מחקרים 07.04.2016

אנדומטריוזיס והסיכון למחלת לב כלילית

במחקר עוקבה פרוספקטיבי רחב היקף זוהה קשר מובהק בין אנדומטריוזיס מוכחת לפרוסקופית למחלת לב כלילית. הסיכון מודגש בקרב נשים צעירות ופוחת עם הגיל

הפרופיל הפתוגני של אנדומטריוזיס מתאפיין בגיוס דלקתי כרוני, עקה חמצונית מוגברת ולעתים לא נדירות מאזן שומנים אתרוגני. מאחר וכל אלה עלולים להגביר את הסיכון הקרדיווסקולרי של נשים הלוקות במחלה חוקרים מארה"ב ביקשו לבדוק האם קיים קשר הארעות אפידמיולוגי בין שתי המחלות. תוצאות המחקר פורסמו לאחרונה בכתב העת Circulation:
Cardiovascular Quality and Outcomes.

החוקרים בדקו את הקשר הפרוספקטיבי בין אנדומטריוזיס מוכחת לפרוסקופית להארעות מחלת לב כלילית בקרב 116,430 נשים שנטלו חלק במחקר Nurses’ Health Study IIי(1989–2009).
משתתפות עם היסטוריה של מחלת לב או שבץ הוחרגו מהמחקר. לנשים עם אנדומטריוזיס, לעומת נשים ללא אנדומטריוזיס, היה סיכון גבוה יותר להארעות אוטם שריר הלב (סיכון יחסי 1.52), תעוקת חזה עם ממצאים אנגיוגרפיים תומכים (סיכון יחסי 1.91), סיכון לעבור ניתוח מעקפים או צנתור כלילי (סיכון יחסי 1.98/1.35, בהתאמה), או סיכון לשילובים של מי מנקודות הסיום הקרדיווסקולריות (סיכון יחסי 1.62), כל אלה תוך תקנון למשתנים מתערבים דמוגרפיים, אנתרופומטריים, משפחתיים, מיילדותיים או משתני אורח חיים.
הסיכון היחסי הגבוה ביותר לנקודת הסיום המשולבת נרשם בקרב נשים בנות 40 או פחות (3.08) ופחת עם עליית הגיל - 1.65 בנשים בנות 40 עד 50, 1.44 בנשים בנות 50 עד 55 ו 0.98 בקרב נשים בנות למעלה מ 55 (P להטרוגניות 0.001). כריתת רחם/טפולות נקשרה לסיכון גבוה יותר לתוצאה כלילית משולבת (סיכון יחסי 1.51). ההערכה היא שכ 42 אחוזים מהקשר בין אנדומטריוזיס למחלת לב כלילית ניתן ליחס לשכיחות גבוהה יותר של ניתוחי כריתת רחם/טפולות ובגיל צעיר יותר.

החוקרים מסכמים כי במחקר עוקבה פרוספקטיבי רחב היקף זוהה קשר מובהק בין אנדומטריוזיס מוכח לפרוסקופית לבין סיכוני מחלת לב כלילית. הקשר היה מודגש בקרב הנשים הצעירות. ניתוחי כריתת רחם/טפולות משקפים סיכון מוגבר למחלת לב כלילית ומסבירים, חלקית, את הקשר בין אנדומטריוזיס למחלת עורקי הלב.

מקור:

Mu F, Rich-Edwards J, Rimm EB, et al. Endometriosis and risk of coronary heart disease. Circ Cardiovasc Qual Outcomes 2016. DOI:10.1161/CIRCOUTCOMES.115.002224.

ערך: ד"ר צבי שליטנר

נושאים קשורים:  מחקרים,  אנדומטריוזיס,  אוטם שריר הלב,  תעוקה בלתי יציבה,  סיכון קרדיווסקולרי,  עקה חמצונית
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו