נזעי חשמל 07.01.2019

האם ניתן לטפל בנזעי חשמל בחולים המקבלים טיפול אנטיקואגלנטי ל-DVT?

ECT ונוגדי קרישה ישירים פומיים (DOAC) למניעת פקקת וריד עמוק: דו"ח על שמונה מקרים וסקירה של הספרות

טיפול בנזעי חשמל (ECT) מיועד למצבים פסיכיאטריים קריטיים, המהווים בעצמם סיכון לקריש ורידי עמוק (DVT) בשל חוסר תנועה ממושך, התייבשות וסטזיס ורידי. קבוצת חוקרים יפנית מאוניברסיטת Yamanashi מתארים מקרים מאתגרים של יישום ECT תוך נטילת נוגדי קרישה ישירים במתן פומי (DOAC). המאמר מתאר 8 חולים שקיבלו DOACs עבור DVT אשר טופלו בהצלחה ב-ECT בבית החולים של אוניברסיטת יאמאנאשי. תיאורי המקרה המלווים בסקירה ספרותית בנושא פורסמו בכתב העת המדעי psychosomatics.

במאמר תוארו 8 חולים מתוכם 6 נשים (הגיל הממוצע היה 60.9 + / - 13.4 ) והאבחונים כללו דיכאון מג'ורי, דיכאון דו קוטבי וסכיזופרניה. ה-DOAC בשימוש היו edoxaban עבור 4 חולים, rivaroxaban עבור 2, ו-apixaban עבור 2. סך של 92 פגישות ECT הושלמו בזהירות ובבטחה בשיתוף עם אנשי מקצוע רפואיים רב תחומיים ללא תופעות לוואי בעייתיות, כגון דימום.
בחיפוש בספרות נמצאה סדרה אחת מדווחת של חולים תחת warfarin אך דוחות מקרה ספוראדיים בלבד לגבי ECT ו-DOACs עבור DVT. דוחות אלו הראו יישום מוצלח של ECT לחולים המקבלים טיפול עם נוגדי קרישה עבור DVT או תרומבואמבוליזם. דו"ח זה הוא הראשון המתאר טיפול מוצלח עם ECT בעת נטילת apixaban או edoxaban.

דילמה קלינית היא ש-ECT הוא בהתוויה טיפולים למצבים קריטיים העלולים לגרום למטופלים לפתח DVT. מיעוט הנתונים מדגיש באופן ברור את הצורך במחקרים נוספים כדי לתמוך בטענה כי ECT, כאשר מבוצע בקפידה בהתייעצות עם מומחים רפואיים אחרים, הוא טיפול בר קיימא עבור אלו עם DVT המקבלים נוגדי קרישה דרך הפה.

מקור:

Hirata, Takashi, Kazuyuki Yasuda, Takuji Uemura, Masataka Ohtsuki, Keita Kobayashi, Tetsuya Ueda, Yu Aruga, Toshio Tamaoki, and Takefumi Suzuki. "Electroconvulsive Therapy While Receiving Oral Anticoagulation for Deep Venous Thrombosis: Report on Eight Cases and a Review of the Literature." Psychosomatics (2018).

נושאים קשורים:  נזעי חשמל,  NOACS,  אנטיקואגלנטים חדשים,  אפיקסבן,  אליקוויס,  Edoxaban,  דביגטרן,  פרדקסה,  פקקת ורידית,  DVT,  PE,  פקקת וריד עמוק,  מחקרים