תיאור מקרה 14.06.2018

תיאור מקרה: גניחת דם (Hemoptysis) עיקשת בילדה בת ארבע

הגורם הנפוץ ביותר לגניחת דם, מצב נדיר אך קטלני בקרב ילדים, הוא זיהומים בדרכי הנשימה התחתונות. במקרה הנוכחי היתה דלקת ריאות כרונית אך ללא עדויות לזיהומים כרוניים

ברונכוסקופ. צילום אילוסטרציה

גניחת דם (Hemoptysis) הינה מצב נדיר בקרב ילדים, אך עשוי להיות קטלני. אבחון מצב זה יכול להיות מאתגר באוכלוסייה צעירה. הגורמים לגניחת דם בילדים כוללים זיהום, דימום חוץ-ריאתי, שאיפת גוף זר, טראומה ומחלות לב.

בינואר 2017, ילדה בת ארבע הגיעה עם הוריה לקבלת טיפול רפואי בעקבות היסטוריה של שנה ותשעה חודשים של שיעול חוזר עם גניחת דם.

הוריה דיווחה על דם טרי בכיח בכמות שאינה עולה על 5 מ"ל ושללו חום, נשימות מהירות, צפצופים, הזעה, ירידה במשקל ועוד.

המטופלת אובחנה עם דלקת ריאות בבית החולים המקומי והתסמינים נעלמו לאחר מתן אנטיביוטיקה. מאז, חוותה המטופלת כעשרה אירועים של גניחת דם מינורית המלווה בשיעול יבש.

טומוגרפיה ממוחשבת (CT) של בית החזה שבוצעה קודם לכן, במאי 2016, חשפה תמט ריאה (atelectasis) סגמנטלי באונה הימנית של הריאה השמאלית. המטופלת עברה בעקבות בדיקה זו ברונכוסקופיה בבית חולים שלישוני לילדים, ללא ממצאים מיוחדים.

למרות שאושפזה בבתי חולים שלישוניים ארבע פעמים, המטופלת עדיין סבלה מאירועים של גניחת דם. בבדיקה גופנית נמצא כי היא אינה סובלת מתת-תזונה, ללא התרחבות נחיריים בנשימה, נסיגת שרירי בית החזה או התאלות (clubbing) של האצבעות. קולות הנשימה היו רמים אך ללא חרחורים או צפצופים. CT של כלי הדם של הלב ובית החזה היה תקין.

CT של בית החזה הדגים עכירות ותמט ריאה סגמנטלי באונה התחתונה של הריאה השמאלית. ספירת הדם המלאה, רמות CRP, ביוכימיה ופרופיל תפקודי קרישה ונוגדנים עצמיים היו תקינים. בדיקת דם לנוגדן ל-Mycoplasma pneumoniae היתה חיובית, עם טיטור של 1:640. פתוגנים אחרים, כגון tuberculosis ופטריות, לא נמצאו בתרבית של הכיח ובדיקות טוברקולין שונות, בדיקת G בנסיוב ובדיקת GM פטרייתי היו שליליות.

לאחר קבלתה לאשפוז, המטופלת קיבלה אזיתרומיצין ותכשירים תומכים אחרים. בוצעה שוב ברונכוסקופיה גמישה עם ברונכוסקופ לילדים. בבדיקה זו התגלה כי הסגמנט הבזאלי האחורי של האונה השמאלית התחתונה נחסם על ידי הפרשות דלקתיות מרובות.

לאחר שטיפה בתמיסה פיזיולוגית, נמצאו גופים זרים אשר חסמו את הסמפונות החמישי והשישי. לבסוף, חמישי גרגירי חיטה הוסרו במלקחיים עם הברונכוסקופ. ארבעה ימים לאחר מכן בוצעה ברונכוסקופיה נוספת, במהלכה הוצאו שני גרגירי חיטה נוספים.

לאחר הברונכוסקופיה, חל שיפור מהיר בתסמיני המטופלת והיא שוחררה לביתה. בפגישת מעקב באוקטובר 2017, היא נותרה בריאה וללא סימן לגניחת דם.

הגורם הנפוץ ביותר לגניחת דם בקרב ילדים הינו זיהומים בדרכי הנשימה התחתונות. במקרה הנוכחי היתה דלקת ריאות כרונית, אך ללא עדויות לזיהומים כרוניים, מאחר והסיבה לגניחת הדם הקריפטוגנית היתה שאיפת גוף זר.

במרבית המקרים, הגוף הזר נודד לסמפונות והתסמינים הקליניים הרבה פחות קבועים. התסמינים הנפוצים ביותר של שאיפת גוף זר הם שיעול, עקה נשימתית וצפצופים. חלק מהמטופלים אינם מפגינים תסמינים בעוד שאחרים עשויים לסבול מדלקת ריאות מוקדית עיקשת.

נפחת (emphysema) חסימתית הינה הסימן הרדיוגרפי הספציפי ביותר לשאיפת גוף זר. ללא היסטוריה חיובית או תסמינים אופייניים, קשה לבצע אבחנה של שאיפת גוף זר ולכן אבחנה זו מתעכבת.

יש לשקול מצב זה בקרב ילדים עם גניחת דם ממקור שאינו ברור ופגיעה עיקשת ומוקדית בריאה. לפעמים יש הגיון בביצוע ברונכוסקופיות מרובות על מנת לגלות את הסיבות לתסמינים. כמו כן, יש צורך במעקב ממושך אחרי מטופלים ששאפו גוף זר כדי להימנע מסיבוכים.

מקור:

Mycoplasma pneumonia(Baltimore). 2018 May;97(20):e10715. doi: 10.1097/MD.0000000000010715. Foreign body aspiration as a cause of cryptogenic hemoptysis in a child: A case report.

נושאים קשורים:  מחקרים,  תיאור מקרה,  גניחת דם,  נפחת,  שאיפת גוף זר,  Hemoptysis,  ברונכוסקופיה,  תמט ריאה,  Mycoplasma pneumonia,  ליחה עם דם
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו