בלוטת התריס בהריון 30.04.2018

תפקוד בלוטת התריס בהריון והתפתחות העובר

שינויים תת קליניים בתפקוד בלוטת התריס של האם במהלך ההריון והשפעתם על גדילת והתפתחות העובר

תמונת אולטרה-סאונד של עובר בחודש הרביעי (צילום: אילוסטרציה)
תמונת אולטרסאונד של עובר בחודש הרביעי (צילום: אילוסטרציה)

מחלה של בלוטת התריס בזמן ההריון ידועה כגורם סיכון לגדילה והתפתחות לא תקינות של העובר. עם זאת, ישנו מידע מועט בנוגע להשפעה של צורות מתונות יותר של הפרעות בתפקוד בלוטת התריס על התפתחות העובר.

החוקרים בחנו קשר זה תוך שימוש בבדיקות חוזרות של הורמוני בלוטת התריס ומעקבי גדילה בעזרת בדיקת "על-קול" (ultrasound, US). במחקר השתתפו 439 נשים בהיריון ללא מחלה מאובחנת של בלוטת התריס, אשר השתתפו במחקר מקרה-ביקורת בנוגע ללידות מוקדמות שהיווה חלק ממחקר עוקבה פרוספקטיבי גדול בבוסטון, מסצ'וסטס.

בשבועות 10, 18 ו-26 להריון החוקרים מצאו קשר הופכי מובהק בין טירוקסין חופשי (FT4) ומדד z של משקל הלידה. הקשר החזק ביותר זוהה בשבוע העשירי להריון. בזמן זה, עליה של 10% ב-FT4 נקשרה לירידה של 0.02 במדד z (~8.5 גרם) במשקל הלידה (β = −0.41; רווח בר-סמך 95%, [-0.64]-[-0.18]).

כמו כן, החוקרים מצאו קשר הופכי בין רמת ה-FT4  לבין מדידות להערכת גודל העובר כולל הערכת משקל, היקף ראש והיקף בטן. החוקרים מצאו גם כן, קשר הופכי חלש יותר לרמה הכוללת של T4 וקשר ישיר בין תריודוטירונין (T3) ומדד z של משקל הלידה. עם זאת, החוקרים לא מצאו כל קשר להורמון המגרה את בלוטת התריס (thyroid-stimulating hormone, TSH).

לסיכום, בנשים בהריון ללא מחלה נראית בבלוטת התריס, שינוים תת קליניים בתפקוד בלוטת התריס עשויים להשפיע על גדילת העובר.

מקור: 

Johns, L.E. et al. (2018) journal of clinical endocrinology & metabolism. 103(4)

נושאים קשורים:  מחקרים,  בלוטת התריס,  התפתחות העובר,  שינויים בתפקוד,  מטבוליזם,  בלוטת התריס בהיריון
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו