סרטן הערמונית 13.05.2019

השפעת הדמיית תהודה מגנטית וביופסיה על בחירת אופן המעקב בסרטן הערמונית

מחקר זה בחן כיצד הדמיית תהודה מגנטית שבעקבותיה דגימת רקמה (ביופסיה) משפיעות על קבלת ההחלטות בקרב גברים השוקלים מעקב פעיל לסרטן הערמונית

ערמונית, התייעצות עם אורולוג (צילום: אילוסטרציה)
ערמונית, התייעצות עם אורולוג (צילום: אילוסטרציה)

מחקר רטרוספקטיבי זה אסף מידע על גברים עם אבחנה חדשה של סרטן הערמונית וניסה להבין כיצד תוצאות הדמיית תהודה מגנטית ו/או דגימת הרקמה (ביופסיה) השפיעו על האופן בו בחרו לנהל את המעקב אחרי מחלתם.

מחקר זה בחן כיצד הדמיית תהודה מגנטית שבעקבותיה דגימת רקמה (ביופסיה) משפיעות על קבלת ההחלטות בקרב גברים השוקלים מעקב פעיל לסרטן הערמונית.

במחקר נאסף מידע מהתיקים הרפואיים של גברים שאובחנו לאחרונה בסרטן בלוטת הערמונית בעל מאפייני סיכון מעודדים. התיקים נלקחו מהמיזם המשותף לשיפור הכירורגיה האורולוגית במישיגן (The Michigan Urological Surgery Improvement Collaborative).

לאחר דגימת רקמה אבחנתית, הגברים סווגו ל-3 קבוצות: קבוצה 1 - ללא הדמיית תהודה מגנטית, קבוצה 2 - הדמיית תהודה מגנטית בלבד, קבוצה 3 - הדמיית תהודה מגנטית ודגימת רקמה לאחר ההדמיה.

לצורך מטרות ייעוץ וקבלת החלטות משותפת, תוצאות הדמיית התהודה המגנטית הוגדרו כמעודדות (ניקוד 3 ומטה בשיטת הדיווח הייעודית להדמיית הערמונית [PI-RADS]) או כלא-מעודדות (ניקוד 4 ומעלה). באופן דומה, במידה שדגימת הרקמה האבחנתית היתה מקבוצת דירוג 1, תוצאות דגימת הרקמה שלאחר ההדמיה הוגדרו כלא-מעודדות אם היה בהן מרכיב כלשהו של קבוצת דירוג 2 ומעלה. במידה שדגימת הרקמה האבחנתית היתה בקבוצת דירוג 2, דגימת הרקמה שלאחר ההדמיה הוגדרה כלא-מעודדת אם יותר מ-3 ליבות רקמה היו בקבוצת דירוג 2, יותר מ-50% מליבת רקמה בודדת היו בקבוצת דירוג 2, או שהיה מרכיב כלשהו מקבוצת דירוג 3 ומעלה.

מתוך 1,461 גברים עם סרטן ערמונית בעל מאפייני סיכון מעודדים, 1,222 מטופלים (84%) לא עברו הדמיית תהודה מגנטית, 157 מטופלים (11%) עברו הדמיה בלבד, ו-81 מטופלים (6%) עברו הדמיה ולאחריה דגימת רקמה נוספת. מתוך אלה שעברו הדמיית תהודה מגנטית בלבד, יותר מטופלים עם ממצאים מעודדים בחרו במעקב פעיל לעומת מטופלים עם ממצאים לא מעודדים, או עם ממצאים בהדמיה (74% לעומת 35%, ו-42%, בהתאמה).

השיעור הגבוה ביותר של מעקב פעיל תועד בקרב גברים עם ממצאים מעודדים בדגימת רקמה שבוצעה לאחר הדמיית תהודה מגנטית, בין אם הממצאים בהדמיה עצמה היו מעודדים (93%), או לא מעודדים (96%).

החוקרים הסיקו שהדמיית תהודה מגנטית, וביצוע דגימת רקמה לאחריה מניעים את קבלת ההחלטות בקרב גברים עם אבחנה חדשה של סרטן ערמונית בעל מאפייני סיכון מעודדים.

דגימת רקמה המבוצעת לאחר הדמיה מניעה את קבלת ההחלטות בצורה חזקה יותר, ביחס להדמיה בלבד. מסקנה זו הומחשה על ידי למעלה מ-90% מהמטופלים שהיו עם ממצאים מעודדים בדגימת רקמה לאחר הדמיה, שבחרו במעקב פעיל ללא תלות בממצאי ההדמיה עצמה.

מקור: 

Ginsburg, KB. et al. (2019). Journal of Urology. 201(5):923-928

נושאים קשורים:  מחקרים,  סרטן הערמונית,  הדמיית תהודה מגנטית,  ביופסיה מבלוטת הערמונית
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו