חדשות 05.07.2018

מרכז אוטיזם בנגב ישמש כמרכז ידע לאומי בנושא אוטיזם

חוקרים מאוניברסיטת בן גוריון בנגב ורופאים מ"סורוקה" יצרו את מאגר הנתונים הראשון מסוגו בישראל בתחום חקר האוטיזם

פרופ' אילן דינשטיין, ד"ר גל מאירי וד"ר עידן מנשה ממרכז אוטיזם בנגב

מרכז אוטיזם בנגב זכה בשבוע שעבר במכרז של משרד המדע להקמת מרכז ידע לאומי בנושא אוטיזם. בכך יהפוך מרכז אוטיזם בנגב לגוף שמרכז מחקרים לאומיים על אוטיזם, תוך הנגשת שיטות מחקר לחוקרים בכל הארץ, יצירת מאגרי מידע לאומיים משותפים והפצת מידע לציבור הרחב ולמקבלי ההחלטות.

מרכז אוטיזם בנגב הוקם בשנת 2015 על ידי חוקרים מאוניברסיטת בן גוריון בנגב ורופאים מבית החולים סורוקה שעוסקים באבחון, טיפול ומחקר אוטיזם. החוקרים והרופאים יצרו יחדיו את מאגר הנתונים הראשון מסוגו בישראל שכולל מגוון מדדים קליניים, התנהגותיים וביולוגיים, שנאספו ממאות ילדים עם אוטיזם ובני משפחותיהם. עד כה, מאגר הנתונים כולל מידע מקיף שנאסף מיותר מ-400 ילדים שהגיעו ל"סורוקה" עם חשד לאוטיזם.

כ-150 ילדים מופנים ל"סורוקה" מדי שנה בחשד לאוטיזם. הילדים הללו עוברים הערכה קוגניטיבית, מבחן ADOS הבודק סימפטומים של אוטיזם ובדיקות רפואיות נוספות במהלך האבחנה. צוות החוקרים המשולב בקליניקה פוגש את המשפחות במהלך האבחון וכ-70% מהמשפחות מסכימות להשתלב במאגר המידע המחקרי.

הורים שמצטרפים למחקר מתבקשים למלא שאלונים על הרגלי שינה ועל מאפיינים תחושתיים של ילדם, ומאפשרים לצוות המחקר להשתמש במידע הרפואי הקיים בתיקים הרפואיים של הילד ושל שאר חברי המשפחה. בנוסף, מוזמנות המשפחות להשתתף במחקרים גנטיים, בדיקות EEG בשינה, בדיקות מעקב תנועות עיניים, ובמחקרים נוספים הנערכים במרכז במטרה לאסוף מידע נרחב ככל האפשר על כל ילד. מעל 90% מהילדים המאובחנים עם אוטיזם ב"סורוקה" גם נולדו בבית החולים הזה. יתרון זה מאפשר לחוקררים גישה למידע רפואי מקיף ונרחב על ההריון, הלידה וההיסטוריה הרפואית המוקדמת של הילדים המאובחנים.

המטרה העיקרית של החוקרים במרכז היא לנצל את המידע שנאסף כדי להבין את הביולוגיה שגורמת לאוטיזם ולפתח טיפולים, תרופות ועזרים טכנולוגיים חדשים. מאחר שאוטיזם איננה תסמונת יחידה, אלא אוסף של תסמונות עם ביולוגיות שונות, משתמשים החוקרים בנתונים שנאספו כדי לזהות תת קבוצות הומוגניות של ילדים עם אוטיזם ולפתח שיטות אבחון וטיפולים ספציפיים לכל תת קבוצה.

המרכז, בראשות פרופ' אילן דינשטיין, ד"ר גל מאירי וד"ר עידן מנשה, עוסק בקידום מחקר בינתחומי שמטרתו לשלב ידע מעולמות הרפואה, הגנטיקה, מדעי המוח, ביולוגיה מולקולרית, פסיכולוגיה והנדסה ביו-רפואית על מנת לקדם את שיטות האבחון והטיפול באוטיזם.

שיתוף פעולה קליני-מחקרי זה הוא ייחודי בקנה מידה בינלאומי וזכה עתה להכרה על ידי משרד המדע, שבחר בהצעה של המרכז לאוטיזם בנגב על פני הצעות שהוגשו מיתר האוניברסיטאות בארץ.

נושאים קשורים:  אוטיזם,  מרכז ידע לאומי,  מרכז אוטיזם בנגב,  חקר האוטיזם,  אוטיסטים,  מחקרים
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו