חדשות 25.07.2017

הוצאת גידול והחלפת הווריד הנבוב התחתון בניתוח מורכב ומציל חיים ב"סורוקה"

המנתחים יצרו קטע של וריד נבוב תחתון שבנוי משני צינורות, האחד טבעי ומוצר שמשמש כווריד כלייתי והשני מלאכותי ורחב, ובכך התאפשרה הוצאה מלאה של התהליך הגידולי שממנו סבל המטופל

סרגיי יוספה, תושב באר שבע, חולה אונקולוגי שסבל מגידול מפושט וגדול מאוד בחלל הבטן, עבר לאחרונה ניתוח מורכב להוצאת הגידול שחדר לתוך הוורידים הכלייתיים והווריד הנבוב התחתון  (venae cavae). הגידול  תפס את רוב החלל ודפנות הוריד הנבוב התחתון לפני כניסתו לאזור הכבד. בנוסף, הגידול התפשט לעורק המרכזי שמספק דם לכל איברי הבטן (SMA) ולוורידים נוספים שמנקזים את הדם מאיברי הבטן.

הווריד הנבוב התחתון הוא אחד משני כלי הדם הוורידיים העיקריים המנקזים דם מוחזר מכל רקמות הגוף לתוך הלב. העלייה הימנית בלב מעבירה את הדם המוחזר שקיבלה לחדר הימני, ומשם עובר הדם דרך ארבעה עורקים עיקריים לחמצון בנאדיות הריאה.

הגידול ממנו סבל החולה בחלל הבטן גרם לפגיעה חלקית של הניקוז הוורידי של פלג הגוף התחתון ולפגיעה בניקוז הוורידי של הכליה הימנית. למרות הסיכון הכרוך בניתוח מורכב להוצאת גידול מסוג זה, הוכנס החולה לחדר ניתוח בסורוקה לפעולה נדירה ומצילת חיים של חיבור קבוע של שתל מלאכותי והוצאה שלמה של הגידול, כולל החלק התפוס של הווריד הנבוב התחתון והפרדתו מהעורק המרכזי ( SMA).

לקראת הניתוח נעשתה הכנה מקיפה הכוללת הערכות של צוות המחלקה לכירורגית לב-חזה למקרה שבו במהלך הניתוח יידרש לנתב את הדם הוורידי מפלג הגוף התחתון דרך משאבה חיצונית ולדלג על האזור שבו צריכים לכרות חלק של הווריד הנבוב ולשמור על המשכיות ההחזר הוורידי במהלך הניתוח. בפועל, לא נדרשה פעולה כזו והגידול הוצא עם כריתה מלאה של הקטע התפוס בווריד הנבוב התחתון.

פרופ' סולי מזרחי, מנהל מחלקה כירורגית א' בסורוקה: "בשל ההיצרות הקשה של הווריד, שדרכה לא יכול להיות מנוקז הדם מפלג הגוף התחתון של הגוף ובמקביל, בשל הצורך לשמור על החזר ורידי של הכליה הימנית לתוך הווריד הנבוב, בוצעה פעולה נדירה ומצילת חיים של חיבור קבוע של שתל מלאכותי (גראפט), צינור העשוי מגורטקס בקוטר של 14 מ"מ, אשר חובר לווריד הנבוב לפני אזור ההיצרות הקשה".

פרופ' יצחק אביטל, מומחה בכירורגיה אונקולוגית, הפטוביליארית, לבלב, HIPE ומנהל מרכז הסרטן בסורוקה,  מוסיף: "פעולה זו יצרה קטע של וריד נבוב תחתון שבנוי משני צינורות, האחד טבעי ומוצר שמשמש כווריד כלייתי והשני מלאכותי ורחב, ובכך התאפשרה הוצאה מלאה של התהליך הגידולי שממנו סבל המטופל. מעבר לפעולה, נשמר תפקודה של הכליה הימנית שנותרה לו,  שמנעה יצירת בצקת קשה של פלג הגוף התחתון שהיתה עלולה להיגרם אילו הושארה היצרות הווריד הנבוב ללא הניקוז המלאכותי".

הניתוח, כאמור, עבר בהצלחה רבה והחולה שוחרר לביתו כעבור מספר  ימים.

נושאים קשורים:  חדשות,  מחקרים,  סורוקה,  ניוח מציל חיים,  אונקולוגיה
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו