תמיכה תזונתית 11.06.2020

תמיכה תזונתית בחולי סרטן ללא האכלה דרך הפה: מהי הטכניקה היעילה ביותר?

החוקרים בחנו טכניקות אנדוסקופיות, רדיולוגיות וניתוחיות לתמיכה תזונתית בחולי סרטן וממליצים על אסטרטגיות להתערבות תזונתית

גידולים במערכת העיכול הם מהגורמים המובילים לתחלואה ותמותה. חולי סרטן רבים אינם יכולים לשמור על הזנה מהפה ובעקבות כך מפתחים תת תזונה. בסקירה הנוכחית המחברים בוחנים טכניקות אנדוסקופיות, רדיולוגיות וניתוחיות לתמיכה תזונתית בחולי סרטן. בנוסף, הם ממליצים על אסטרטגיות להתערבות תזונתית על פי טכניקות נבחרות ומציגים אלגוריתם לקבלת החלטות המאפשרת לבחור את הגישה הטובה ביותר לסביבת גידולים ספציפים.

הקושי בהאכלה דרך הפה הוא גורם מרכזי לתת תזונה בסרטן הראש והצוואר (H&N), גידולים בוושט וגידולים ממאירים בקיבה. הזנה בצינורות (tube feeding), שימוש בסטנטים אנדוסקופיים ובגסטרו-ג'וג'ונוסטומיה הם שלוש אפשרויות התזונה העיקריות.

הזנה בזונדה נאזלית (מהאף) מיועדת להזנה אנטרלית לטווח קצר קצר בלבד.

שימוש בגסטרוסטום אנדוסקופי פרקוטנאי (PEG) מהווה את ה-gold standard במידה שצפויה תזונה אנטרלית במשך יותר משלושה-ארבעה שבועות, במיוחד בקרב חולי סרטן H&N וסרטן הוושט העוברים כימורדיותרפיה מוגדרת. ניתן לשקול מערכת דחיפה של gastropexy כדי להימנע מזריעת תאי סרטן בפרוצדורות.

גסטרוסטומיה רדיולוגית וכירורגית הן אלטרנטיבות ראויות כאשר אין אפשרות לבצע גישה אנדוסקופית.

תזונה פוסט-פיילורית מיועדת לחולים שאינם מסוגלים לעבור הזנה מהקיבה וניתן לבצע אותה באמצעות צינורות nasoenteric,יPEG עם סיומת ג'ג'ונלית, ג'וג'וסטומיה אנדוסקופית פרקוטנאית וג'ג'ונוסטומיה כירורגית.

סטנטים לוושט ולמעי הם טכניקות פליאטיביות המאפשרות הזנה דרך הפה ומשפרות את איכות החיים. מומלץ לבצע ניתוחי כריתה כירורגית או בהנחיית EUS כאשר סטנטים אנטריים נכשלים או כאשר צפויה הישרדות ממושכת יותר.

התערבות תזונתית תלויה בטכניקת ההזנה שנבחרה. יש לפתח פרוטוקולים מוסדיים ואלגוריתמי החלטות על בסיס רב תחומי כדי לייעל את הטיפול התזונתי.

מחברי הסקירה מסכמים כי גסטרואנטרולוגים ממלאים תפקיד מרכזי בתמיכה התזונתית של חולי סרטן ומבצעים טכניקות אנדוסקופיות יעילות השומרות על האכלה דרך הפה או הזנה פנימית. בחירת הטכניקה היעילה ביותר חייבת להביא בחשבון את סוג הסרטן, את התכנית הטיפולית האונקולוגית, את יעדי התזונה ואת הישרדות המטופל הצפויה.

מקור:

Nunes, G., Fonseca, J., Barata, A. T., Dinis-Ribeiro, M., & Pimentel-Nunes, P. (2020). Nutritional Support of Cancer Patients without Oral Feeding: How to Select the Most Effective Technique?. Journal of gastroenterology, 27(3), 172–184. https://doi.org/10.1159/000502981

נושאים קשורים:  מחקרים,  סרטן,  אנדוסקופיה,  חסימת מעי,  תזונה
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו