מיגרנה 29.06.2020

ניסוי: שינויים בקישוריות התפקודית במוח במהלך התקף מיגרנה

מטרת המחקר היתה להבין את השינויים בקישוריות התפקודית באזורים מוחיים מרכזיים במיגרנה, במהלך שלביו השונים של ההתקף המיגרנוטי

פעילות מוחית במהלך מיגרנה. אילוסטרציה

מיגרנה היא הפרעה הטרוגנית מבחינה התסמינים. הבנת השינויים האפשריים בתפקוד המוח ובנוירוביולוגיה של ההפרעה בשלבים שונים של התקף המיגרנה היא קריטית לפיתוח של סמנים ביולוגיים  למחלה ולקידום הטיפול הרפואי המדויק.

במחקר אקראי, כפול סמיות, מבוקר פלסבו שכלל מספר מפגשי ניסוי נבדקים בגילאי 18-50 עם מיגרנה עם ובלי אאורה (≤22 ימי כאב ראש בחודש) גויסו מרחבי בריטניה באמצעות פרסום (n=53). הנבדקים שהסכימו קיבלו עירוי של 0.5 מיקרוגרם / ק"ג / דקה של ניטרוגליצרין או פלסבו במשך 20 דקות במהלך התקופה של פברואר 2015-יולי 2017. כל הנבדקים נחשפו לעירוי ניטרוגליצרין לפחות פעם אחת טרם הניסוי.

MRI סטרקורלי T1 T2 עם מדידות rsBOLD בוצעו במשך 30-40 דקות במנוחה (multiecho EPI sequence). בנוסף, בזמן תסמינים מקדימים או בזמן כאב הראש המיגרנוטי בוצעו סריקות בעזרת 3T General Electric MR750 MRI scanner. בביקור הפלצבו ההדמיה נעשתה באותו זמן לאחר עירוי הפלצבו אך ללא תסמינים.

החוקרים השתמשו בקואורדינטות המכון הנוירולוגי של מונטריאול לאפיון אזורים מוחיים עם שינויים בקישוריות. באמצעות מודלים של ANOVA כאשר הגורמים העצמאיים היו זמן (מספר ביקור) וחומר הטריגר למיגרנה (ניטרוגליצרין / פלצבו).

מבחן ה-ANOVA חשף קשר חיובי פונקציונלי משמעותי בין התלמוס דו-צדדי לבין אזורי ה-precuneus וה-cuneusב שלב המוקדם המופעל על ידי ניטרוגליצרין (T = 3.23, peak connectivity change at [-6, -68, 40] for left thalamus, P = .012 and [-4, -68, 40] for right thalamus, P = .019)

השלב המוקדם המופעל על ידי ניטרוגליצרין נקשר לשינוי בכיוון הקישוריות בין חיובי לשלילי בין מבנה ה-pons לאונה הלימבית (T = 3.47, peak connectivity change at [2, 8, 50], P < .001).

שלב כאב הראש של התקף המיגרנה המופעל על ידי ניטרוגליצרין היה קשור לחיבור פונקציונלי שלילי מתמשך בין מבנה ה-pons לבין קליפת המוח הסינגולרית והפרונטלית, לבין צימוד פונקציונלי חיובי בין מבנה ה-pons לבין הטונסיליים הצרבלריים המוחיים והמדולה (T = 3.47, peak connectivity change at [-8, -52, -58], P = .007).

החוקרים מסכמים כי הבנת הקשרים בתפקודיים בין אזורים מוחיים תת קליפתיים ובקליפת המוח בשלבים שונים של התקף המיגרנה מספקת תובנות חדשות לגבי עיבוד המידע והשילוב החושי הלקוי במהלך מיגרנה. בנוסף, החוקרים מדגישים את חשיבות המתאם הפונקציונלי בין הפעילות והקישוריות של כל שלב לבין התסמינים הקליניים שהתייצגו בשלבים השונים של המיגרנה.

מקור: 

Karsan, N., Bose, P. R., O'Daly, O., Zelaya, F. O., & Goadsby, P. J. (2020). Alterations in Functional Connectivity During Different Phases of the Triggered Migraine Attack. Headache, 10.1111/head.13865. Advance online publication. https://doi.org/10.1111/head.13865

נושאים קשורים:  fMRI,  כאב ראש,  מיגרנה,  הדמיה עצבית,  קישוריות,  מחקרים
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו