מחקרים 05.06.2017

אפיקסבן יעיל כלכלית במניעת שבץ וטיפול בפקקת ורידים תסחיפית בקרב מטופלים עם פרפור פרוזדורים

ניתוחי תועלת כלכלית ומטה-אנליזות מצאו כי בעוד שאפיקסבן (אליקוויס) יעיל כלכלית בטיפול בפקקת ורידים תסחיפית (VTE) ומניעת שבץ בקרב מטופלים עם AF, רוב נוגדני הקרישה הפומיים החדשים (NOACs) אינם עדיפים על וורפרין או LMWH בטיפול או מניעה ראשונית ושניונית של VTE

וורפרין (Warfarin - Coumadin) הינו טיפול יעיל למניעת שבץ בקרב מטופלים עם פרפור פרוזדורים (atrial fibrillation - AF), אך קיים תת-שימוש בנוגדי קרישה במסגרות קליניות. ניתן להקטין את הסיכון להיווצרות פקקת ורידים במהלך אשפוז על ידי הפרין במשקל מולקולרי נמוך (low-molecular-weight heparin – LMWH), ועם זאת, וורפרין הינו נוגד הקרישה הנמצא בשימוש הרחב ביותר לטיפול ומניעה שניונית של פקקת ורידים תסחיפית (venous thromboembolism – VTE). דימום הקשור לוורפרין הינו הסיבה העיקרית לאשפוזים עקב תופעות לוואי של התרופה. וורפרין הינו תרופה זולה, אך הניטור הדרוש כדי לאזן בין יתרונות לסכנות הטיפול מגביר את עלויות השימוש. נוגדני קרישה פומיים חדשים (Novel oral anticoagulants - NOACs) מתחילים לפעול מהר יותר מוורפרין ובנוסף קל יותר לצפות את המינון המיטבי הנדרש.

בוצעו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה רשתית על מנת לקבוע את הטיפול נוגד הקרישה הפומי הטוב ביותר למניעת שבץ בקרב מטופלים עם AF ומניעה ראשונית, טיפול ומניעה שניונית של VTE.

בכדי לקבוע את הטיפול המונע הטוב ביותר לשבץ ו- VTE בקרב מטופלים עם AF בוצעו ארבע סקירות שיטתיות, מטה-אנליזות רשתיות וניתוחי עלות-תועלת של מחקרים מבוקרים עם הקצאה אקראית. נערך חיפוש שיטתית במאגרי המידע MEDLINE, EMBASE וספריית קוכריין אחר מאמרים שפורסמו בין 2010 לספטמבר 2014 (עבור מניעת שבץ על רקע AF) ובין 2010 לספטמבר 2014 (עבור מניעת VTE על רקע AF), אשר בחנו את ההשפעה של שימוש בוורפרין ו- NOACs למניעת שבץ, טיפול באירוע VTE ומניעת VTE, וב- NOACs ו- LMWH למניעה ראשונית של VTE בקרב מטופלים עם AF.

תוצאי היעילות העיקריים שנבדקו היו אירועי שבץ, VTE תסמינית, פקקת ורידים עמוקה (DVT) תסמינית ותסחיף ריאתי (PE) תסמיני. תוצאי הבטיחות העיקריים שנבדקו היו דימום כבד, דימום עם השלכות קליניות ודימום מוחי. בנוסף הוערכו אירועים של אוטם לבבי (MI), תמותה כללית (all-cause mortality) והתועלת הכלכלית של הטיפולים.

אפיקסבן (Eliquis - Apixaban) במינון 5 מ"ג פעמיים במיום דורג בין הטיפולים הטובים ביותר למניעת שבץ על רקע AF והיה עם התועלת הצפויה הגבוהה ביותר. אדוקסבן (Edoxaban - Lixiana) במינון 60 מ"ג פעם ביום דורג במקום השני עבור דימום כבד ותמותה כללית. ניתוח היעילות הקלינית וניתוחי התועלת הכלכלית לא מצאו ראיות חזקות התומכות בהחלפת LMWH עם NOACs עבור מניעה ראשונית בתר-ניתוחית של VTE. עבור מניעה שניונית של VTE, נמצאו ראיות מעטות התומכות בהעדפת NOACs על פני וורפרין, אך הסיכון לסיבוכי דימומים היה נמוך יותר עם NOACs מסוימים בהשוואה לוורפרין. עבור סף נכונות לשלם יותר מ- £5,000, אפיקסבן (5 מ"ג פעמיים ביום) הביא ליתרון הגבוה ביותר נטו בטיפול באירוע חריף של VTE. אספירין או הימנעות מטיפול תרופתי היו ההתערבויות היעילות ביותר כלכלית למניעה שניונית של VTE, מאחר וממצאי הניתוחים הכלכליים הראו כי אין תועלת כלכלית במתן NOACs או וורפרין למניעה שניונית של VTE.

מטה-אנליזות וניתוחי תועלת כלכלית שבחנו את השימוש בנוגדי קרישה רבים כטיפול באירועי קרישה ומניעתם בקרב מטופלים עם AF מצאו יתרונות רבים יותר ל- NOACs על פני וורפרין, בפרט כאשר מדובר באפיקסבן, אך לא נמצאו הוכחות התומכות בהחלפת וורפרין או LMWH ב- NOACs למניעה ראשונית, טיפול או מניעה שניונית של VTE.

מקור:

Sterne JA, Bodalia PN, Bryden PA, Davies PA, López-López JA, Okoli GN, Thom HH, Caldwell DM, Dias S, Eaton D, Higgins JP, Hollingworth W, Salisbury C, Savović J, Sofat R, Stephens-Boal A, Welton NJ, Hingorani AD.
Oral anticoagulants for primary prevention, treatment and secondary prevention of venous thromboembolic disease, and for prevention of stroke in atrial fibrillation: systematic review, network meta-analysis and cost-effectiveness analysis
Health Technol Assess. 2017 Mar;21(9):1-386. doi: 10.3310/hta21090.

נושאים קשורים:  מחקרים,  וורפרין.,  קומדין,  נוגדני קרישה פומיים חדשים,  הפרין במשקל מולקולרי נמוך,  LMWH,  פרפור פרוזדורים,  VTE,  שבץ,  אפיקסבן,  אליקוויס,  אדוקסבן,  אספירין,  פקקת ורידים
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו