פרפור פרוזדורים 06.02.2020

האם ויספטין יכול לשמש כסמן פרוגנוסטי להישנות פרפור פרוזדורים לאחר צריבה?

במחקר נבדק הקשר בין רמות ויספטין לבין הסיכון להישנות של הפרעות קצב לאחר אבלציה לטיפול בפרפור פרוזדורים

פרפור עליות (אילוסטרציה)

ויספטין (Visfatin) הינו אדיפונקטין שמיוצר על ידי רקמת השומן הבטני (visceral fat) ויש לו תפקיד בפיברוזיס ובתגובה דלקתית. בשריר הלב ויספטין קשור להתקדמות של טרשת עורקים. נכון להיום, עדיין אין נתונים על השפעת ויספטין על ההופעה הראשונית של פרפור פרוזדורים. נערך מחקר כדי לקבוע האם יש קשר בין רמות ויספטין לבין הסיכון להישנות של הפרעות קצב, לאחר צריבה (אבלציה) לטיפול בפרפור פרוזדורים.

בוצע מחקר תצפיתי פרוספקטיבי ארוך-טווח, בהשתתפות 290 מטופלים עוקבים שאושפזו לביצוע צריבה לטיפול בפרפור פרוזדורים. כל המטופלים עברו בדיקת סקר לגורמי סיכון קרדיווסקולריים ובדיקת דם נלקחה על מנת למדוד את ריכוז הויספטין, לפני פעולת הצריבה.

נקודת הסיום של המחקר היתה הישנות של פרפור פרוזדורים, שהוגדרה כלפחות אירוע אחד של פרפור פרוזדורים, בכל שלב במהלך תקופת המעקב.

בדיקת הסקר כללה פרפור פרוזדורים של לפחות 30 שניות שהוערך על ידי מעקב אק"ג, כולל מעקב עם מוניטור הולטר במשך 24 שעות, קוצבים מושתלים, דפיברילטורים מושתלים או מכשירי אק"ג תת עוריים.

לאחר אי-הכללה של מטופלים שלא התאימו, אוכלוסיית המחקר כללה 236 מטופלים. הגיל הממוצע היה 57.8 (64.8% גברים). ממוצע מדד מסת הגוף באוכלוסיית המחקר היה 4.8 ± 29.6 ק"ג למטר בריבוע ויתר לחץ-דם בעליות היה מאוד שכיח (73.3% מהמטופלים).

ב-129 (54.7%) מהמקרים נצפתה הישנות של פרפור פרוזדורים במהלך תקופת המעקב. במטופלים שנצפתה אצלם הישנות של פרפור פרוזדורים נמצאו רמות ויספטין גבוהות יותר (2.4 ± 1.7 לעומת 2.1 ± 1.9 ננוגרם למיליליטר; P<0.0001).

אנליזה באמצעות רגרסיה לוגיסטית רבת משתנים המכילה גיל, מין ומשתנים אחרים בלתי תלויים הראתה שמטופלים עם רמות ויספטין גבוהות עלולים בסבירות גבוהה יותר, כמעט פי 3, לסבול מהישנות של פרפור פרוזדורים (יחס סיכויים 2.92; רווח בר-סמך 95% 1.60-5.32).

מסקנת המחקר היתה כי מטופלים עם רמות ויספטין גבוהות יותר הם בסיכון מוגבר להישנות של הפרעות קצב לאחר שעברו צריבה לטיפול בפרפור פרוזדורים. ויספטין יכול לשמש סמן להערכת הסיכון בקבוצת מטופלים זו.

מקור: 

Platek A.E. et al. (2020) The American Journal of Cardiology. 125, 415

נושאים קשורים:  מחקרים,  ויספטין,  פרפור פרוזדורים,  צריבה,  הפרעות קצב,  טרשת עורקים
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו