רפואת ילדים 10.02.2021

כיצד ניתן להפחית מתן אנטיביוטיקה בטיפול במחלות נשימה בילדים?

שליש מהמרשמים לאנטיביוטיקה הניתנים לילדים שאינם מאושפזים בבתי חולים וסובלים מזיהומים חריפים בדרכי הנשימה אינם הולמים

שליש מהמרשמים לאנטיביוטיקה הניתנים לילדים שאינם מאושפזים בבתי חולים וסובלים מזיהומים חריפים בדרכי הנשימה (ARTIs) אינם הולמים. מחקר זה העריך את יעילותה של תכנית למידה מרחוק להפחתת מרשמים לאנטיביוטיקה לילדים שסובלים מ-ARTI שאינם מאושפזים בבתי חולים.

בניסוי קליני מדורג זה שנמשך מנובמבר 2015 עד יוני 2018, הוקצו באופן אקראי 19 מרפאות ילדים השייכות ל-Pediatric Research in Office Setting או למערכת הבריאות של אוניברסיטת NorthShore לארבע קבוצות.

במחקר נכללו ביקורים של ילדים הסובלים מדלקת אוזן תיכונה חדה, ברונכיטיס, דלקת הלוע, סינוסיטיס ודלקת בדרכי הנשימה העליונות בני שישה חודשים ועד 11 שנים, ללא שימוש לאחרונה באנטיביוטיקה.

הרופאים שהשתתפו בתכנית, קיבלו אותה בשלושה שלבים: תכנית המכילה הדרכות מקוונות וסמינרים מקוונים בנושא אסטרטגיות תקשורת מבוססות ראיות ורישום אנטיביוטי, משימות בווידיאו ומשובים אישיים על מתן המרשמים לאנטיביוטיקה במשך 11 חודשים.

התוצא העיקרי שנבדק היה שיעורי מרשם לאנטיביוטיקה עבור כל ביקורי ה- ARTI. רגרסיה לוגיסטית השוותה את שיעורי מתן המרשם לאנטיביוטיקה במהלך כל שלב של התכנית ובתקופה שלאחר התערבות לעומת תקופת הבקרה הבסיסית טרם ההתערבות. יחסי הסיכויים הומרו ליחסי סיכון מותאמים (aRR).

בקרב 72,723 ביקורי ARTI של 29,762 מטופלים, ניתוח של הנתונים מסוג כוונה לטיפול (intention-to-treat analysis) הראה ירידה של כ-7% בהסתברות למתן מרשם לאנטיביוטיקה ל-ARTI בין תקופת הבסיס לתקופה שלאחר ההתערבות (aRR 0.93; רווח בר סמך של 95% 0.90-0.96). מתן מרשם לאנטיביוטיקה כקו טיפולי שני לסטרפטוקוקוס ירד (aRR 0.66; רווח בר סמך של 95% - 0.50–0.87). ולסינוסיטיס (aRR 0.59; רווח בר סמך של 95% 0.44- 0.77) אך לא עבור דלקת אוזן תיכונה חדה (aRR 0.93; רווח בר סמך של 95% 0.83-1.03). מתן מרשם לאנטיביוטיקה ל-ARTIs ויראלי ירד אף בעצמו aRR 0.60); רווח בר סמך של 95% 0.51-0.70)

המחקר הראה שתכנית מקוונת זו יכולה להפחית את כמות המרשמים הניתנים לילדים הסובלים מ-ARTI. במרבית מצבי ה-ARTI שטופלו מחוץ לבתי החולים, כמות המרשמים הניתנו לאנטיביוטיקה קטנה מאשר לפני החלת התכנית. הפצה רחבה יותר של תכניות מסוג זה עשויה להועיל.

מקור:

Hamdy, R. F. et al. (2020). American Academy of Pediatrics. 146(3).

נושאים קשורים:  אנטיביוטיקה,  בריאות הציבור,  מחקרים,  מחלות זיהומיות,  רפואת ילדים
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו