דרמטיטיס 13.05.2018

טיפול התערבותי התנהגותי משפר מהלך דרמטיטיס אטופית בילדים

בילדים עם דרמטיטיס אטופית שילוב טיפול התנהגותי התערבותי למניעת גירוד הינה בעל ערך מוסף בשיפור איכות החיים וחומרת המחלה

תחושת גרד הינה סימפטום קליני נפוץ בדרמטיטיס אטופית. פעולת הגירוד עלולה לגרום לזיהום משני ולנזק עורי ובכך להחמיר המחלה. הקלה בתחושת הגרד לפרק זמן קצר ע"י פעולת הגירוד מחזקת הנטייה של המטופלים לפעולה זו (itch-scratch cycle), כאשר בשלב הכרוני של המחלה פעולת הגירוד הינה קומפולסיבית וקיימת אף ללא תחושת הגרד. מטרת מחקר קליני התערבותי זה הייתה לבדוק האם השיפור בדרמטיטיס אטופית בילדים מושפע משילוב טיפול התנהגותי התערבותי למניעת גירוד.

המחקר כלל 40 ילדים (גיל 5-13) עם דרמטיטיס אטופית שחולקו ל-2 קבוצות טיפול – סטרואיד טופיקלי למול שילוב של סטרואיד טופיקלי עם טיפול התנהגותי קצר טווח למניעת גירוד. הטיפול התנהגותי התערבותי נערך בנוכחות הילד וההורה וכלל ביצוע פעולה חלופית לגירוד בזמן תחושת גרד (דוג' צביטת האזור המגרד) והנחיה לחיזוק חיובי לפעולה חלופית ע"י ההורה. תוצאת המחקר הייתה שיפור גדול יותר בחומרת הדרמטיטיס האטופית, אשר נמדד ע"י מדד SCORAD, בשבוע 3 ו-8 (סוף תקופת המעקב) בקבוצה בה שולב טיפול התנהגותי. בנוסף, נצפה שיפור גדול יותר באיכות חיים בקרב קבוצה זו במדד Children DLQI.

מסקנת החוקרים הינה שבילדים עם דרמטיטיס אטופית שילוב טיפול התנהגותי התערבותי למניעת גירוד הינה בעל ערך מוסף בשיפור איכות החיים וחומרת המחלה.

מקור: 

The positive effects of habit reversal treatment of scratching in children with atopic dermatitis: a randomized controlled study  2018; Volume178, Issue3 BJD P. Norén, et al.

נושאים קשורים:  דרמטיטיס,  מחקרים
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו