הודעות 25.03.2018

עמדת האיגוד בנושא 'אחות מומחית בקהילה'

בימים אלו עוסקת ההסתדרות הרפואית בשיתוף איגוד רופאי המשפחה ואיגודים נוספים בסוגיית 'אחות מומחית בקהילה'. מדובר בנושא קריטי שישפיע רבות איכות הטיפול הרפואי לו זוכים תושבי ישראל, ועל עתידו של מקצוע רפואת המשפחה

רופאות ורופאים יקרים,

בימים אלו עוסקת ההסתדרות הרפואית בשיתוף איגוד רופאי המשפחה ואיגודים נוספים בסוגיית 'אחות מומחית בקהילה'. מדובר בנושא קריטי שישפיע רבות איכות הטיפול הרפואי לו זוכים תושבי ישראל, ועל עתידו של מקצוע רפואת המשפחה.

ראשית מעט רקע על הנושא למי שפחות בקיא בפרטים: ועדת מור-יוסף, שבה היו נציגי גופים רבים, דנה בסוגיית אחות מומחית קהילה. מטרתה הייתה הורדת עומס מרופאי המשפחה על ידי העצמת האחיות. רוח הוועדה הייתה ליצור צוותי עבודה מורחבים הכוללים רופא משפחה ואחיות מנוסות שיעברו הכשרה ייעודית. זאת כחלק מגישה כוללת בה האחיות ורופאי המשפחה יעבדו בצוות אחד בהובלת הרופא, במרפאות עמוסות ובמרפאות עם אוכלוסייה קשישה מרובת תחלואה כרונית ויהוו מעצימי כוח זה לזה.

אף על פי כן, הופתענו לגלות כי מינהל הסיעוד במשרד הבריאות, מקדם הצעה חדשה על פיה, בניגוד לרוח ועדת מור יוסף , אחות מומחית קהילה תהיה למעשה בעלת סמכויות נרחבות ותוכל לעבוד עצמאית שלא בצמוד לרופא, וללא כל הגדרה של כללי עבודת הצוות. למעשה קובעת ההצעה שאחות, לאחר הכשרה קצרה, תהפוך לרופאה דה-פאקטו ותוכל לטפל באופן עצמאי בשלל מצבים קליניים מורכבים ורגישים, שכל שגיאה באבחונם עלולה לסכן את המטופלים.

חשוב לציין, כי אין לנו דבר כנגד האחיות, ואנו רואים בהן שותפות מקצועיות ומסורות. לכל אחד מהמקצועות נדרשת באופן טבעי הכשרה שונה. עבודת רופא המשפחה, היא מורכבת ודורשת ידע, מיומנויות והכשרה ארוכים, השונים מההכשרה של האחיות.

לאחר שנים בהם איגוד רופאי המשפחה מתריע על הצורך להעלות באופן משמעותי את מספר המתמחים ברפואת המשפחה וברפואת הקהילה בכלל, בכדי לשמר ולשפר את איכות הרפואה לציבור, משרד הבריאות פועל בדיוק ההפך ומחפש פתרונות מהירים שיורידו את רמת המענה הרפואי הניתן, תוך פגיעה באוכלוסיות המוחלשות ובפריפריה. כל זאת, ללא בניית תהליך לימוד הדרגתי שיאפשר בחינה מעמיקה של הנושא וההשלכות ארוכות הטווח שלו.

גורמים שונים גורסים כי המודל של אחות מאבחנת קיים ועובד כבר במקומות רבים בעולם. חשוב לזכור כי המודל הקיים בעולם כיום פותח בעיקר כדי לתת מענה במדינות בהן אין ביטוח רפואי לכלל האוכלוסייה, או באזורים מרוחקים ומבודדים בהם האוכלוסייה מפוזרת על שטח גדול, והנגישות לשירותים רפואיים נמוכה. אין ספק שבמצבים אלו נדרשים פתרונות גמישים יותר, כיוון שהחלופה היא העדר טיפול רפואי. חשוב לזכור שבמקומות אלה תהליך הכשרת האחות הוא הרבה יותר ארוך ואינטנסיבי. המצב בישראל שונה לחלוטין. השינוי שמציע משרד הבריאות יביא לפגיעה באוכלוסיות הפגיעות ביותר, והראשונים שייפגעו יהיו תושבי הפריפריה.

ההסתדרות הרפואית ואיגוד רופאי המשפחה פועלים בשבועות האחרונים מול מנכ"ל משרד הבריאות, על מנת לשנות את החלטתו. אנו כאיגוד לא נסכים לשום החלטה שתתקבל באופן חד צדדי וללא תיאום מלא עם רופאי המשפחה, החלטה שתפגע בראש ובראשונה בציבור המטופלים. ברור לכל כי מדובר במאבק על בריאות הציבור, ועל עתיד רפואת המשפחה בישראל.

בברכה,

ד"ר מיכל שני
יו"ר איגוד רופאי המשפחה

נושאים קשורים:  הודעות
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו

מסכימה לכל מילה של ד״ר שני
ד״ר ברמעיין

אנונימי/ת
01.04.2018, 22:25

כאחות בקהילה שנאלצת לבצע טריאג' כל הזמן כי אין מענה של רופאים אנו בפועל מתפקדות גם כ"רופא", כשרופא המשפחה במרפאה נותן לנו גב כי מבין שאנו מקילות עליו מאד. כמובן שאין כמו הנסיון לדעת מה גבולות היכולת שלי כאחות ואיפה אני לא לוקחת על עצמי אחריות שאינני יכולה לעמוד בה.
בפועל אנחנו מתפקדות כעוזרי רופא ממש , והייתי שמחה שנקבל על כך גיבוי מסודר וחוקי.
הלוואי שהיו יותר רופאים כדי שלא ניאלץ לעשות עבודה לא שלנו ולהתעסק בסיעוד ממש.
חוסר כח האדם ותקנים מיושנים ולא מעודכנים הן בסיעוד והן ברפואה מביאים את השירות הרפואי בארץ לשירות לקוי וחסר בעיקר בפריפריה.
הפערים הם ממש בלתי נסבלים.
מקווה שעד שאני אזדקק לא עלינו לסיוע רפואי דברים ישתנו לטובה לפחות בתחום התקן וכמובן בהכשרת יותר אנשים הן בסיעוד והן ברפואה.
אגב העבודה בקהילה לפחות ממבט של הסיעוד מגוון ומורכב ומעניין מאד, ולצערי לא ניתן מספיק דגש על התחום בבתי הספר לסיעוד. ניראה שגם בבי"ס לרפואה, הילת רופא הכפר נמוגה מזמן.
חבל, כי מדובר בעיני ברפואה מעניינת ומגוונת מאד.
חג שמח.'

08.04.2018, 22:50

פרמדיקים, גם הם , אחרי הכשרה "קצרה" משמשים במצבים מוגדרים מחליטים ומבצעים עשיה רפואית..

אחות מומחית היא אחות העוסקת בתחום הרלוונטי , בקיאה בו ממילא, התמחתה בו במשך הכשרותיה ההמשכיות, והכוונה היתה להבנתי, כי תהה יד תומכת למערך הרפואי, הקורס מעומס.

כיום, רופאי המשפחה, אינם מסוגלים לתת את השרות לו אתה מיחל, וכדי להבריא את שרות בריאות הציבור על גוניו, אחות מומחית עם עישוריה היחודיים, והראיה הרחבה והכוללנית, היא שהיתה לכם הזכות, להנגיש שרות יעיל, מעמיק, אקלקטי.

תחושתי היא כי ההחלטה שלכם נובעת משיקולים ריכוזיים, שאינם בהכרך טובת הציבור, טובת הרפואה, וטובת הרופא הקורס...מעומס בעוד חלון ההזדמנות שהיה בידכם ובידי כולנו, נחרץ משיקולים זרים...