אנדומטריוזיס 12.07.2020

אנדומטריוזיס: פתופיזיולוגיה, תסמינים קליניים וטיפול

מאמר שפורסם ב-NEJM סוקר היבטים שונים של מחלה שכיחה אך קשה לאבחון זו הפוגעת בכ-10% מהנשים בגיל הפוריות

אנדומטריוזיס. אילוסטרציה

אנדומטריוזיס היא מצב שכיח הפוגע בכ-10% מהנשים בגיל הפוריות. ההתייצגות הקלינית של אנדומטריוזיס היא רחבה ונעה בין נגעים פריטוניאליים שטחיים, ציסטות שחלתיות (אנדומטריומות) ונודולים הגורמים לצלקות והידבקויות בחלל הבטן.

הפתופיזיולוגיה של אנדומטריוזיס היא מורכבת ומושפעת מגורמים אנדוקריניים, אימונולוגיים ודלקתיים. קיימות סברות שונות לגבי האטיולוגיה להתפתחות המחלה ובכלל זה וסת רטרוגרדית, מטפלזיה קולאומית והתפשטות גרורתית של כלי דם ולימפה.

אנדומטריוזיס הוא מצב קשה לאבחון גם כיום. לא קיימים סמנים ביולוגיים לאבחנת או שלילת המחלה ומיקומם התוך-בטני של הנגעים, בשילוב עם גודלם הקטן, גורם לכך שהבדיקה האבחנתית לאנדומטריוזיס היא לפרוסקופיה. בנוסף, ניתן לזהות אנדומטריומות בצורה טובה על ידי בדיקת תהודה מגנטית או על-קול טרנס וגינלי (עם רגישות וסגוליות של 90%).

הטיפולים הקיימים כיום לכאבים הנגרמים כתוצאה מאנדומטריוזיס מתמקדים בדיכוי אסטרוגן מקומי או סיסטמי, עיכוב פרוליפרציית רקמה ודלקת או שניהם. גלולות למניעת הריון המכילות אסטרוגן ופרוגסטרון או פרוגסטין בלבד משמשות כטיפול קו ראשון נפוץ לדיסמנוריאה וכאבי אגן כרוניים. תרופות אגוניסטיות ל-GnRHי(gonadotrophin releasing hormone) משמשות כטיפול קו שני אשר מפחית רמות אסטרוגן סיסטמיות. טיפול זה כרוך בתופעות לוואי דמויות הפסקת וסת כדוגמת אובדן צפיפות עצם אך ניתן להפחית את השפעתן של תופעות לוואי אלו על ידי נטילה של אסטרוגן במינון נמוך.

אלגוליקס היא התרופה הראשונה הפועלת במנגנון של אנטגוניזם ל-GnRH ומאושרת לטיפול בכאב אגני הקשור באנדומטריוזיס. המתן הפומי של אלגוליקס מאפשר מתן מינונים מותאמים אישית וממצאים ממחקרי עבר מדגימים כי לתרופה השפעה תלוית מינון על צפיפות עצם. תרופות אנטגוניסטיות נוספות ל-GnRH נמצאות כעת בפיתוח.

מעכבי ארומטאז מהווים קבוצה נוספת של תרופות לטיפול באנדומטריוזיס אך טיפול ארוך טווח עם תרופות אלו מוגבל לאור תופעות לוואי כדוגמת אובדן צפיפות עצם, גלי חום ועליה בשיעור הריונות מרובי עוברים. בנשים הסובלות מכאבים עמידים לטיפולים התרופתיים ניתן לשקול טיפול ניתוחי שמטרתו הסרה של רקמת האנדומטריוזיס.

לאור ההימצאות הגבוהה של אנדומטריוזיס והשפעתה על היבטים בריאותיים שונים יש צורך בשיפור המודעות, החינוך והטיפולים הקיימים למצב זה.

מקור: 

Zondervan, K.T. et al. (2020) NEJM. 382,  1244

נושאים קשורים:  מחקרים,  אנדומטריוזיס,  כאבים,  תסמינים,  פתופיזילוגיה,  טיפולים,  אלגוליקס,  אנטגוניסטים ל-GnRH
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו