כימותרפיה 28.02.2021

אקופרסורה אוזנית לטיפול בעייפות הקשורה בסרטן ריאות במהלך טיפול כימותרפיה

אקופרסורה אוזנית מסייעת בהפחתת עייפות פיזית ורגשית בקרב חולי סרטן ריאות המטופלים בכימותרפיה

כימותרפיה (אילוסטרציה)
כימותרפיה (אילוסטרציה)

מטרת המחקר, שתוצאותיו פורסמו ב=BMJ Supportive & Palliative Care היא להעריך את ההשפעה של אקופרסורה אוזנית על עייפות, הפרעות שינה וחרדה בחולי סרטן ריאות המטופלים בכימותרפיה.

המטופלים גוייסו מתוך מחלקה נשימתית בבית חולים כללי וחולקו באופן אקראי לשלוש קבוצות. חולים בקבוצה א' ו-ב' קיבלו טיפול של 9 שבועות באקופרסורה. קבוצה א' קיבלה אקופרסורה אוזנית באמצעות Semen Vaccariae (SV), קבוצה ב' קיבלה אקופרסורה אוזנית באמצעות חרוזים מגנטיים וקבוצה ג' קיבלה טיפול מקובל ללא אקופרסורה. התוצא הראשי היה ציון CRF (עייפות הקשורה בסרטן, Cancer-related fatigue). ציונים האומדים הפרעות שינה וחרדה היו תוצאים משניים. בוצעו אנליזות של שונות ומבחני t על מנת לקבוע את ההבדלים בין הקבוצות. להשוואה בתוך הקבוצה בוצעה אנליזה באמצעות מבחן t מזווג.

במחקר השתתפו 100 חולי סרטן ריאות. בהשוואה לקבוצה ג' (אשר קיבלה טיפול סטנדרטי ללא אקופרסורה), המטופלים שטופלו באקופרסורה סבלו מפחות עייפות הקשורה בסרטן (F:24.63, p<0.01), בייחוד פחות עייפות פיזית ורגשית (אפקטיבית). קבוצה א' הייתה יותר יעילה לניהול עייפות פיזית לעומת קבוצה B פר פרוטוקול (-1.75 (-2.69 - -0.82) p<0.01) ובאנליזת-ITT (intention to treat)י- (-1.41 (-2.39 - -0.41) p=0.01). אולם, לאקופרסורה האוזנית לא הייתה השפעה על עייפות קוגניטיבית.

בהשוואה לקבוצה ג' (אשר קיבלה טיפול סטנדרטי ללא אקופרסורה), רק בקבוצה א' נמצא שיפור משמעותי סטטיסטית באיכות השינה (באנליזת פר פרוטוקול, -1.17 (-2.23 - -0.10), p=0.03). אולם, התקבלו תוצאות שליליות באנליזת ITTי(-0.82 (-1.74- 0.10) p-0.08).

בהשוואה לקבוצה ג', אקופרסורה אוזנית הפחיתה חרדה בצורה משמעותית באנליזת פר פרוטוקול (F:9.35, p<0.01), לא היה הבדל סטטיסטי משמעותי בין קבוצה ב' ל-ג' (-0.95 (-2.81-0.90), p=0.31) או בין קבוצה א' ל-ב' (p=0.18,י -1.26 (-3.12-0.59) באנליזת ITT.

מסקנת החוקרים הייתה שאקופרסורה אוזנית יכולה להקל עייפות הקשורה לסרטן במטופלים בטיפול כימותרפיה, בייחוד עייפות פיזית ורגשית. אקופרסורה אוזנית שעושה שימוש ב-SV יותר אפקטיבי בעבור עייפות פיזית בעוד אקופרסורה העושה שימוש בחרוזים מגנטיים יעילה יותר בעבור חרדה. אולם אקופרסורה אוזנית לא משפרת את איכות השינה.

מקור: 

Lin L, Zhang Y, Qian HY, Xu JL, Xie CY, Dong B, et al. Auricular acupressure for cancer-related fatigue during lung cancer chemotherapy: a randomised trial. BMJ Support Palliat Care [Internet]. 2021 Mar;11(1):32–9. 

נושאים קשורים:  כימותרפיה,  טיפול פליאטיבי,  עייפות,  מחקרים
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו