תזונה בהריון 22.11.2017

צריכה נמוכה של בשר במהלך ההריון קשורה לסיכון מוגבר לשימוש לרעה בחומרים מסוכנים בגיל ההתבגרות

מחקר שבחן את הרגלי התזונה של נשים בהריון ואת מידת השימוש של ילדיהן המתבגרים באלכוהול, טבק וקנאביס מצא כי ילדים לאמהות שצרכו פחות בשר בהריון היו בסיכון גבוה יותר לשימוש בחומרים מסוכנים

מחקר עוקבה בריטי שבחן את הרגלי התזונה של נשים בהריון ואת מידת השימוש של ילדיהן המתבגרים באלכוהול, טבק וקנאביס, מצא כי ילדים לאמהות שצרכו פחות בשר במהלך ההריון היו בסיכון גבוה יותר לשימוש בחומרים בעלי פוטנציאל לשימוש לרעה בגיל ההתבגרות. הרקע לכך עשוי להיות מחסור בוויטמין B12 אצל הילדים.

אחת ההמלצות התזונתיות הרווחות כיום היא להפחית בצריכת בשר באופן כללי. מנגד, אצל נשים בהריון קיים החשש להיווצרות של חסר תזונתי במהלך ההריון, אשר עלול להוביל לפגיעה נוירו-התפתחותית בתינוק.

במסגרת מחקר עוקבת לידה (birth cohort study) פרוספקטיבי בריטי בשם the Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC), מילאו נשים בהיריון וילדיהן בני ה-13 שמשתתפים במחקר שאלונים בנוגע לתדירות הצריכה של מזונות שונים, ומתשובותיהם גזרו החוקרים תבניות תזונתיות באמצעות ניתוח גורמים ראשיים (principal components analysis). לאחר מכן, באמצעות מודלים של רגרסיה לוגיסטית מרובת-משתנים הכוללים ערפלנים אפשריים, העריכו החוקרים את מידת השימוש לרעה של הילדים באלכוהול, קנאביס וטבק בגיל 15.

במחקר נמצא קשר בין צריכה נמוכה של בשר על ידי האם לבין שימוש רב יותר בחומרים בעלי פוטנציאל לשימוש לרעה בקרב ילדים בני 15 בתבניות של מנה-תגובה.

בהשוואה בין אמהות שלא צרכו כלל בשר בהריון לבין אמהות שצרכו בהיריון בשר על בסיס יומי, לאחר תקנון נמצאו סיכונים גבוהים יותר אצל הילדים שאמותיהם צרכו פחות בשר במהלך ההריון עבור כל החומרים בעלי פוטנציאל לשימוש לרעה: אלכוהול, יחס סיכונים [OR] = 1.75, רווח בר-סמך 95%: 1.23-2.56, p < 0.001; טבק, יחס סיכונים = 1.85, רווח בר-סמך 95%: 1.28-2.63, p < 0.001; קנאביס, יחס סיכונים = 2.70, רווח בר-סמך 95%: 1.89-4.00, p < 0.001.
בהינתן האפשרות הסבירה שמדובר בערפול שאריתי (residual confounding), בוצעה הערכה לגרימה אפשרית באמצעות ריבוד לפי וריאנטים אלליים אמהיים שמשפיעים על הפעילות הביולוגית של קובלאמין (ויטמין B12) וברזל.

נמצא שצריכה נמוכה של בשר הגדילה באופן לא-פרופורציונלי את הסיכונים לשימוש לרעה בחומרים אצל ילדים לאמהות עם וריאנטים מתפקדים (הומוזיגוטים) בצורה מיטבית (rs1801198) של הגן לטרנסקובלאמין 2 (TCN2), שמקודד לחלבון נשא של ויטמין B12 בשם טרנסקובלאמין 2. ממצא זה מעלה את האפשרות שהתופעה קשורה למחסור בוויטמין B12.
עוד נמצא כי וריאנטים מתפקדים של האם הקשורים למטבוליזם של ברזל אינם קשורים לשימוש לרעה בחומרים.

מסקנת החוקרים היתה שצריכה נמוכה של בשר במהלך ההריון קשורה לסיכונים מוגברים לשימוש לרעה בחומרים בגיל ההתבגרות. יחסי הגומלין בין סטטוס הווריאנט TCN2 לצריכת בשר ככל הנראה מצביעים על מחסור בקובלאמין כגורם לתופעה.

מקור:

Hibbeln JR, Sangiovanni JP, Golding J, et al. Meat Consumption During Pregnancy and Substance Misuse Among Adolescent Offspring: Stratification of TCN2 Genetic Variants. Alcohol Clin Exp Res. 2017;

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28975627

נושאים קשורים:  תזונה,  קנאביס,  טבק,  אלכוהול,  הריון,  ויטמין B12,  מחקרים
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו
אנונימי/ת
28.11.2017, 23:33

אין פה קשר סיבה-תוצאה. יתכן שנשים משכבה סוציו אקונומית נמוכה, ממעטות לקנות בשר בשל מחירו.
ילדיהן מתגוררים באזורים עם יותר חשיפה לסמים או פשע.
זו אולי הסיבה לאסוציאציה בין הדברים.