדו לרב איננו ידוע ולעתים אף לא מתוכנן. שילוב של חומצה פולית בגלולות למניעת הריון יכול לתת מענה יעיל בעיקר בכל הקשור לדבקות בטיפול שכן גלולות, להבדיל מתוספי מזון, ניטלות בהקפדה יתרה. חוקרים מחברת בייאר, יצרנית הגלולות המשולבות YAZ ו YASMIN, ערכו במחקר בתכשיר המכיל לצד המרכיבים ההורמונליים לבומפולאט levomefolate calcium ובדקו את יעילותו מול גלולות ותוספי חומצה פולית כתכשירים נפרדים. תוצאות המחקר פורסמו בכתב העת International Journal of Women’s Health.

למחקר כפול סמיות, אקראי בזרועות מקבילות גויסו 172 נשים בריאות בנות 18 עד 40 אשר קיבלו גלולות שהכילו דרוספרינון ואטיניל אסטרדיול (ethinylestradiol (EE)-drospirenone) משולבות בלבומפולאט או גלולות זהות עם תוספת נפרדת של חומצה פולית למשך 24 שבועות, ובהמשך, בפאזה השניה של המחקר, גלולות בלבד ללא תוספת חומצה פולית במשך 20 שבועות נוספים. המטרה העיקרית של השלב הראשון במחקר הייתה לבחון את השטח תחת העקומה של ריכוז פולאט בפלזמה וכדוריות הדם האדומות כפונקציה של זמן, בעוד המטרה של הפאזה השניה במחקר הייתה להעריך את פרק הזמן בו ריכוז הפולאט בכדוריות הדם נותר מעל 906 ננומול לליטר לאחר הפסקה של הטיפול בגלולות המשולבות בפולאט.

עקומות ריכוז- זמן של פולאט בפלזמה, בכדוריות הדם האדומות ושל הומוציסטאין בדם הציגו ערכים שקולים בכל זרועות המחקר בשני שלביו. במהלך פאזת המחקר הראשונה רמות החומצה הפולית בנסיוב ובכדוריות עלו בהדרגה והגיעו למצב יציב steady-state לאחר כ 8 שבועות של טיפול (נסיוב) וכ 24 שבועות (כדוריות הדם האדומות). לאחר הפסקת הטיפול בגלולות השלובות בלבומפולאט הרמה של החומצה הפולית ירדה באיטיות. הזמן הממוצע לירידת ריכוז החומצה הפולית בכדוריות מתחת לרמה של 906 ננומול לליטר עמד על 10 שבועות (95% רווח ברא סמך 9-12 שבועות). רמות הפולאט בפלזמה ובכדוריות האדומות נותרו בערכים הגבוהים מרמות הבסיס בקרב 41.3% ו 89.3% מהנשים, בהתאמה, בשבוע ה 20 של פאזת המחקר השניה.

לסיכום, השיפור ברמות החומצה הפולית שהושג בטיפול בגלולות משולבות בלבומפולאט היה דומה לטיפול בגלולות וחומצה פולית כתכשירים נפרדים. יתרה מכך רמות מספקות של חומצה פולית בפלזמה ובכדוריות הדם האדומות נשמרו חודשים לאחר הפסקת הטיפול.

מקור:

Int J Womens Health. 2013 Apr 11;5:149-63. doi: 10.2147/IJWH.S37254. Print 2013.
EE-drospirenone-levomefolate calcium versus EE-drospirenone + folic acid: folate status during 24 weeks of treatment and over 20 weeks following treatment cessation.
Diefenbach K1, Trummer D, Ebert F, Lissy M, Koch M, Rohde B, Blode H

ערך: ד"ר צבי שליטנר

נושאים קשורים:  מחקרים,  אמצעי מניעה,  יאז,  יסמין,  חומצה פולית,  דרוספירנון,  אטיניל אסטרדיול,  פולאט,  מומים מולדים,  תעלה עצבית
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו