מחקרים 12.10.2015

האם תופתע אם החולה שלך ימות בשנה הקרובה?

האינטואיציה של אונקולוגים התגלתה במחקר מקיף ככלי בעל ערך מנבא גבוה יותר בקביעת תוחלת חייהם של חולי סרטן מכל מדד קליני אובייקטיבי

קביעת פרוגנוזה מדויקת של חולים סופניים היא איננה מטלה פשוטה, גם הכלים הקליניים וגם השיטות הסטטיסטיות כושלות לא אחת בחיזוי תוחלת החיים של חולי הסרטן. במקום שבו המדע כושל האינטואיציה מתגלה לעתים ככלי המדויק ביותר. "שאלת ההפתעה" – "התופתע אם החולה שבטיפולך ילך לעולמו במהלך השנה הקרובה?" – הוצגה כבר לפני יותר משני עשורים והוכחה לא אחת ככלי יעיל לניבוי התמותה של חולים סופניים, אך טרם תוקפה במחקר רחב היקף מבוקר. חוקרים מבית החולים "ג'ון הופקינס" בבוסטון ערכו מחקר כזה והציגו לאחרונה את תוצאות עבודתם בכנס האגודה האמריקאית לרפואה פליאטיבית באונקולוגיה.

בין יולי 2012 לאוקטובר 2014 רופאים ואנשי צוות רפואי ממחלקות שונות במכון אונקולוגי דנה- פרבר Dana-Farber Cancer Institute הוזמנו להשתתף במחקר מבוקר ואקראי שעסק בשיפור מיומנויות תקשורת עם חולים בסוף חייהם. "שאלת ההפתעה" הוצגה לכל המשתתפים בהתייחס לכל אחד מהחולים שבטיפולם. החוקרים עשו שימוש בדירוג משוקלל מבוסס נטיה על מנת לאמוד את שיעור השרידות המתוקנן לשישה חודשים ולשנה בכל אשכול התשובות ל"שאלת ההפתעה". בנוסף על מנת להעריך את משקלו של כל משתנה בחיזוי תמותה החוקרים השתמשו במודל הרגרסיה של קוקס.

81 קליניאים ממחלקות אונקולוגיות (59 אונקולוגים, 18 אחיות אונקולוגיות ו 4 עוזרי רופא במחלקות אונקולוגיות) גויסו למחקר והשיבו על "שאלת ההפתעה" בהתייחס ל 4,617 חולי סרטן שבטיפולם. תשובה "כן" ניתנה לגבי  3,821 (83%) חולים ותשובה "לא" (כלומר לא אופתע במידה והחולה ילך לעולמו במהלך השנה הקרוב) ניתנה לגבי 796 (17%) מהחולים. שרידות מתוקננת נטיה לשנה אחת של חולים בקבוצת ה"כן" הייתה 93% (רווח בר סמך 91-96%) בשעה ששרידות המטופלים בקבוצת ה"לא" הייתה 53% בלבד (95% רווח בר סמך 46-60%), (P<0.0001). "שאלת ההפתעה" הייתה בעלת ערך מנבא מובהק יותר למות החולים מאשר סוג הסרטן, גיל החולים, שלב הממאירות ומשך המחלה. רגישות תשובת ה"לא" הייתה 59% (95% רווח בר סמך 49-68%) והסגוליות עמדה על 90% (95% רווח בר סמך 86-93%). ערך מנבא חיובי של תשובת ה"לא" היה 49% וערך מנבא שלילי 93%.

החוקרים מסכמים כי "שאלת ההפתעה" ולמעשה האינטואיציה המקצועית של אונקולוגים ואנשי צוות רפואי במחלקות האונקולוגיות היא כלי יעיל ביותר לקביעת פרוגנוזה של חולי סרטן סופניים. תחזית מקצועית ואנושית שאינה מבוססת על נתונים סטטיסטיים התגלתה כיעילה ומרשימה יותר מכל המדדים האובייקטיבים המשמשים כיום לקביעת פרוגנוזה של חולים בסוף חייהם.

מקור:

The utility of the surprise question in identifying patients most at risk of death. | 2015 Palliative Care in Oncology Symposium Abstracts Judith B Vick, Nate Pertsch, Mathilde Hutchings, Bridget A. Neville, Stu Lipsitz, Atul Gawande, Susan Block, Rachelle Bernacki; Johns Hopkins University School of Medicine/Ariadne Labs/Dana-Farber Cancer Institute, Baltimore, MD; Ariadne Labs/Dana-Farber Cancer Institute, Boston, MA; Ariadne Labs, Boston, MAJ Clin Oncol 33, 2015 (suppl 29S; abstr 8)

לינק למאמר המלא:

http://abstracts.asco.org/165/AbstView_165_155460.html

ערך: ד"ר צבי שליטנר

נושאים קשורים:  אינטואיציה,  שאלת ההפתעה,  אונקולוגיה,  חולים סופניים
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו