גיל המעבר, הפסקת הקבע של המחזור החודשי, מסמן את תום תקופת הרבייה של האישה. בנוסף לשינויים ברמות הורמוני המין הקשורים בגיל המעבר, הוא מנבא תוצאות בריאות עתידיות כמו משך ועיתוי תסמינים ואזומוטוריים וסיכון לסרטן הקשור בהורמונים. עם הזדקנות האוכלוסיה, מעריכים כי ברחבי העולם 1–2 מיליארד נשים יהיו בגיל המעבר עד שנת 2030.
עוד בעניין דומה
השפעותיהם הבריאותיות של גורמי הקשורים ברבייה (מצב משפחתי, גיל בתחילת התקופה, סוג ההריון) וגורמים סוציו-דמוגרפיים על גיל המעבר תועדו באופן נרחב במחקרים רבים בעבר. עם זאת, מעט מאוד ידוע על השפעות הבריאותיות של התזונה של נשים סביב גיל המעבר.
במחקר שפורסם החודש בכתב העת Proceedings of the Nutrition Society, קבוצת רופאים ותזונאים בחנו את הראיות העדכניות בנוגע לקשרי דיאטה גיל המעבר, נוכחות VMS והסיכון לסרטן הקשור בהורמונים כמו סרטן השחלות, רירית הרחם וסרטן השד.
החוקרים מצאו שגורמים תזונתיים עשויים להשפיע על אורך החיים של השחלות ורמות הורמוני המין ומכאן גם על העיתוי של גיל המעבר. יש לציין כי נמצאו רק מחקרים מעטים שדיווחו על קשר בין תזונה, בפרט צריכת סויה, וסיכון מופחת ל-VMS.
חשיפה מתמשכת לאסטרוגן נקשרה לסיכון גבוה יותר לסוגי סרטן הקשורים להורמונים ולכן תזונה עשירה בשומן ובשר נקשרה לסיכון מוגבר לסוגי סרטן אלה. עם זאת, כדי להבין טוב יותר את המנגנונים הכרוכים בכך ועל מנת להסיק מסקנות חזקות יותר למערכות יחסים אלו, נדרשים מחקרים נוספים הנוגעים לקשר בין צריכת תזונה ודפוסי תזונה לבין עיתוי והתבטאות תופעות גיל המעבר, נוכחות של VMS והסיכון לחלות בסרטן הורמונלי.
מקור: