חיסוניות 26.07.2021

שינויים במערכת העצבים הסימפתטית והשפעתם על המערכת החיסונית

במחקר נבדקה כיצד הפעלת מערכת העצבים הסימפתטית במצבי מתח נפשי או פיזי מביאה לירידה בחיסוניות

תאי T במערכת החיסון (צילום: אילוסטרציה)
תאי T במערכת החיסון (צילום: אילוסטרציה)

במחקר זה נבחנו ההשפעות של מערכת העצבים הסימפתטית על המערכת החיסונית, והתגלה כי הפעלתה מביאה להיפוקסיה ולירידה בתנועתיות של תאי הדם הלבנים ולירידה בתפקוד של תאי T מסוגים שונים.

מערכת העצבים הסימפתטית (SNS) שולטת בתפקודים פיזיולוגיים שונים באמצעות המוליך העצבי נוראדרנלין. הפעלת המערכת הסימפתטית בתגובה למתח פסיכולוגי או פיזי קשורה לעתים קרובות לחיסוניות מוחלשת.

במחקר שפורסם בכתב העת Immunity בדקו החוקרים כיצד איתות האדרנו-קולטן משפיע על התנהגות תאי הדם הלבנים. בהדמיה דו-פוטונית לאחר הזרקת נוראדרנלין התגלה עיכוב חולף בתנועה (locomotion) של תאי T מסוג CD8+ ו-CD4+ ברקמות. עם זאת, לא נדרש ביטוי של קולטן β- אדרנרגי בתאים המטופויאטים לצורך עיכוב התנועתיות המתווך ע"י נוראדרנלין.

במקום זאת, הפעלה כימוגנטית של המערכת הסימפתטית, או טיפול בעזרת אגוניסטים של הקולטן האדרנרגי הביאו לכיווץ כלי הדם ולירידה בזרימת הדם המקומית, מה שהביא להיפוקסיה פתאומית שגרמה להפעלת איתות סידן מהיר בלוקוציטים ולעצירה בתנועתיות התאים. תוספת חמצן הפכה את ההשפעות הללו. טיפול בעזרת אגוניסטים של הקולטן האדרנרגי הביאו לפגיעה בתגובותיהם של תאי T כנגד נגיפים, טפילים, ואפילו גידולים.

לסיכום, גירוי של המערכת הסימפתטית פוגע בתנועתיות תאי הדם הלבנים, ומאפשר הבנה מכנית של הקשר בין קולטנים אדרנרגיים לבין ירידה בחיסוניות.

מקור:

Devi, S et al. Immunity. 2021 Jun 8;54(6):1219-1230.e7.doi: 10.1016/j.immuni.2021.03.025.

נושאים קשורים:  מחקרים,  מערכת העצבים הסימפתטית,  תאי דם לבנים,  חיסוניות,  נוראדרנלין,  זיהום
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו