אישורי FDA 11.09.2016

ה FDA אישר את הטיפול בקיטרודה בסרטן ראש-צוואר גרורתי או נשנה

ה FDA אישר את פמברוליזומאב (קיטרודה) לטיפול בקרצינומת תאי קשקש גרורתית או נשנית של ראש צוואר במקרים של התקדמות תחת כימותרפיה מבוססת פלטינום או אחריה

חברת הפארמה Merck/MSD הודיעה לפני ימים אחדים כי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA), אישר את קיטרודה
(KEYTRUDA® (pembrolizumab, מעכב ה PD-1  (programmed death receptor-1) שפותח על ידי החברה, במינון 200 מ"ג אחת לשלושה שבועות לטיפול בקרצינומת תאי קשקש של ראש צוואר Head and neck squamous cell carcinomaי(HNSCC), גרורתית או נשנית, במקרים של התקדמות המחלה תוך כדי, או אחרי, טיפול כימותרפי מבוסס פלטינום.
האישור ניתן בהליך מזורז בהתבסס על שיעורי התגובה ומשך התגובה (duration of response) לטיפול האימונואונקולוגי. בהמשך, האישור להתוויה זו מותנה באימות ווידוא התועלת הקלינית במחקרי התיקוף. טיפול בקיטרודה בסרטן ראש-צוואר אינו מצריך בדיקת PD-L1.
אישור ה FDA התבסס על תוצאות המחקר KEYNOTE-012 שבו השתתפו חולי HNSCC גרורתי או נשנה שהתקדם תחת כימותרפיה מבוססת פלטינום או אחריה, לאחר כימותרפיה מבוססת פלטינום שניתנה כחלק מאינדוקציה או כטיפול מקביל או משלים. הסטטוס התפקודי של החולים שגויסו למחקר היה 1 או 0 על פי סולם ECOG PS. פמברוליזומאב השיג שיעור תגובה אובייקטיבית (ORR) של 16%, תגובה מלאה ב-5% מהמקרים ומשך תגובה של שישה חודשים ומעלה בקרב 82% (23/28) מקרב החולים המגיבים. שיעור התגובה האובייקטיבית ומשך התגובה היו בלתי תלויים בסטטוס ה-HPV של החולים.
"האישור הנוכחי הוא צעד משמעותי מאוד קדימה הן לקהילייה האונקולוגית והן לתכנית המחקר שלנו בסרטן ראש-צוואר" ציין דר רוג'ר פרלמוטר Dr. Roger M. Perlmutter, נשיא מעבדות המחקר של MERCK, "אישור ה FDA מצטרף לאישורים קודמים שניתנו לקיטרודה בסוגי ממאירויות נוספים ומדגיש את המחויבות הבלתי מתפשרת שלנו לספק מענה טיפולי יעיל לחולים הסובלים ממחלות ממאירות מתקדמות".

KEYNOTE-012 היה הניסוי הקליני הראשון שהתמקד בתפקיד מעכבי ה PD-1 בסרטן ראש צוואר גרורתי או נשנה שהתקדם תחת כימותרפיה מבוססת פלטינום או לאחריה. נכון להיום תכנית הפיתוחים האימונואונקולוגיים של MERCK היא הגדולה בעולם וכוללת שורה של מחקרים קליניים מתקדמים העוסקים בטיפול בסרטן ראש צוואר. במקביל חברת MERCK ממשיכה לערוך ניסוים בפמברוליזומאב כמונותרפיה וכחלק ממשלב כימותרפי -אימונואונקולגי תוך השוואה לשיטות הטיפול המקובלות כיום.

"סרטן ראש צוואר נקשר היסטורית לשיעורי השנות גבוהים ופרוגנוזה אומללה בטווח הארוך, מה שמדגיש את החיוניות והדחיפות של חיפוש אחר פתרונות טיפוליים חדשים" אמרה דר טנגאי סיוורט, Dr. Tanguy Seiwert, פרופסור משנה לרפואה באוניברסיטת שיקגו וראש התכנית לסרטן ראש צוואר במוסד האקדמי, "האישור של קיטרודה לטיפול בקרצינומת תאי קשקש של ראש צוואר בקרב חולים עם מחלה גרורתית או נשנית חרף כימותרפיה הוא צעד חשוב קדימה בטיפול במחלה הממארת".

פמברוליזומאב (קיטרודה) הוא נוגדן הומני חד שבטי אשר מסייע למערכת החיסון לעקוף את מערכות ההגנה של הגידולים ולתקוף את התאים הממאירים. קיטרודה מעכבת את הקישור בין PD-1 לליגנדים PD-L1 ו PD-L2 ובכך משפעלת את תאי ה-T הפועלים נגד תאי הסרטן, ולעתים גם נגד תאי הגוף הבריאים. "קרצינומה של ראש צוואר מציגה אתגרים טיפוליים יחודיים, בעיקר בקרב חולים עם מחלה גרורתית או נשנית הניצבים מול אפשרויות טיפול מוגבלות ביותר" סיכמה הולי בויקין Holly Boykin, מנהלת כללית של האיגוד לסרטן ראש צוואר, "אנחנו מקדמים בברכה את האישור של קיטרודה כאופציה חדשה לטיפול בחולים הסובלים ממחלה קשה זו".

הבסיס המחקרי לאישור

האישור המזורז של ה FDA נסמך על תוצאותיו של מחקר רב מרכזי פתוח שלב 1B ,KEYNOTE-012, אשר בחן את בטיחות הטיפול בקיטרודה בקרב 192 חולי HNSCC נשנה או גרורתי בעלי סטטוס תפקודי ECOG PS 0-1.י 174 חולים אשר חוו התקדמות של הממאירות תוך כדי כימותרפיה מבוססת פלטינום (כטיפול במחלה גרורתית או נשנית, כחלק מאינדוקציה או כטיפול משלים) או לאחריה נכללו בניתוח היעילות. 33% מהחולים היו חיוביים לנגיף הפפילומה האנושי (HPV).

כמעט כל החולים (95%) עברו טיפול קרינתי. הממוצע החציוני של מספר קווי הטיפול טרם הכניסה למחקר עמד על  שני קווי טיפול כימותרפי. הטיפול בפמברוליזומאב ניתן במינון 10 מ"ג/ק"ג כל שבועיים ל-53 חולים ובמינון אחיד של 200 מ"ג כל שלושה שבועות ל-121 חולים, ונמשך עד התקדמות המחלה או הופעה של תופעות לוואי שלא אפשרו את המשך הטיפול. חולים ללא התקדמות הממאירות טופלו במשך 24 חודשים לכל היותר. במקרים של התקדמות המחלה לאחר סיום הטיפול ניתנה אפשרות לחדשו למשך שנה נוספת. מדדי היעילות הראשיים הוגדרו כשיעור התגובה האובייקטיבית על סמך הסולם RECIST v1.1 ומשך התגובה.
מתוצאות ניתוח היעילות עולה כי שיעור התגובה האובייקטיבית של חולי HNSCC שטופלו בקיטרודה עמד על 16% (95% רווח בר סמך 11-22) ו-5% מהחולים חוו תגובה מלאה לטיפול. המעקב החציוני אחר החולים ארך 8.9 חודשים. בקרב 28 חולים שהגיבו לטיפול משך חציוני של התגובה לא הושג (טווח בין 2.4 עד 27.7+ חודשים) ואצל 23 חולים משך התגובה חצה את קו חצי השנה. שיעור התגובה האובייקטיבית ומשך התגובה היו בלתי תלויים במינון של פמברוליזומאב או בסטטוס נגיף הפפילומה של החולים.

45% מהחולים דיווחו על תופעות לוואי חמורות, השכיחות (2% מהחולים ויותר) מנו: דלקת ריאות, קוצר נשימה, בלבול, הקאות, תפליטים צדריים ואי ספיקה נשימתית. שיעורי ההארעות של תופעות לוואי בכל דרגות חומרה בשני משטרי הטיפול היו שקולים. תופעות הלוואי השכיחות ביותר (20% מהחולים ויותר) היו עייפות 46%, ירידה בתאבון (22%) וקוצר נשימה (20%). פרופיל תופעות הלוואי של חולי סרטן ראש צוואר שטופלו בקיטרודה היה דומה לפרופיל הבטיחות של חולי מלנומה וסרטן ריאות (NSCLC) תחת אותו טיפול, פרט לשיעור גבוה יותר של בצקת הפנים (10% מכל דרגה ו 2.1% מדרגה 3-4) והופעה או החמרה של תת פעילות בלוטת התריס.

מקור:

FDA Approves Merck’s KEYTRUDA® (pembrolizumab) for Patients with Recurrent or Metastatic Head and Neck Squamous Cell Carcinoma with Disease Progression on or After Platinum-Containing Chemotherapy

http://www.mercknewsroom.com/news-release/prescription-medicine-news/fda-approves-mercks-keytruda-pembrolizumab-patients-recurr-0

נושאים קשורים:  סרטן ראש צוואר,  אימונואונקולוגיה,  פמברוליזומאב,  קיטרודה,  (KEYTRUDA (pembrolizumab,  קרצינומת תאי הקשקש