גרייה מוחית 01.07.2020

השוואה בין TMS רגיל לבין TMS עם שדה גרייה מסתובב

במחקר הנוכחי, שפורסם בכתב עת מוביל בתחום הגרייה המוחית, נערכה השוואה בין ההשפעות הנוירו-פיזיולוגיות של גירוי rfTMS ל-TMS-חד כיווני קונבנציונלי בקליפת המוח

גירוי מגנטי תת גולגלתי (TMS) הוא טכנולוגיה המתפתחת במהירות ומשמשת לטיפולים ולמחקר בתחומים נרחבים בנוירולוגיה ובפסיכיאטריה. הקונפיגורציות הקיימות ב-TMS קונבנציונלי משפיעות בעיקר על תאי עצב אשר מיושרים במקביל לשדה החשמלי המושרה על ידי סליל קבוע, דבר ההופך את כיוון ההפעלה של מושבות הנוירונים לתלוי באוריינטציה של הסליל על הגולגולת.

בשיטה חדשה המכונה rotational field TMS - rfTMS מופעלים שני סלילים אורתוגונאליים, כאשר הזזת פאזה של 90 מעלות מייצרת סיבוב של וקטור השדה החשמלי לאורך כמעט מחזור גירוי שלם דבר העשוי לעורר חלק גדול יותר של אוכלוסיית העצבים בתוך רקמת מוח נתונה.

במחקר הנוכחי, שפורסם בכתב העת המוביל בתחום הגרייה המוחית Brain Stimulation, נערכה השוואה בין ההשפעות הנוירו-פיזיולוגיות של גירוי rfTMS ו-TMS חד כיווני קונבנציונלי בקליפת המוח. סף הגירוי במנוחה בידיים וברגליים (rMT) ופוטנציאל מוטורי מופק (motor evoked potential MEP) נמדדו באמצעות מערך סליל כפול, המבוסס על סליל H7 בשמונה מתנדבים בריאים תוך כדי גירוי בכיוונים שונים של TMS ושל rfTMS.

בשני אזורי המוח שנבדקו בניסוי נמדד סף גירוי במנוחה נמוך יותר ופוטנציאל מוטורי מופק גבוה יותר בגירוי שבוצע באמצעות מכשיר ה-rfTMS בהשוואה לגירוי הסטנדרטי ב-TMS (עבור משרעת שדה חשמלית זהה לשני סוגי הסלילים). ספי הגירוי המוחי להפקת פוטנציאל פעולה בשרירי היד והרגל היו תלויים שניהם באוריינטציית הסליל.

החוקרים מסכמים כי rfTMS יוצר השפעות פיזיולוגיות חזקות יותר באזורי מוח ממוקדים תוך שימוש בעוצמות גירוי מגנטי חשמלי נמוכות משמעותית. חשוב מכך, בהתחשב בהפעלה של אוכלוסיה גדולה יותר של נוירונים באזור מוח מסוים, יישום חוזר של rfTMS עשוי לגרום לתופעות נוירופלסטיות שונות ברשתות עצביות ובכך לפתוח אפשרויות מחקר חדשות והזדמנויות קליניות במגוון מחלות נוירולוגיות ופסיכיאטריות.

מקור:

Roth Y, Pell GS, Barnea-Ygael N, et al. Rotational field TMS: Comparison with conventional TMS based on motor evoked potentials and thresholds in the hand and leg motor cortices. Brain Stimul. 2020;13(3):900-907. doi:10.1016/j.brs.2020.03.010

נושאים קשורים:  מחקרים,  MEP,  קליפת המוח המוטורית,  סף מוטורי,  שדה סיבוב,  TMS,  גרייה מוחית
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו