כאבי ראש 14.01.2020

טיפול בכאבי ראש ובמיגרנה - מה צופן העתיד?

טיפול במיגרנה ובכאבי ראש מקבציים – סקירת הטיפולים העדכניים, הטכנולוגיות ותרופות הדור הבא

כאבי ראש מהווים בעיה רפואית נפוצה ביותר ברחבי העולם. בארצות הברית לבדה, כ-40 מיליון אנשים סובלים מכאבי ראש. בעשורים האחרונים נראית התקדמות משמעותית בטיפול בכאבי ראש עם פיתוחן של תרופות רבות הפועלות במנגנונים שונים. סקירה זו, שפורסמה בכתב העת הרפואי Headache, עוסקת בטיפולים חדשניים לכאבי ראש.

אסטרטגיית טיפול חדשה בכאבי ראש מורכבת מתרופות כנגד קולטן לחלבון CGRP. רמות חלבון זה עולות במהלך התקף מיגרנה. התרופות כנגד CGRP יכולות להילקח במתן פומי בכדורים או באמצעות זריקה והן פועלות כנגד הקולטן לחלבון או כנגד החלבון עצמו.

התרופות ארנמומאב, פרמנזומאב וגלקנזומאב אושרו כטיפול למניעת מיגרנה לאחר שורה של מחקרים קליניים. תרופה נוספת בשם אפטינזומאב נמצאת בפיתוח וצפויה להיות מאושרת במהלך שנת 2020.

ממצאים מבטיחים ממחקר פאזה 3 הראו כי התרופה אוברוגפנט הניטלת באמצעות כדור והמכוונת כנגד CGRP בזמן מפחיתה כאבי ראש לאחר שעתיים בזמן התקף מיגרנה חריף.

במחקרים רבים נמצא כי התרופות הללו מפחיתות את מספר ימי המיגרנה החודשיים ואת השימוש בתרופות אחרות למיגרנה. בנוסף, מספר מחקרים קצרי וארוכי טווח בהשתתפות כ-9,000 אנשים הראו כי התרופות בטוחות לשימוש וגורמות לתופעות לוואי מעטות. נכון להיום, מעל 400,000 מטופלים עם מיגרנות וכאבי ראש מקבציים נטלו תרופות כנגד CGRP, לרוב ללא תופעות לוואי משמעותיות.

מאחר ש-CGRP גורם להרחבה משמעותית של כלי דם, הסברה היא כי ביטול הפעולה שלו עלול לגרום לכיווץ כלי דם, מה שעלול לסכן אנשים עם מחלות לב, כלי דם, קשישים והסובלים מהשמנת יתר. בנוסף, מאחר שהחלבון פעיל במערכת העיכול, חסימת פעולתו עלולה לגרום להפרעות במערכת זו. מינונים גבוהים של ארנומאב גרמו לשיעור גבוה יותר של עצירות מאשר מינונים נמוכים יותר.

לציין בנוסף כי CGRP הוא בעל תפקיד בצמיחה וריפוי של עצמות, יצירת כלי דם חדשים וצמיחת שיער, ומכאן שחסימת פעולתו עלולה להשפיע על מערכות גופניות אלו.

אסטרטגיה נוספת הנבחנת בימים אלה היא נוירומודולציה. כיום יש ארבע טכנולוגיות המאושרות על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי: TMSי(transcranial magnetic stimulator) למניעה וטיפול אקוטי במיגרנות, tSNSי(transcutaneous supraorbital stimulator) למניעה וטיפול אקוטי במיגרנות, nVNSי(noninvasive vagus nerve stimulator) לטיפול אקוטי בכאב ראש מקבצי התקפי ומיגרנות ו-RENי(remote electrical stimulation) המשפיע על מסלולי העברת אותות בגזע המוח ומאושר לטיפול במיגרנה חריפה. המכשיר Nerivio (מכשיר מסוג remote electrical electrostimulation - REN) אשר פותח על ידי החברה הישראלית Thernica ניתן לנשיאה כצמיד על היד בזמן התקף מיגרנה חריף. יעילות מכשיר זה נבדקה במחקר קליני גדול בהשתתפות 252 אנשים. המחקר הראה כי לעומת צמיד דמה, ה-Nerivio מוביל להפוגה בכאב בשיעור הגדול כמעט פי 2. בנוסף, הצמיד הוביל לירידה בשימוש בתרופות קבועות לכאב אקוטי. חברה ישראלית נוספת בשם Neurolief, פיתחה מכשיר המכונה Relivion COT-NS אשר אושר לאחרונה על ידי סוכנות התרופות האירופית. מכשיר זה נלבש בדומה לכתר על הראש בזמן התקף ומופעל על ידי טלפון חכם. ה-Relivion COT-NS נבדק במחקר ומצא כי 67% מהמשתתפים שהשתמשו במכשיר חוו הפוגה בכאבי ראש בעוד שרק 205 מהמשתמשים שעטו מכשיר דמה חוו הפוגה בכאב.

טיפולים נוספים כוללים שימוש בחומרים המאושרים כיום לטיפול במיגרנות כדוגמת טריפטנים ודהידרוארגוטמינים תוך מתן שלהם בדרך מהירה ויעילה יותר. בעוד שטיפולים אלה, ככל הנראה, יעילים ובטוחים, התפוצה הנרחבת שלהם עדיין מוגבלת בשל עלותם הגבוהה.

מבין התרופות מקבוצה זו ניתן למצוא תרופה חדשה הניתנת באמצעות מדבקה עורית המכילה את החומר זולמיטריפטן מכוסה במיקרו-מחטי טיטניום. תרופה זו נמצאה כמפחיתה את מספר השעות עם כאבי ראש והשימוש בה לווה במיעוט תופעות לוואי. תרופה נוספת בשם טוסימרה נלקחת כתרסיס (ספריי) לאף ואושרה כטיפול במיגרנה חריפה בשנת 2019.

התרופה לסמידיטן אושרה לאחרונה על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי לטיפול במיגרנות חריפות. יתרונה הגדול של התרופה על פני תרופות מקבוצת הטריפטנים היא העובדה כי אינה גורמת לכיווץ כלי דם.

תרופה מעניינת נוספת הנמצאת כעת בפיתוח מכילה את החיידק Nitrosomonas eutropha המפחית רמות של החומר NO האחראי על יצירה של דלקת ותחושת כאב.

לסיכום, מיגרנה היא מצב רפואי נפוץ, כואב ומשתק. טיפולים תרופתיים ומכשירים רבים אשר פותחו לאחרונה להתמודדות עם המחלה עשויים להקל על הסובלים מהבעיה לצד טיפולים חדשניים נוספים שצפויים להשתחרר לשוק בקרוב.

מקור: 

Rapoport, A.M. and McAllister, P. (2019) Headache. 0, 1

נושאים קשורים:  כאבי ראש,  מיגרנה,  כאב ראש מקבצי,  טיפול,  מחקרים
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו