נושא mCRC בחסות חברת Merck 03.01.2021

מהי ההשפעה של מיקום הגידול, שלב הגידול ומעורבות בלוטות לימפה על הפרוגנוזה בסרטן גרורתי של המעי הגס?

גידולים הממוקמים במעי הגס הימני או הרוחבי ומעורבות בלוטות לימפה מקושרים להישרדות כוללת ירודה בקרב מטופלים עם סרטן גרורתי של המעי הגס ללא קשר לשלב הגידול לפי T

מראה מיקרוסקופי של בלוטת לימפה (אילוסטרציה)
מראה מיקרוסקופי של בלוטת לימפה (אילוסטרציה)

גידולים ראשוניים מקומיים מתקדמים קשורים להישרדות כוללת (OS – overall survival) ירודה  בסרטן המעי הגס לא גרורתי. עם זאת, לא ברור לגמרי מה ההשפעה שלהם על סרטן מעי גס גרורתי (mCC – metastatic colon cancer). כמו כן, גם הקשר בין המיקום של הגידול הראשוני לפרוגנוזה עדיין נבדק.

החוקרים השתמשו במאגר מידע ארצי בנוגע לסרטן ואיתרו עוקבה של 25,377 מטופלים שאובחנו עם mCC בשנים 2004-2009. הם השתמשו במבחני Chi-square לצורך ניתוחים תיאוריים, בזמן שאת כל המשתנים עם הפוטנציאל הפרוגנוסטי הם בדקו באמצעות עקומות הישרדות קפלן-מאייר ומודל רגרסיה מסוג Cox proportional hazards.

תוצאות המחקר הראו כי ה-OS ל-5 שנים בכל עוקבת המחקר הייתה 12.3%. באנליזה רב משתנית נמצא כי גורמים כולל גיל, מין, גזע, אינדקס מחלות רקע, רמת השכלה אקדמאית, סטטוס ביטוח בריאות, הכנסה, שנת אבחנה, אתר הגידול הראשוני, התמיינות היסטולוגית, שלב פתולוגי של הגידול (pT), שלב הגידול לפי בלוטות לימפה (pN) וסוג הכימותרפיה היו קשורים באופן מובהק להישרדות.

החוקרים מצאו כי גידולים pT1 הדגימו פרוגנוזה ירודה בממאירות המעי הגס בשלב 4, ללא שוני סטטיסטי בהשוואה לתוצאי ההישרדות שנצפו במקרים של גידולים pT4. בנוסף, נמצא כי מעורבות אזורית של בלוטות לימפה הדגימה OS ירודה באנליזה של כל העוקבה ובאנליזה של תתי קבוצות ללא תלות במיקום הגידול הראשוני. עוד נמצא כי גידולים במעי גס ימני ובמעי גס רוחבי הציגו OS ירודה באופן דומה בהשוואה לגידולים במעי השמאלי (צד ימין: יחס הסיכונים: 1.21, רווח בר סמך 95%: 1.17-1.25; רוחבי: יחס הסיכונים: 1.21, רווח בר סמך 95%: 1.15-1.27).

החוקרים הסיקו כי גידולים T1 שמקורם במעי הגס הימני או הרוחבי כרוכים בפרוגנוזה ירודה אצל מטופלים עם mCC, בזמן שמעורבות בלוטות לימפה אזוריות לבד היא גורם בלתי תלוי לפרוגנוזה ירודה. כמו כן, נראה כי התוצאים של גידולים בצד ימין ירודים בהשוואה לגידולים בצד שמאל, מה שמצביע על כך שייתכן וישנן ווריאנטים מולקולריים או ביולוגיים בבסיס.

מקור: 

Mukkamalla, S.K.R. et al. (2020) Cureus 12,11.

נושאים קשורים:  נושא mCRC בחסות חברת Merck,  סרטן מעי גס גרורתי,  שלב הגידול,  בלוטות לימפה,  צד הגידול,  פרוגנוזה
מאמרים נוספים שיעניינו אותך